Qualcomm zaplatí v Číne rekordnú pokutu vo výške 1 miliardy dolárov

Popredný výrobca mobilných čipov Qualcomm má vážne problémy. V Číne ho vyšetrovali štátne zložky za údajné monopolné aktivity a nelegálne navyšovanie cien za svoje patenty. Výsledkom bola pokuta vo výške 975 miliónov USD, ktorú mal Qualcomm zaplatiť, ako aj príkaz k zníženiu provízii za predaje zariadení s čipom od tohto výrobcu o približne jednu tretinu. Ako sa dalo očakávať, výrobca čipov na túto dohodu pristúpil a do bodky splní všetky nariadenia, ktoré mu boli uložené.

Výrobca tak zaplatí rekordnú pokutu vo výške takmer 1 miliardy USD. Aj napriek tomu je ale zrejmé, že spoločnosť si nemôže dovoliť tieto podmienky nesplniť, čo by znamenalo odchod z čínskeho trhu. Z najľudnatejšej krajiny sveta totiž pochádza polovica z celkového obratu spoločnosti. V prípade nesúhlasu s podmienkami by ostalo otvorené pole pre menších výrobcov, medzi ktorých patrí MediaTek. Ten sa aj naďalej usiluje o zosadenie Qualcommu z trónu, pričom zatiaľ sa mu to postupne darí aspoň v menej výkonných zariadeniach, kde čoraz častejšie nájdeme čipy od od konkurenčnej spoločnosti.

Celý tento proces spôsobil, že Qualcomm musel prehodnotiť svoje finančné predpovede do budúcna. Cena akcii spoločnosti by sa tak podľa najnovších predpovedí mala o rok pohybovať na úrovni 3,57$ – 3,76$, zatiaľ čo predchádzajúce predpovede hovorili o úrovni 4,04$ – 4,34$. V každom prípade bude musieť spoločnosť znášať opatrenia, ktoré budú mať naozaj výrazné dôsledky. Spoločnosť si teraz bude účtovať podiel iba zo 65% ceny, za ktorú bol predaný smartfón. Rekordne vysoká pokuta bude tiež znamenať výrazný škrt cez rozpočet, no najdôležitejšou otázkou zostáva, ako sa k tomuto problému postavia vlády v Európe a USA, kde Qualcomm operuje rovnako, ako v Číne, no zatiaľ nikto neoznačil jeho jednanie za monopolné alebo inak protizákonné.

Zdroj: Reuters via PhoneArena

Disqus Comments Loading...