Veľký test Power Bánk od Xiaomi | RECENZIA

Záložné batérie sú dnes veľmi žiadaným mobilným príslušenstvom. Vďaka nim sa nemusíme vždy spoliehať na prístup k elektrickej zásuvke, čo oceníte na dlhých cestách, letných festivaloch, pri kempovaní v prírode alebo v situáciách, kedy by ste boli bez nich jednoducho nahraní. Aj preto vám prinášame krátke porovnanie power bánk spoločnosti Xiaomi, a to hneď v rôznych kapacitách.

Poznámka: Na meranie sme použili prístroj, ktorý dokáže merať aktuálne prúdové zaťaženie pri nabíjaní a vypočítať aktuálnu spotrebu energie. V teste preto uvádzame hodnoty namerané práve týmto spôsobom – údaj uvádzame ako reálnu kapacitu batérie. Ten zahŕňa už aj straty pri prenose a nabíjaní, takže táto hodnota je už kapacita, ktorú viete reálne využiť. 

Xiaomi Power Bank 20000mAh

Začneme najväčšou batériou v teste. Xiaomi má vo svojom portfóliu power bank s kapacitou až 20-tisíc mAh, ktorá sa môže pochváliť odolnou plastovou konštrukciou a prijateľnou hmotnosťou 339 gramov. Obsahuje niekoľko ochrán proti prepätiu, skratu, prebitiu alebo podbitiu batérie, ako aj reguláciu teploty, ktoré zabezpečuje osvedčený čip od spoločnosti Texas Instruments. Power Bank disponuje aj funkciou automatického spustenia po pripojení záťaže. Nabíjanie v závislosti od pripojenej nabíjačky môže trvať aj viac ako 10 hodín. My sme sa s bežnou 5V/2A nabíjačkou pod túto hranicu nedostali.

Xiaomi v tejto batérii ponúka dvojicu výstupov s maximálnym výstupným prúdom na úrovni 2,1A. Maximálne výkonové zaťaženie batérie je 18,36W. Na škodu je, že Power Banka nepodporuje žiadnu technológiu rýchleho nabíjania, takže pripojené zariadenia s podporou Quick Charge sa budú nabíjať oveľa dlhšie ako pri použití kompatibilnej nabíjačky. Nabíjanie vstavanej batérie sa realizuje prostredníctvom klasického microUSB portu.

Pri záložných batériách sa nemôžete nechať oklamať veľkou kapacitou, z ktorej reálne využijete len jej zlomok. V prípade 20000 mAh batérie sme namerali reálnu kapacitu 11560 mAh. Túto sme si overili aj pri nabíjaní niekoľkých zariadení, kde nám po sčítaní veľkosti batérií vyšla kapacita na rovnakej úrovni. U nás na Slovensku sa Xiaomi Power Bank s kapacitou 20000 mAh predáva približne za 40 eur.

Xiaomi Power Bank 16000 mAh

Druhú v poradí na test sme mali power bank s kapacitou 16-tisíc mAh. Táto sa od väčšieho súrodenca, okrem kapacity, odlišuje najmä konštrukčným spracovaním. Odolný polykarbonát nahrádza eloxovaný hliník, ktorý odolá aj drsnejšiemu zaobchádzaniu. Okrem toho, batéria je tiež o niečo užšia, kvôli použitiu kovu je však aj napriek menšej kapacite ťažšia – váži 350 gramov. Ostatné parametre sú v podstate totožné. Obsahuje teda niekoľko ochrán, ako aj dvojicu USB výstupov s celkovým výkonom 18,36W a maximálnym prúdovým zaťažením na úrovni 3,6A.

Čo nás samozrejme zaujíma najviac je skutočná kapacita batérií, ktorú budete vedieť využiť aj v praxi. My sme namerali 9700 mAh, čo vám vystačí napríklad na nabitie troch kusov smartfónu Huawei P9 s batériou o kapacite 3000 mAh. Vstavaná batéria sa nabije do 10 hodín. Cena za Power Bank 16000mAh sa pohybuje na úrovni 30 eur.

Xiaomi Power Bank 10000 a 10400 mAh

V podobnom konštrukčnom vyhotovení prichádzajú aj ďalšie záložné batérie od tohto výrobcu. Použitý je rovnaký materiál aj dizajn, líšia sa len cenou, rozmermi a kapacitou. Elektronika aj použité komponenty ostávajú rovnaké.

Xiaomi Power Bank 10000mAh naľavo/ 10400mAh napravo

Medzi modelmi s kapacitou 10-tisíc a 10400 mAh je však pomerne veľký rozdiel vo veľkosti. Zatiaľ čo power bank s vyššou kapacitou meria 90,5x77x21,6 mm a váži 250 gramov, ten druhý má rozmery 91×60,4×22 mm a jeho hmotnosť je 207 gramov. Zariadenia nabíjate tentokrát už len cez jediný USB port, na ktorého výstupe dostanete maximálny nabíjací prúd na úrovni 2,1A. A rozdiel v nameranej kapacite? Ten činí približne 520 mAh.

  • Xiaomi Power Bank 10000: nameraná reálna kapacita 6320 mAh
  • Xiaomi Power Bank 10400: nameraná reálna kapacita 6844 mAh

Nabíjanie je realizované cez klasický microUSB port. Opäť tu však nenájdete žiadnu technológiu rýchleho nabíjania. Po pripojení 2A nabíjačky tak budete na nabitie čakať približne 5-6 hodín. Cena za Power Bank 10000mAh sa pohybuje na úrovni 21 eur.

Xiaomi Power Bank 5000 mAh

Poslednou Power Bankou v portfóliu spoločnosti Xiaomi je model s kapacitou 5000 mAh. Ide o menšiu batériu s užším profilom (rozmery 125x69x9,9 mm), no so známym dizajnom a konštrukčným spracovaním z eloxovaného hliníka. Parametrami sa neodlišuje od záložných batérií s kapacitou 10-tisíc a 10400 mAh. Má teda niekoľko ochrán, jeden USB port pre nabíjanie zariadení a jeden microUSB pre dobíjanie. Ani tu nechýbajú indikačné LED diódy (každá LED reprezentuje 25% kapacity) a tlačidlo pre zapnutie/vypnutie. Nabíjanie trvá približne 3-4 hodiny, pričom nami nameraná reálna kapacita sa pohybovala na úrovni 3055 mAh. Cena za tento menší model je približne 16 eur.

Záverečné hodnotenie

Záložné batérie od Xiaomi patria dnes k zaujímavým alternatívam drahších kúskov. Všetky vyššie testované modely ponúkajú skvelé konštrukčné spracovanie, ako aj kvalitné a značkové batérie, ktoré vám vydržia dlho a stovky nabíjacích cyklov bez toho, aby stratili svoju kapacitu. Okrem toho disponujú aj rôznymi ochranami, čo zabezpečí, že nedôjde k ich poškodeniu, alebo k poškodeniu pripojených zariadení. Ceny sú tiež lákavé a tak všetky testované Power Banky od Xiaomi môžeme len odporúčať. Stačí si už len vybrať tú, ktorá vám vyhovuje najviac.

Za zapožičanie batérií ďakujeme e-shopu mp3.sk

Disqus Comments Loading...