TOP 5 výrobcov smartfónov na svete – podiel Samsungu a Apple sa zmenšil, darí sa Číňanom

Analytická spoločnosť IDC zverejnila predbežné čísla, týkajúce sa dodávok smartfónov na trh a trhových podielov výrobcov v druhom kvartáli tohto roka. Pri prvom zbežnom pohľade sa žiadne prekvapenie nekoná – vedie Samsung, nasledovaný je Apple.

Pri podrobnejšom pohľade však zaujmú isté detaily. Samsung je síce stále lídrom v dodávkach smartfónov na trh, ale po dlhom čase spoločnosť zaznamenala ich pokles. Juhokórejský výrobca expedoval 74,3 milióna kusov a patrí mu tak viac než štvrtina celého trhu so smartfónmi (25,2%). V porovnaní s minulým rokom je to ale pokles o 3 milióny kusov a o 7,1% v trhovom podiele.

Naopak, spoločnosť Apple dodala na trh celkovo 35,1 miliónov kusov smartfónov, čo je takmer o 4 milióny viac ako v II. kvartáli predchádzajúceho roka. Napriek tomu aj jej podiel na trhu medziročne klesol z 13% na 11,9%.

Nie je prekvapením, že IDC vidí za poklesom trhového podielu dvoch najväčších výrobcov smartfónov výrazný nástup čínskych výrobcov ako Lenovo či Huawei. Druhý menovaný expedoval medziročne takmer dvojnásobné množstvo smartfónov a jeho trhový podiel vzrástol na takmer 7%. Lenovo na trh dodalo 15,8 milióna kusov, čo je nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 2,4 milióna. Piate miesto v najsilnejšej päťke výrobcov smartfónov patrí LG.

Čo sa týka trhu so smartfónmi všeobecne, čísla sú pozitívne. Dodávky smartfónov na trh celkovo vzrástli o 23,1% a bolo tak vyexpedovaných spolu 295,3 milióna kusov, čo je výrazný nárast oproti 240 miliónom v II. kvartáli 2013. Zatiaľ sa však jedná len o predbežné čísla, ktoré sa môže zmeniť, keď spoločnosti zverejnia svoje podrobné hospodárske výsledky.

Zdroj: gsmarena.com

Disqus Comments Loading...