Qualcomm prinesie do smartfónov super-rýchlu 60 GHz WiFi

Qualcomm spravil veľmi zaujímavý obchod. Spoločnosť včera uviedla, že odkúpila Wilocity, firmu zaoberajúcu sa pokročilými WiFi technológiami, ako sú napríklad štandard IEEE 802.11 ad, bežnejšie označovaný ako WiGig.

Ten pracuje na frekvencii 60 GHz, čo by teoreticky mohlo priniesť prenos dát rýchlosťou niekoľko Gigabitov za sekundu. Len pre porovnanie, aktuálne zariadenia podporujú 2,4 GHz alebo 5 GHz WiFi a aktuálny štandard WiFi 802.11ac podporuje rýchlosti iba do jedného Gigabitu za sekundu. Spolu s nárastom rýchlosti by nová technológia priniesla väčšie pokrytie a menšie nároky na batériu. Qulacomm už aj oznámil, že prvý čip s technológiou WiGig bude Snapdragon 810. Okrem toho v ňom nájdeme aj tradičnejšie 2,4 GHz a 5 GHz pripojenie. Na názornú ukážku potenciálu novej technológie spoločnosť uvádza, že WiGig umožní užívateľom streamovať video v 4K rozlíšení, zdieľať súbory v doposiaľ nemožných rýchlostiach či zálohovať celé knižnice dát v priebehu niekoľkých sekúnd.

Qualcomm ďalej uvádza, že takáto rýchlosť by slúžila k takmer okamžitému pripojeniu do cloudových úložísk a odľahčeniu mobilných dátových prenosov. Použitie tejto technológie v čipoch pre mobilné zariadenia by dalo spoločnosti obrovský náskok pred konkurentmi ako MediaTek, Samsung, Intel či Broadcom, keďže väčšina z nich ešte stále hľadá spôsob, akým naimplementovať 5 GHz pripojenie. Ak si chcete o tejto technológii prečítať viac, na tomto odkaze nájdete informácie a detaily o štandarde WiGig. Prvé čipy s takto rýchlym pripojením možno uvidíme niekedy v polovici budúceho roka, keď je naplánované použitie Snapdragonu 810 v prvých zariadeniach.

Zdroj: Qualcomm via Android Central 

Disqus Comments Loading...