Verizon spúšťa celosvetovo prvú komerčnú 5G sieť

Spoločnosť Verizon oznámila rozbeh svojho “First on 5G” programu. Podľa Verizonu ide o celosvetovo prvú komerčnú sieť piatej generácie.  Program momentálne beží iba v Houstone, Indianapolise, Los Angeles a v Sacramente.

Širokopásmové pripojenie prisľubuje “gigabity za sekundu“, tiež latenciu menšiu ako milisekundu a očakávanú priemernú rýchlosť 300 Mbps. 5G sľubuje pokrok v porovnaní s technológiou LTE štvrtej generácie, ktorú dnes používa väčšina telekomunikačných operátorov. Technológia umožňuje zákazníkom využívať “konektivitu ako s káblom”, ale bez nutnosti použiť kábel.

Sieť 5G Home bola skutočne pred pár dňami spustená, je však len dočasná. Služba je založená zatiaľ na štandarde Verizon 5G TF, kým budú sfinalizované špecifikácie pre medzinárodný štandard 5G NR. Vo svojom vyhlásení Verizon uvádza, že svoje zariadenia a zariadenia koncových zákazníkov zmodernizuje na nový štandard, ako náhle bude dostupný. 

Prví používatelia, ktorí už testujú komerčné širokopásmové 5G pripojenie, dostali okrem toho niekoľko ďalších výhod. Jednými z nich sú napríklad bezplatný prístup na internet a YouTube TV na prvé tri mesiace, či bezplatné Apple TV 4K alebo Google Chromecast Ultra zariadeniea. Po uplynutí bezplatnej časovej periódy, zákazníci Verizon Wireless s vyhovojúcim smartfónom zaplatia 50 dolárov mesačne za 5G Home, ale pre ostatných zákazníkov bude cena 70 dolárov mesačne.

Disqus Comments Loading...