Test LTE: vyskúšali sme najrýchlejší mobilný internet od O2

Asi vám neunikla informácia o tom, že mobilný operátor O2 spustil dňa 3. augusta prvé komerčné testovanie LTE siete na Slovensku. O2 sa tak stal prvým poskytovateľom služieb mobilného internetu, ktorý ponúka teoretickú prenosovú rýchlosť až 100Mbps smerom k účastníkovi a 20Mbps opačným smerom. Táto vysokorýchlostná dátová sieť je momentálne dostupná len na malom území Slovenska, v obciach Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji a Zálesie.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Čo je to LTE, O2 LTE internet
  2. časť: Test, záver

Čo je to LTE?

LTE (Long Term Evolution) je sada 3GPP štandardov, ktoré definujú nový mobilný telekomunikačný systém. Technológia LTE je použitá v novej generácii vysoko výkonového bezdrôtového rozhrania pre bunkové komunikačné systémy. Je to posledný krok k sieťam štvrtej generácie (4G), ktoré sú navrhnuté k zvýšeniu kapacity a rýchlosti mobilných sietí. Nebudeme zachádzať do technických podrobností fungovania LTE, nakoľko je to zložitá problematika. Povedzme si ale, aké sú hlavné výhody LTE oproti súčasným 3G sietiam a čo od nich môžeme v budúcnosti očakávať.

  1. V prvom rade sú to väčšie prenosové rýchlosti. Zatiaľ čo v 3G sieťach s technológiou HSPA+ sa pohybujeme v rovine desiatok megabitov za sekundu, pri LTE sa teoretické prenosové rýchlosti dostávajú  na úroveň 100 Mbit/s. Pri uploade to môže byť až okolo 50Mbit/s. V budúcnosti sa v 4G sieťach počíta s nasadením štandardu LTE Advanced, kde sa rýchlosti môžu vyšplhať až na 3 Gbps pre download a 1.5 Gbps pre upload.
  2. Dôležitým parametrom pri pripojení do internetu je aj odozva siete. Pri 3G sieťach sa tento parameter pohybuje na úrovni 100-200ms, čo je pre niektoré online služby nevyhovujúci parameter. Pri LTE sa hodnota odozvy dostáva na desiatky milisekúnd, čo sú hodnoty, ktoré dosahuje napríklad ADSL internet alebo bežné internetové pripojenie cez WiFi.

LTE sieť mobilného operátora O2 pracuje momentálne na frekvencii 1800MHz. Táto frekvencia je však použitá iba v danej lokalite za účelom testovania. V súčasnosti prebieha tender na frekvenčné pásmo 800MHz, v ktorom by mali fungovať aj budúce LTE siete na Slovensku.

O2 LTE Internet

Mobilný operátor O2 ponúka svojim zákazníkom LTE internet s prenosovými rýchlosťami pre download až 100Mbit/s a pre upload 20Mbit/s. Cena za takéto pripojenie je 15€ mesačne a zahŕňa predplatené dáta s veľkosťou 100GB. Na to, aby ste mohli využívať LTE internet od O2, budete potrebovať zariadenie podporujúce LTE technológiu v pásme 1800 MHz. O2 ponúka dve takéto zariadenia – Huawei WiFi router B593 desktop a ZTE USB modem MF821D.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Čo je to LTE, O2 LTE internet
  2. časť: Test, záver


Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Čo je to LTE, O2 LTE internet
  2. časť: Test, záver

S čím sme testovali

My sme si vzhľadom na potrebu mobility vybrali kompaktný ZTE USB modem MF821D, ktorý sa dá jednoducho zasunúť do USB portu notebooku a funguje so všetkými operačnými systémami ako Windows, Linux a Mac OS X. Modem sa po zasunutí pripojí ako CD-ROM, na ktorom nájdete inštalačný súbor s programom Connection Manager. Jeho nainštalovaním konfigurácia modemu ešte nekončí. V balení zariadenia nájdete slovenský návod na to, ako ďalej postupovať. Po úspešnej inštalácií a nastavení modemu sme sa teda pustili do testovania.

V čase nášho testovania (začiatok septembra) bolo podľa informácií operátora v danej lokalite, viac ako 70 aktívnych používateľov služby. LTE sieť tak už bola využívaná a namerané výsledky odrzkadľujú výkon siete pri jej zaťažení. Merali sme  v rôznych lokalitách v Ivanke pri Dunaji a Zálesí, pričom sme otestovali prenosové rýchlosti pri rôznej intenzite signálu. Asi už môžete tušiť, že pri horšom signále (v našom prípade 1-2 paličky ukazovateľa), prenosové rýchlosti a odozva siete nedosahovali tak veľké rýchlosti. Akonáhle sme sa však dostali na tri a viac paličiek, rýchlosť sťahovania sa ústalila a bola pri našom meraní porovnateľne veľká (merali sme vždy niekoľkokrát a namerané hodnoty sme spriemerovali). Čo sme namerali? Výsledky môžete vidieť v nižšie uvedenej tabuľke.

Namerané hodnoty O2 LTE siete (speedtest.net)
Priemerná prenosová rýchlosť (Downlad/Upload) Odozva siete (min/max/priemerná)
Slabší signál
(1-2 paličky)
7,5/6,5 Mbit/s 28ms/57ms/35ms
Silnejší signál
(2-5 paličiek)
22/14,3 Mbit/s 28ms/46ms/33ms

Ďalej sme sieť testovali aj pri sťahovaní väčších súborov. Konkrétne sme v jednom čase dali sťahovať tri súbory. Prenosová rýchlosť mierne kolísala a občas sa dostala až nad hodnotu 50Mbit/s. Grafy z merania uvádzame nižšie.

Grafy s prenosovou rýchlosťou počas sťahovania
Prenosová rýchlosť pri signále s intenzitou 5 paličiek. Namerali sme maximum 52,3Mbit/s. Priemerná rýchlosť bola 26,6 Mbit/s

V druhom meraní, pri menšej intenzite prijímaného signálu (2 paličky), sme namerali maximum 31,3Mbit/s a priemerná rýchlosť sťahovania bola 11,8 Mbit/s

Sťahovanie filmu s veľkosťou 700MB alebo hudobných skladieb do veľkosti 5MB je s týmito rýchlosťami len otázkou niekoľkých minút.

Približný čas sťahovania 
Film 700MB MP3 5MB
Slabší signál
(1-2 paličky)
8 minút 6,5 sekundy
Silnejší signál
(2-5 paličiek)
3,5 minúty 1,5 sekundy

Záver

LTE internet od O2 nedosahuje prenosové rýchlosti 100 Mbit/s, ako ste možno mohli čítať v reklamách a v tlačových správách. Takéto prenosové rýchlosti sme však ani zďaleka neočakávali, pretože hodnota 100Mbit/s je čisto teoretická. Priblížiť by sme sa k nej mohli len pri minimálnom alebo žiadnom zaťažení, čo pri reálnej prevádzke nie je možné. Nami namerané hodnoty potvrdili, že LTE je dôstojným konkurentom káblovým pripojeniam s jednou nespornou výhodou a tou je mobilita (aj keď zatiaľ len v obmedzenej forme). Čo sa týka prenosovej rýchlosti a ďalších parametrov, tak O2 LTE internet nemá medzi mobilným internetom konkurenta a je skutočne tou najrýchlejšou alternatívou, ktorá je momentálne dostupná na Slovensku.

LTE internet je ďalším vývojovým stupňom mobilných sietí a hoci testovanie tejto technológie bolo realizované už všetkými operátormi, až O2 ju priniesol do komerčnej sféry. Rozširovanie LTE siete, ktorá sa nachádza v troch obciach južného Slovenska, asi tak skoro neuvidíme a na ich rozmach si na Slovensku ešte minimálne rok, dva budeme musieť počkať.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Čo je to LTE, O2 LTE internet
  2. časť: Test, záver

Meranie rýchlosti LTE internetu od O2 v Zálesí

Disqus Comments Loading...