Používatelia navigácie Waze protestujú proti vkladaniu externých dát

Na dnešnom stretnutí komunity Waze so zástupcami spoločnosti došlo k protestu proti vkladaniu externých dát do navigácie. Waze je bezplatná komunitná navigácia pre smartfóny, ktorá umožňuje vodičom vymieňať si medzi sebou dopravné informácie v reálnom čase. Okrem nahlásených udalostí navigácia automaticky zdieľa aktuálne dosahované rýchlosti na jednotlivých úsekoch ciest, a tieto následne využíva k aktívnemu odporúčaniu obchádzania kolón. Vďaka tomu je navigácia veľmi obľúbená u vodičov nielen v Bratislave. Viac ako 50 000 aktívnych používateľov na Slovensku vytvára veľmi presné a aktuálne dopravné informácie.

Problém nastal v septembri 2014, kedy začal Waze do mapy vkladať aj hlásenia od externého dodávateľa CE-Traffic. CE-Traffic je spoločnosť zaoberajúca sa zberom a distribúciou dopravných dát prostredníctvom RDS-TMC. Dáta pochádzajú z rôznych zdrojov a do Waze ich vkladá na základe oficiálnej spolupráce. Hneď od začiatku spolupráce sa mnohí používatelia sťažujú na značnú nepresnosť  týchto údajov – označenie neexistujúcich uzávierok, zlé časové označenie udalosti, či umiestnenie upozornenia na nesprávnom mieste. Narozdiel od hlásení od samotných používateľov však takéto udalosti nie je možné nahlásiť ako neplatné.

Príčinou problémov pritom nie je priamo CE-Traffic. Spôsobujú ich najmä hlásenia ktoré sprostredkováva z oficiálnych zdrojov, kedy sa v mnohých prípadoch nedodržia stanovené termíny alebo rozsahy udalostí. Externé hlásenia môžu byť užitočné v oblastiach s nízkou penetráciou používateľov. Na Slovensku však penetrácia prekročila potrebnú kritickú úroveň už v decembri 2012 a teda používatelia dokážu hlásiť z ciest skutočný stav s oveľa väčšou presnosťou. Zástupcovia Waze prisľúbili že sa problémom budú aktívne zaoberať.

Disqus Comments Loading...