Smartfóny budú čoskoro schopné varovať pred rakovinou kože

Časopis Nature nedávno zverejnil štúdiu ohľadom pomoci pri odhalení ranných štádií rakoviny kože priamo pomocou vášho smartfónu. Práve rakovina kože má veľmi vysokú úspešnosť liečby za predpokladu, že pacient nepodcení prvotné symptómy a táto diagnóza sa identifikuje v dostatočne skorom štádiu. Štúdiu vypracoval tím zo Stanford University Medical Center a výsledky uvádzajú, že novým spôsobom skríningu kože s využitím skenovania pomocou smartfónu sa reálne dokážu vyrovnať presnosti prvotným dermatologickým vyšetreniam práve pri identifikácii spomínanej rakoviny kože.

Pre účely výskumu bolo vybudovaných až 18 online úložisk a ich neurónová sieť čerpala až z 1,28 milióna vstupných snímkov. Na základe toho sa podarilo zostaviť databázu 129 450 reálnych klinických obrazov pre až 2000 rôznych diagnóz. Vysoko kvalitné snímky overené biopsiou boli následne použité pre kontrolu dermatológmi. V súčasnej dobe veľa robí samotný úsudok lekára a pritom prvotné vyšetrenia sú založené zvyčajne práve na skenovaní častí nášho tela.

Výpočtový výkon našich zariadení je stále kľúčovou vlastnosťou. Predchádzajúce snahy boli zmarené práve vysokými nárokmi na vyhodnocovanie. Otázkou ostáva, či sa súčasné kamery v smartfónoch a získané množstvo dát pre diagnostiku, dokážu dostatočne prispôsobiť premenlivým faktorom, ako svetlo, uhol či priblíženie k objektu (nášho tela). Je to však minimálne zaujímavá predstava, keby si pacient namiesto zdĺhavých, časovo náročných návštev u lekára, vedel pre preventívnu diagnostiku jednoducho stiahnuť aplikáciu .

Zdroj: techcrunch.com

Disqus Comments Loading...