Testujeme nový Android 2.2 Froyo na Google Nexus One

Google len pred pár dňami predstavil nový Android 2.2 a už je k dispozícii update pre Google Nexus One, zatiaľ len manuálna inštalácia. Takže som dlho neváhal a updatoval som si Nexus na novú verziu “Frozen Yogurt” (skratka pre Froyo). Inštalácia bola jednoduchá, stačilo len stiahnuť softvér (update má označenie FRF50) a spustiť inštaláciu. Po nainštalovaní novej verzie som neprišiel o žiadne svoje dáta, aplikácie ani nastavenia, takže všetko prebehlo v poriadku bez nutnosti zálohovania. Poďme sa teda pozrieť na to, ako reálne nový Froyo vyzerá.

Hneď ako prvá je viditeľná zmena v rýchlosti – Nexus One je ešte rýchlejší ako pred updatom vďaka JIT (Just in Time compiler), rýchlejšie je načítavanie a spúšťanie aplikácií, ako aj surfovanie na internete. V Android Markete je dostupná aplikácie Flash 10.1, prehliadač si tak odteraz poradí aj so stránkami vo flashi.

Zmeny vidieť aj na úvodnej obrazovke – k tlačítku pre programy pribudli ďalšie dve: telefón a prehliadač. Google nezabúda na to, že v prvom rade ľudia od telefónu očakávajú jednoduchý a rýchly prístup k telefonovaniu, prehliadač je ďalšou neodmysliteľnou súčasťou smartfónu. Obe ikonky si tak môžem dať preč z obrazovky, pretože ich mám odteraz stále po ruke. Ušetrím tak dve miesta na ploche.

Zlepšila sa aj funkcia vyhľadávania – Google Quick Search Box vyhľadáva aj medzi aplikáciami v Markete a v telefóne. Pribudol aj nový widget s tipmi pre začínajúcich Android používateľov, ktorý vie napríklad poradiť pri konfigurácii domovskej stránky.

Vylepšený je aj Gmail, používateľské rozhranie je príjemnejšie. Pri čítaní mailov pribudla možnosť listovania medzi emailami bez nutnosti zavrieť starý email, vrátiť sa do schránky a otvoriť si ďalší. Teraz už len stačí navigácia cez šípky v pravom dolnom rohu Gmail aplikácie. Pri písaní novej správy je možné si zvoliť z ktorého Gmailového konta správu odoslať.

Update sa dotkol aj kalendára, ten dostal sviežejší a farebnejší vzhľad. Podporu pre Exchange som zatiaľ nemal možnosť otestovať, tak ako ani niektoré nové bezpečnostné prvky pre administrátorov. Funkcia nastavenie hesla pre odomknutie telefónu fungovala bez problémov.

Ďalšia funkcia, ktorú som vyskúšal bola možnosť zapnúť zdieľanie pripojenia cez USB (tzv. USB tethering) a možnosť vytvoriť si zo svojho Nexusu prenosný hot-spot. Nastavil som si otvorený WiFi hot-spot (je možné vytvoriť aj zabezpečenú sieť cez WPA2 PSK) a vyskúšal som sa pripojiť na sieť cez HTC Legend. Spojenie fungovalo výborne.

Dôležitá zmena nastala aj v Android Markete. Aplikácie je možné inštalovať priamo na SD kartu, pri updatoch je možné zase povoliť automatický update a nechýba ani voľba updatovať všetky aplikácie naraz. Android Market má aj vlastný widget, ktorý informuje o novinkách medzi aplikáciami.

Vylepšená bola aj funkcia priamo ukončiť bežiace aplikácie.

Zmeny nastali aj vo funkciach fotoaparátu a kamery. Fotoaparát dostal funkciu manuálneho zoomu, zjednodušilo sa ovládanie blesku, nastavenie geotagovania, vyváženie bielej farby a nastavovanie expozície. Pri videokamere je možné nastaviť kvalitu snímok, natáčať video pri zapnutom LED blesku, nastaviť vyváženie bielej farby a zvoliť si farebné efekty (mono, sépia, negatív a ďalšie).

Toto je v skratke predstavený nový Froyo, ďalšie funkcie a vylepšenia budem pridávať postupne. Ak máte konkrétne otázky, pýtajte sa v komentároch. Rád odpoviem.

Disqus Comments Loading...