Téma týždňa: Názvy Galaxy a Droid možu zabiť Android. Prečo?! [ÚVAHA]

Každý z nás sa s tým pravdepodobne už stretol. “Máš nový mobil? Nie je to ten…Galaxy?!“. Ľudia si často mýlia rôzne smartfóny práve so zariadeniami od firmy Samsung. V USA je zase hitom Droid. Ide o rôzne zariadenia od rôznych výrobcov, ktoré vydávajú v spolupráci s operátorom Verizon ako Droid zariadenia. Prečo si však všetci myslia, že to, čo majú všetky Android zariadenia spoločné, je práve názov Droid alebo Galaxy?

Galaxy, iPhone a Droid

 

Android zariadenia prežívajú krízu. Hoci je ich na trhu viac ako 50% a s prehľadom porážajú každú konkurenciu, vďaka svojej rôznorodosti vie každý smartfón či tablet správne pomenovať len málokto. Najviac zariadení sa totižto predáva od firmy Samsung, ktorá názov Galaxy používa takmer v každom zo svojich technologických odvetví. Prečo však nik nevidí v úspechu týchto zariadení samotný Android, ale len názvy ako Galaxy, Droid, One, Xperia či Desire?

Podiel mobilných platforiem na trhu v roku 2012

 

Každý z vás musí uznať, že poznať názvy všetkých zariadení s Androidom je nemožné. Okrem smartfónov a tabletov sa s týmto mobilným operačným systémom totižto vyrábajú už aj monitory, televízie, mini-počítače, či dokonca domáce spotrebiče ako rúry na pečenie. A každé z týchto zariadení má vlastné meno, väčšinou spojené s modelovou radou. Kto si však spomenie na to, že v danom zariadení je Android? Google pri predstavení Androidu uviedol, že chce, aby výrobcovia používali slovo “Android” aj v názvoch svojich zariadení. Nemožné. Každý si hneď vytvoril špecifickú modelovú radu, ktorú predával pod zaujímavým menom na trhu. Prečo? Lebo ľuďom na značke záleží!

Rôzne prieskumy trhu dokázali, že pre bežného človeka je značka produktu vo väčšine prípadov rozhodujúca. Je jedno, či má produkt niečoho menej alebo viac, ak sme už raz použili niečo rovnakej značky a boli sme s tým spokojní, kúpime si to aj druhýkrát. A potom zase. A to isté platí aj pri mobilných zariadeniach. Ak používate smartfón Galaxy a ste s ním spokojní, existuje veľká šanca, že ďalšie zariadenie, ktoré si kúpite, bude rovnako Galaxy. Čo však, ak sa Samsung zrazu rozhodne vytvoriť smartfón s vlastným operačným systémom Tizen a nazve ho Galaxy XYZ?! Väčšina ľudí ani nepostrehne, že v tomto zariadení bude chýbať Android a kúpi si “lepší, novší a krajší Galaxy”. Pretože ich nezaujíma, čo ponúka, hlavne, že je Galaxy. Smutné, nemyslíte?!

Logo OS Tizen, ktorý vyvíja Samsung

 

Android je len jeden a práve on je dôvodom toho, že sa všetky tieto zariadenia predávajú v takom veľkom množstve a že ich ľudia majú radi. Je jedno, aká spoločnosť vyrobí dané zariadenie, v jeho srdci žije zelený robot. Prečo je však dôležité, aby ľudia poznali Android? Apple a Microsoft majú rovnomenné  modelové rady a spoločnosť RIMM sa premenovala na BlackBerry – rovnako názov modelovej rady. ktorá zo spoločností však niekedy predstavila modelovú radu Android? Žiadna. Ešte aj Google svoje zariadenia označuje Nexus.

Ako by sa náš obľúbený Android mohol zachrániť? V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že výrobcovia Android zariadení Android upravujú a aj napriek rôznym používateľským rozhraniam je operačný systém Android v každom jednom zariadení rovnaký. S rovnakým jadrom. Jeho propagácii by pomohlo aspoň to, že by názvy zariadení s OS Android v ponukách obchodov a operátorov boli napísané v zelenej farbe Androidu a v jeho fonte, ako to pri začiatkoch Androidu navrhoval aj samotný Google, no tento krok by bol zrejme nerealizovateľný. Každý si totižto zakladá na vlastnej značke, vlastnom brandingu, vlastnom dizajne. A o tom to celé je.

Čo si o tomto probléme myslíte vy? Mali by výrobcovia začať viac používať slovo “Android” a jeho zelenú farbu, alebo vám to vyhovuje tak, ako je tomu teraz? Vadia vám rôznorodé názvy zariadení a nezrozumiteľnosť v ich pomenovaní? Neváhajte a napíšte nám váš názor v komentároch pod týmto článkom. Rovnako môžete zahlasovať aj v našej ankete.

 Loading ...

Zdroj: PocketNow

Disqus Comments Loading...