Univerzálna platobná karta alebo mobilné platby. Čo preferujete? | DISKUSIA

Smartfóny priniesli do nášho sveta obrovskú revolúciu hneď v niekoľkých smeroch. Zmenil spôsob, akým komunikujeme s našimi blízkymi. Zmenili spôsob, akým získavame informácie. Zmenili spôsob, akým sa zabávame a krátime si voľné chvíle. V neposlednom rade tiež zmenili spôsob, akým pracujeme s našimi financiami. Mobilné platby sú vo svete populárnejšie ako kedykoľvek pred tým, no to neznamená, že každý je s touto inováciou spokojný.

Nie je to tak dávno, čo sme na platenie v obchodoch väčšinou nepoužívali ani platobnú kartu. Do dnes sa nájdu ľudia, ktorí uprednostňujú hotovosť a kartu využívajú väčšinou práve na výber hotovosti z bankomatu. Hoci trend je zrejmý, stále platí, že hotovosť tu je a naďalej ju používame. Nájdu sa medzi nami ale aj takí, čo v peňaženke nemajú možno žiadnu hotovosť, no zároveň majú pri sebe hneď niekoľko platobných kariet. Tie nám pomôžu pri platení v drvivej väčšine prípadov a stále viac inštitúcií, obchodov a podnikov umožňuje takéto platby.

Moderné technológie ale na seba nenechali dlho čakať a dnes už nie je výnimočné platiť bezkontaktne telefónom či dokonca inteligentnými hodinkami. Tieto inovácie možno ešte nie sú u nás úplne rozšírené, no vo svete sú stále populárnejšie. Výhodou smartfónov je aj to, že si v nich vieme, resp. v budúcnosti budeme vedieť uložiť informácie zo všetkých našich kariet a miesto nosenia niekoľkých fyzických kariet v peňaženke nám bude stačiť smartfón, ktorý máme aj tak neustále pri sebe a je naozaj nepravdepodobné, že by sme si ho zabudli zobrať so sebou.

Podobné funkcie má ale aj univerzálna platobná karta, na ktorú je možné nahrať informácie zo všetkých ostatných kariet a ktorá nám zaberie vo vrecku iba minimum miesta. Karta Coin si našla svojich fanúšikov a hoci u nás tiež nie je veľmi rozšírená, vo svete nie je žiadnou zvláštnosťou.

Tu vzniká otázka, čo by sme v budúcnosti preferovali. Unikátnu platobnú, resp. členskú kartu, ktorá by v peňaženke nahradila všetky naše ďalšie karty a bola by nám vždy k dispozícii, alebo smartfón, ktorý máme síce stále pri sebe a môže plniť funkcie platobných a členských kariet, no zároveň sa môže v kritickej situácii vybiť či pokaziť a výrazne nám tak skomplikovať život. Ktorú metódu preferujete vy, resp. ktorá má podľa vás väčší potenciál v budúcnosti? Hlasujte v našej ankete a dajte nám v diskusii vedieť váš názor.

 Loading ...
Disqus Comments Loading...