Tesla Model 3 s cenou 35 000$ bude predstavený 31. marca

Spoločnosť Tesla oznámila, že 31. marca predstaví dlho očakávaný dostupný automobil Tesla Model 3. Táto novinka sa pridá k automobilom Model S a Model X SUV, no najnovší prírastok do rodiny elektromobilov by mal byť jedinečný najmä svojou dostupnosťou. Spoločnosť Tesla totiž potvrdila, že novinka by mala stáť iba 35 000 USD. Hoci to nie je vôbec málo, oproti súčasým modelom je cena aj o polovicu nižšia.

K dosiahnutiu takejto nízkej ceny prispelo niekoľko faktorov. Tým najdôležitejším je nová továreň gigafactory, kde sa vo veľkom produkujú batérie do elektromobilov Tesla. Továreň už funguje v Nevade a už teraz produkuje batérie, ktoré sú použité v elektromobiloch. Spoločnosť sa môže tešiť aj z čoraz menšej chybovosti svojich automobilov. Náklady na opravy v prvom roku vlastníctva klesli v roku 2015 o polovicu oproti predchádzajúcemu roku a tvorili iba štvrtinu z toho, čo v roku 2012. V poslednom štvrťroku minulého roku dokonca Tesla vyrobila 14 037 elektromobilov, čo je viac ako kedykoľvek predtým. V druhom štvrťroku tohto roku zasa Tesla plánuje vyrobiť 1000 automobilov každý týždeň, čo je skutočne veľmi odvážne predsavzatie.

V súčasnosti je Tesla v strate až 320 miliónov dolárov, no Elon Musk verí, že už od budúceho mesiaca začne spoločnosť generovať zisk. V roku 2016 plánuje spoločnosť otvoriť 80 nových servisných centier a sprístupniť 300 nových Supercharger nabíjacích staníc. Elon Musk podotýka, že aktuálny Model S je jedným z najlepšie predávaných sedanov v mnohých častiach sveta. Napríklad vo Švajčiarsku prekonal v minulom roku Model S v predajnosti Mercedes Benz S-Class, BMW 7, Porsche Panamera a Audi A8 dokopy a tiež prekonal Mercedes Benz E-Class. Sedanu od Tesly sa darilo aj v Nemecku, kde v Q4/2015 prekonal Model S v predajoch Porsche Panamera. V celej Európe prekonali predaje Modelu S v minulom roku kombinované predaje Audi A8 a A7 aj kombinované predaje BMW 7 a BMW 6. Uvidíme, aké výsledky prinesie Tesla Model 3, ktorý by mal byť predstavený už 31. marca, no samotný automobil bude dostupný až na konci roka 2017.

Zdroj: Tesla via engadget

MojAndroid.sk spustil nový portál o elektromobiloch a hybridoch – www.eAutoPortal.sk
Disqus Comments Loading...