Vertu Ti: Vyskúšali sme smartfón za 8-tisíc eur

Smartfóny dnes patria už k neodmysliteľným súčastiam nášho života a sprevádzajú nás takmer na každom kroku. Výrobcovia nám ponúkajú na výber pomerne bohaté portfólio týchto zariadení, ktoré sa odlišujú výbavou, spracovaním, ale aj cenou. Práve cena a konštrukčné spracovanie je asi najzaujímavejším aspektom smartfónu Vertu Ti. Jeho cenovka sa totižto šplhá až ku 8-tisíc eur.

Aké to vlastne je držať v rukách zariadenie tejto veľkosti, ktoré stojí tak veľa ako ojazdené auto? Prinajmenšom veľmi zaujímavé. Osobne by som sa s týmto kúskom bál chodiť aj po ulici. Pre majetnejších obyvateľov je však jeho prípadná kúpa ukážkou ich postavenia v spoločnosti. Vertu Ti ju myslím odráža veľmi dobre a odpovedajú mu aj jeho parametre. Minimálne tie, ktoré sa týkajú konštrukčného spracovania a použitých materiálov.

Vertu Ti je vyrobený z odolného titánu, pričom displej je chránený zafírovým kryštálom, ktorý je vďaka svojej tvrdosti takmer úplne odolný voči poškriabaniu. Smartfón už pri prvom uchopení pôsobí robustným dojmom. Je pevný a nič na ňom nevŕzga. Samozrejme nepatrí k najľahším smartfónom na svete. Jeho prémiové spracovanie sa totižto podpísalo pod jeho vyššiu hmotnosť, ktorá sa zastavila na 188 gramoch. Rozmery činia 130 x 59 x 13 mm. Vertu Ti zaujme tiež povrchovou úpravou zadného krytu a časti prednej strany, ktorú pokrýva čierna koža.

Predná strana nie je rovná ako pri väčšine smartfónov. Telefónny reproduktor je tu totižto vsadený do vyvýšeného miesta s logom Vertu, kde je umiestnená aj notifikačná LED dióda. Vedľa neho je situovaná predná kamera a niekoľko senzorov. Podobne riešené je aj umiestnenie hardvérových tlačidiel pre návrat späť, na domovskú obrazovku, či vyvolanie kontextového menu. Špecifická je aj zadná strana, na ktorej sa nachádza vyhradený priestor pre fotoaparát s LED bleskom. Pod špeciálnou kovovou krytkou tu nájdete aj slot pre SIM kartu. Všetky zariadenia Vertu sú vyrábané ručne v Anglicku, pričom na každom z nich je vyryté meno človeka, ktorý ho poskladal. V našom prípade sa o kompletizáciu zariadenia postaral D. Allbright.

Ďalšie ovládacie prvky a konektory sú rozmiestnené po stranách. Naľavo je situovaný nabíjací micro USB konektor, otvor pre reproduktor a špeciálne Vertu tlačidlo, ktoré sa postará o spustenie špecializovaných služieb spoločnosti Vertu. Napravo nájdete už len ovládanie hlasitosti, 3,5 mm audio jack a ďalší reproduktor. Tlačidlá sú trochu tuhé a reagujú až na silnejšie zatlačenie.

Hoci už za cenu do 700€ sa dajú kúpiť smartfóny s najvýkonnejšími komponentami, Vertu Ti medzi ne nepatrí. Možno by ste očakávali, že za 8000€ dostanete minimálne novší Snapdragon 800 či 3 GB RAM. V tomto smere vás však Vertu určite sklame, keďže obsahuje len dvojjadrový Snapdragon taktovaný na 1,7 GHz a 1 GB RAM. V Antutu táto zostava dosiahla niečo cez 16700 bodov. To celkovo postačuje na plynulé reakcie a prechody v operačnom systéme, ktorý sa tu nachádza vo verzii Android 4.1.2 Jelly Bean. Samozrejme, vzhľadom na výbavu nie je telefón nijako závratne rýchly a v rýchlosti sa mu s prehľadom vyrovnajú aj lacnejšie zariadenia s Androidom.

Čím Vertu Ti poteší, je nepochybne vnútorná pamäť, ktorá dosahuje kapacitu až 64 GB. Konektivitou patrí k tomu lepšiemu. Disponuje podporou štandardov Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC a samozrejme aj HSDPA a HSUPA v rýchlostiach  42Mb/s a 5,76Mb/s.

Multimediálnymi funkciami sa Vertu Ti tiež nedá zahanbiť. Vybavený je stereo reproduktormi Bang&Olufsen, ktoré ponúkajú skutočne výbornú kvalitu a dostatočne vysokú hlasitosť. Môžem povedať, že to je jeden z mála telefónov, ktorý sa kvalitou zvukového výstupu vyrovná reproduktorom BoomSound z HTC One a možno ich aj v niektorých vlastnostiach predbieha.

Displej má veľkosť len 3,7 palca, má však viac než dostatočné rozlíšenie 480 x 800 px, ktoré odpovedá hustote pixelov 252 ppi. Farebné podanie je na dobrej úrovni, rovnako ako aj pozorovacie uhly. Lacnejším zariadeniam ako HTC One, Samsung Galaxy S4, či Xperia Z1 Compact, sa však nemôže rovnať. Horšie je na tom čitateľnosť na priamom slnku.

Vo výbave nájdete aj 8 Mpix fotoaparát doplnený o prednú 1,3 Mpix kameru. Vzadu sa nachádza ešte aj duálny LED blesk. Smartfón dokáže nahrávať video v rozlíšení 1080p. Svojou kvalitou však určite nevyniká a zhotovené snímky a video patria skôr k priemeru medzi lacnými Androidmi.

Samotný OS nemá veľa vymožeností, ktoré by mohol ponúknuť. Okrem ikoniek a niektorých aplikácií od Vertu ide o čistý Android 4.1.2 Jelly Bean, ktorý ponúka akurát mierne upravený lockscreen, launcher a notifikačnú lištu. K dispozícii sú aplikácie Vertu Life a Vertu Certainty. Prvá menovaná ponúka zákazníkom Vertu prehľad o aktuálnych akciách, novinkách a klubových výhodách. Tá druhá v sebe zahŕňa niekoľko funkcií, ktoré sú dostupné až po registrovaní. Je to napríklad možnosť sledovať polohu, spustiť poplach alebo aktivovať vzdialenú pomoc. Využiť môžete aj platené služby pre zabezpečené volania či posielanie SMS správ. Vertu Ti zaujme aj niektorými svojimi zvoneniami, ktoré vytvoril Londýnsky symfonický orchester.

Batéria je napevno vstavená a ponúka kapacitu 1300 mAh. Výrobca tvrdí, že to postačuje na 200 hodín pohotovostného režimu a 7 a pol hodiny volaní. Vertu Ti teda nebude žiadny bežec na dlhé trate a skôr sa pripravte na to, že budete radi ak vydrží na jedno nabitie od rána do večera.

Čo dodať na záver? Asi len toľko, že vlastniť smartfón za 8.000€ si nemôže dovoliť každý. Osobne veľký zmysel v kúpe takto drahého smartfónu nevidím. Pred prémiovými materiálmi a dizajnom uprednostňujem skôr funkcie a výkon. Vertu Ti je však zameraný na inú cieľovú skupinu, ktorá dokáže oceniť luxus. Tento smartfón ho určite ponúka.

Za zapožičanie zariadenia ďakujeme spoločnosti ServisMobilov.sk

FOTOGALÉRIA

Disqus Comments Loading...