Recenzia Android 4.0 mini PC: vyskúšali sme Android veľkosti kreditnej karty

Android už dávno nie je doménou len smartfónov a tabletov. Na trhu sa objavujú zariadenia všetkého druhu, ktoré fungujú práve s týmto operačným systémom. Jedno takéto zariadenie sa dostalo aj do našej redakcie a je ním mini počítač s Androidom, ktorý sa na trhu predáva pod názvom Android 4.0 Mini PC.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia, výkon a hardvér
  2. časť: Konektivita, operačný systém a ovládanie
  3. časť: Multimédiá, internetový prehliadač
  4. časť: Konkurencia, záver, video

Konštrukcia a dizajn

Mini PC s Androidom je skutočne minimalistický a disponuje rozmermi 76,2×25,4×10.2 mm a váhou len 30g. Celé zariadenie sa svojim vzhľadom podobá na veľký USB flash disk, ktorý je ale vybavený niekoľkými konektormi slúžiacimi najmä pre pripojenie externých periférií, ako sú napríklad myši alebo klávesnice – tie pripojíte prostredníctvom USB 2.0 konektoru.

Okrem toho ponúka Android PC aj mini HDMI konektor, ktorý je určený na pripojenie k externému monitoru alebo televízoru (my sme v našom zapojení použili 32″ Full HD televízor). Nájdete tu tiež mini USB pre napájanie zariadenia z PC a slot pre micro SD karty, ktorý slúži na rozšírenie vnútornej pamäte. Vedľa USB portu sa nachádza tiež konektor pre napájanie zariadenia z elektrickej siete, ktoré je potrebné najmä vtedy, ak plánujete k mini PC pripojiť energeticky náročnejšie periférie.

Výkon a hardvér

Mini PC je poháňaný jednojadrovým procesorom AllWinner A10, ktorý môže byť taktovaný až na frekvenciu 1,5GHz. Plynulé reakcie a chod systému zabezpečuje aj 1GB operačná pamäť RAM. Vo svojom vnútri ukrýva pamäť s kapacitou 4GB, ktorá ponúka 1GB úložného priestoru pre inštalovanie aplikácií a 2 GB pre ostatné typy súborov.

Vnútornú pamäť môžete rozšíriť o kapacitu pamäťových kariet micro SD alebo pripojením externých USB diskov a „flashiek“. Zariadenie si poradí aj s vysokokapacitnými diskami. My sme otestovali disk s veľkosťou 2TB, ktorý fungoval bez akýchkoľvek problémov. Okrem toho sme vyskúšali pripojiť aj 500GB 2,5“ disk, ktorý sme spolu s externou klávesnicou a myšou pripojili k USB rozbočovaču – tiež fungovali bezchybne. Tu sa pozastavíme ešte nad otázkou napájania zariadenia. Na výber máte dve možnosti, ako prebudiť svoj Android 4.0 Mini PC k životu. Môžete použiť napájanie z elektrickej siete cez dodávaný adaptér. Druhou možnosťou je použitie vstavaného mini USB konektora pre napájanie zariadenia z USB portu počítača. Táto možnosť má však obmedzenie v pripojení niektorých periférií. Ide najmä o energeticky náročné zariadenia, ako nami vyššie testovaný 2,5“ disk, ktorý sa pri napájaní z USB portu už neroztočí.

Samotné zariadenie má pri používaní tendenciu sa zahrievať. Ak prehrávate filmy, ste pripojení k WiFi alebo robíte inú výpočtovo náročnú činnosť, zariadenie bude vykazovať pomerne vysoké teploty. Tie by však nemali nijako ovplyvniť jeho funkčnosť.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia, výkon a hardvér
  2. časť: Konektivita, operačný systém a ovládanie
  3. časť: Multimédiá, internetový prehliadač
  4. časť: Konkurencia, záver, video

Konektivita

Konektivita zariadenia je zabezpečovaná prostredníctvom WiFi v štandardoch 802.11 b/g/n. Sila príjmaného signálu je na veľmi dobrej úrovni a môže sa porovnávať s inými zariadeniami, ako sú napríklad tablety alebo telefóny. Podpora bezdrôtových prenosov cez Bluetooth chýba.

Operačný systém a ovládanie

Operačný systém sa od tabletových verzií ničím nelíši. Na umiestňovanie widgetov a aplikácií je k dispozícii päť plôch. V spodnej časti obrazovky sa nachádza klasická lišta so softvérovými tlačidlami , notifikačnou lištou a všetky nainštalované aplikácie spolu s widgetmi sú dostupné v launcheri Androidu Ice Cream Sandwich.

Pohyb v používateľskom prostredí Androidu je vo väčšine prípadov plynulý. Spúšťanie aplikácií je rýchle, rovnako ako aj práca s nimi. Ak však dáte Mini PC poriadne zabrať, napríklad vykonávaním niekoľkých činností súčasne, potom dôjde už k citeľnému spomaleniu a zasekávaniu systému. Typickým scenárom môže byť napríklad inštalovanie aplikácií za súčasného prehliadania internetu alebo prezerania Youtube videí.

Nebol by to Android keby nemal prístup k viac ako 600 000 aplikáciám na Google Play. Oficiálny obchod pre Android samozrejme nájdete aj v tomto zariadení. Musíme vás však upozorniť, že nie všetky aplikácie a najmä hry budú fungovať. Pri našom testovaní sme mali problém najmä so spojazdnením niektorých hier, ktoré sa buď to vôbec nedali spustiť alebo sa prostredníctvom pripojenej klávesnice a myši nedali ovládať. Náročnejšie hry, ako Shadowgun sú pre toto zariadenie už veľkým sústom a po ich spustení väčšinou zamrznú.

Aplikácie

Predinštalovaný operačný systém ponúka okrem základných aplikácií od Google aj niekoľko neštandardných kúskov. V Mini PC s Androidom tak nájdete vlastného správcu súborov, hudobný a video prehrávač.

Ovládanie

Android na Mini PC sa neovláda dotykmi ale prostredníctvom pripojenej klávesnice a myši podobne ako ste zvyknutí pri práci na počítači. Ovládanie síce môže byť realizované iba pomocou myši, no písanie pomocou softvérovej klávesnice nie je veľmi efektívne. Najlepšou voľbou je bude kombinácia bezdrôtovej myši a klávesnice.

My sme k setu Mini PC pripojili bezdrôtovú myš Logitech Performance MX. Koliečko myši sa dá použiť na skrolovanie a pri tomto konkrétnom type, fungoval aj pohyb do strán – napríklad pri prezeraní galérie alebo pri prechádzaní jednotlivých plôch Androidu. Dlhým podržaním ľavého tlačidla sa simuluje dotyk prstom na obrazovke – môžete tak uchopiť ikony, posúvať sa po stránke alebo pohybovať sa medzi aplikáciami v launcheri. Pravé tlačidlo slúži na návrat o jeden krok späť.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia, výkon a hardvér
  2. časť: Konektivita, operačný systém a ovládanie
  3. časť: Multimédiá, internetový prehliadač
  4. časť: Konkurencia, záver, video

Prehrávanie multimédií

Android 4.0 Mini PC je dostatočne výkonný na to, aby dokázal prehrávať aj HD videá a to až do rozlíšenia 2160p, čiže 3840×2160 bodov. Natívny prehrávač prehrá takmer akýkoľvek formát videa alebo zvuku. Problémy mu nerobia ani MKV súbory a videá z viackanálovým zvukom. Prehrávanie bolo takmer vždy plynulé, no v porovnaní s inými prehrávačmi, bol obraz predsa len niekedy trhaný – celkový dojem z pozerania filmu však nepokazí.

Plynulé je aj prehrávanie Youtube videí, ktoré si môžete vyhľadať a spustiť v aplikácii Youtube od Google, ktorú tiež nájdete predinštalovanú v zariadení. S Mini PC tak nebudete mať problém pozrieť si svoje obľúbené klipy, recenzie alebo trailery k filmom – plynulosť prehrávania HD videí z Youtube je samozrejmosťou.

Zvuk môžete do televízora prenášať len prostredníctvom HDMI. Zariadeniu chýba akýkoľvek iný audio výstup, ku ktorému by ste mohli pripojiť napríklad vlastnú hudobnú zostavu (pokiaľ televízor nedisponuje príslušným audio výstupom). Priestorový zvuk domáceho kina si s Android 4.0 Mini PC tiež veľmi neužijete. HDMI rozhranie síce umožňuje prenos viackanálového zvuku, no Android vo verzii 4.0 Ice Cream Sandwich ho ešte nedokáže cez toto rozhranie prenášať. Podpora viackanálového zvuku bola totiž pridaná až v najnovšie predstavenom Androide 4.1 Jelly Bean.

Internetový prehliadač

Prehliadanie internetu je oproti iným zariadeniam trochu pomalšie, rovnako ako aj reakcie internetového prehliadača, ktorý sa pri viacerých otvorených záložkách zvykol občas zasekávať. Ak si dáte pri rovnakej intenzite prijímaného signálu načítať stránku, v porovnaní napríklad s notebookom, je načítanie oveľa pomalšie.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia, výkon a hardvér
  2. časť: Konektivita, operačný systém a ovládanie
  3. časť: Multimédiá, internetový prehliadač
  4. časť: Konkurencia, záver, video

Konkurencia

Android 4.0 Mini PC nie je jediným zariadením svojho druhu.Asi najzaujímavejším konkurentom je Fxi Cotton, pri ktorom si dokonca môžete vybrať operačný systém – na výber je Android alebo linuxová distribúcia Ubuntu. FXI Cotton je navyše vybavený konektivitou Bluetooth, microUSB portom a poháňaný je výkonnejším dvojjadrovým procesorom Exynos s architektúrou ARM Cortex A9 s taktom 1,2GHz. Výhodou oproti nami testovanému zariadeniu je aj možnosť priameho prepojenia s PC a spustenia OS v samostatnom okne – podporované sú počítače s operačným systémom Windows a Mac OS X. Nevýhodami sú jeho vyššia cena pohybujúca sa na úrovni 200$ a to, že zatiaľ sa nezačal oficiálne predávať.

Záver

Android 4.0 Mini PC patrí na trhu k súčasnej špičke. Za cenu 85€ získate univerzálne zariadenie, ktoré môže byť použité veľa spôsobmi. Či už ako prenosné multimediálne centrum alebo ako mini počítač pre prezeranie internetu a hranie hier, napríklad v detskej izbe. Spotreba takého zariadenia bude minimálna a tak určite nezaťaží ani váš rozpočet, tak ako v prípade neustáleho spusteného PC.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia, výkon a hardvér
  2. časť: Konektivita, operačný systém a ovládanie
  3. časť: Multimédiá, internetový prehliadač
  4. časť: Konkurencia, záver, video

Zariadenie zapožičala spoločnosť AGEM Computers

Disqus Comments Loading...