Recenzia OnePlus 8 Pro: Vylepšenia v každom smere

OnePlus 8 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Nový zabijak vlajkových lodí je tu. Áno, niekedy sa tak OnePlus smartfónom hovorilo, dnes je to už trochu inak. Ide o výrobcu, ktorý sa stal overeným a ponúka výborne vybavené zariadenia, ktoré môžu byť alternatívou k známejším značkám aj na Slovensku. OnePlus 8 Pro má v pláne súperiť s tými najlepšími.

Rozmery 165,3 x 74,4 x 8,5 mm
Hmotnosť 199 gramov
Procesor Qualcomm Snapdragon 865
RAM 8/12 GB, LPDDR5
Úložisko 128/256 GB UFS 3.0, nerozšíriteľné
Operačný systém Android 10 + Oxygen OS
Fotoaparát 48 MP, f/1.8, PDAF, OIS (hlavný snímač)

8 MP, f/2.4, PDAF, OIS, 3x optické priblíženie (teleobjektív)

48 MP, f/2.2, PDAF (ultra-širokouhlý snímač)

5 MP, f/2.4 (hĺbkový snímač)

3,5 mm jack nie
NFC áno
Batéria 4510 mAh, 30 W káblové aj bezdrôtové nabíjanie, reverzné bezdrôtové nabíjanie
Cena

Časti recenzie

Smartfóny OnePlus vždy ponúkali skvelú nadstavbu a poriadny výkon, pričom cena bola veľmi atraktívna. Avšak v porovnaní s ostatnými vlajkovými loďami stále niečo chýbalo. To sa tento rok mení a OnePlus 8 Pro je plnohodnotnou vlajkovou loďou. Konečne sme sa dočkali fotoaparátu, ktorý môže súperiť s tými najlepšími, pribudlo bezdrôtové nabíjanie a vodoodolnosť s certifkáciou IP68. Toto všetko sa ale podpísalo aj na vyššej cene. Na Slovensku zariadenie kúpite za cenu približne 850 eur.

V tejto cenovej kategórii sa pohybujú vlajkové modely ostatných výrobcov. Dokáže OnePlus 8 Pro používateľov presvedčiť, aby mu dali prednosť pred Samsungom, Huaweiom či Applom?

Balenie: Veľká krabica ukrýva prekvapenie

Zariadenia OnePlus už tradične prichádzajú v červenej krabici, v tomto prípade je na nej číslo 8. Krabica je poriadne dlhá. Po jej otvorení sa naskytne pohľad na samotné zariadenie, pod ktorým je už dobre známy nápis Never Settle.

Ďalej hlbšie v balení sa nachádza Warp nabíjačka s výkonom 30 W a červený USB-A USB-C kábel. Nechýbajú rôzne červené nálepky a v neposlednom rade sa tu nachádza aj základný ochranný obal, za čo výrobcu chválim. Toto by som rád videl aj pri niektorých na Slovensku známejších výrobcoch.

Konštrukcia a dizajn: Znesie tie najprísnejšie kritériá

O tom, že konštrukcia je spracovaná príkladne, je asi každému jasné. Každý OnePlus smartfón sa mohol pochváliť kvalitnými materiálmi a kvalitným dielenským spracovaním. Najnovší OnePlus 8 Pro nie je výnimkou. No oproti predchodcom tu pribudla jedna dôležitá vlastnosť. Zariadenie je vodoodolné. Konečne, prvý vodoodolný smartfón od tohto výrobcu. Dočkali sme sa.

Oficiálne ide o certifikáciu IP68. S rozmermi 165,3 x 74,4 x 8,5 mm ide o poriadne veľký smartfón. Svedčí o tom aj hmotnosť, ktorá je bez jedného gramu rovných 200 gramov. V ruke je ho cítiť a na ovládanie som radšej používal ruky dve.

Čierne farebné prevedenie je lesklé, zatiaľ čo modré je matné. Škoda, že som nemal možnosť testovať práve modrý OnePlus 8 Pro. Najviac na celej konštrukcii mi prekážal výrazne vystupujúci fotoaparát. Zariadenie sa na stole nepríjemne hýbe a navyše sa okolo ihneď usadzuje prach, ktorý sa ťažko čistí. Rovnako odtlačky prstov sú doslova všade.

Inak nemám konštrukcii čo vyčítať. Už pri prvom uchopení mi bolo jasné, že v ruke držím naozaj drahý smartfón. Vyššia hmotnosť sa podpísala na ešte prémiovejšom pocite z držania. Predná strana patrí najmä displeju. V jeho pravej hornej časti sa nachádza objektív selfie fotoaparátu. Za mňa bolo lepším riešením jeho ukrytie do vysúvacej časti na vrchu zariadenia. V tomto prípade ale takéto riešenie chápem, s vysúvacím fotoaparátom by zariadenie nemohlo byť vodoodolné.

Zapínacie tlačidlo je vpravo, je dostatočne veľké a ovláda sa veľmi dobre. Nad ním je obľúbený posuvník, pomocou ktorého rýchlo prepínam medzi tichým režimom, vibrovaním alebo klasickým zvonením. Osobne by som tento posuvník privítal radšej na ľavej strane a na tú pravú by som pridal ovládanie hlasitosti, ktoré je vľavo.

Ľavá strana okrem spomínaného tlačidla hlasitosti neponúka nič. Hore sa nachádza len pomocný mikrofón, spodná strana obsahuje reproduktor, USB-C konektor a šuflík na dve SIM karty. Konštrukcia tvorená zo skla vpredu a vzadu, to je potiahnuté krycím sklom Gorilla Glass 5. generácie. Rám je hliníkový. Príjemne prekvapený som aj z nainštalovanej základnej ochrannej fólie, ktorá dokáže displej ochrániť pred škrabancami.

Možnosti odomykania: Takto sa to má robiť

Priznám sa, že snímače odtlačkov prstov v displeji veľmi neobľubujem. Radšej mám klasické riešenie vzadu či na boku. Sú rýchlejšie a spoľahlivejšie. Práve kvalita odomykania je u mňa vždy na prvom mieste pri výbere nového zariadenia. Je to činnosť, ktorú robím niekoľkokrát denne a vyžadujem maximálnu funkčnosť.

Zariadenia od OnePlus už dlhšie ponúkajú výborné skenery odtlačkov prstov v displeji. A novinka nie je žiadnou výnimkou. Registrácia nového odtlačku je rýchla, odomykanie presné a taktiež veľmi rýchle. Vlastne rýchlejší snímač odtlačkov prstov v displeji som ešte asi nevidel. Za toto palec hore.

Áno, stane sa, že niekedy zariadenie môj prst nerozozná na prvýkrát, ale to je väčšinou v prípadoch, kedy je mokrý. Inak som s fungovaním tohto typu odomykania veľmi spokojný. Nastaviť si dokonca môžem aj efekt odomykania, na výber ich je niekoľko.

Spoľahlivé, aj keď menej bezpečné je odomykanie pomocou tváre. Opäť platí, že pridať novú tvár je otázkou niekoľkých sekúnd. Je dobré mať možnosť kombinovať oba spôsoby odomykania. Keď sa mi náhodou nepodarí odblokovať prstom, zariadenie rozozná moju tvár. Takto by to malo byť.

Displej: Absolútna špička

Takmer všetko v oblasti displeja sa oproti predchádzajúcej generácii zlepšilo. Jedinú výhradu mám k jeho zahnutiu, ktoré mi vyslovene prekáža. Áno, vyzerá to dobre, ale veľmi praktické to nie je. Našťastie som náhodné dotyky nezaznamenal, no aj tak by som bol radšej za rovný displej. Napríklad aj z dôvodu jednoduchšej inštalácie tvrdeného skla.

A teraz k tým dobrým vlastnostiam. OnePlus 8 Pro ponúka jeden z najkrajších AMOLED displejov súčasnosti. Jeho uhlopriečka je 6,78″ a rozlíšenie veľmi slušných 3168 x 1440 pixelov. Obnovovacia frekvencia sa zastavila na hodnote 120 Hz, zatiaľ čo frekvencia reakcií na prst je až 240 Hz. To sa hodí napríklad pri hraní hier.

Vrátim sa ale späť k obnovovacej frekvencii. Samsung by si mohol zobrať príklad, 120 Hz funguje ako vo FullHD+ rozlíšení, tak aj v tom maximálnom. Displej navyše inteligentne reaguje na to, čo so zariadením práve robíte. Ak sa skrolujete, ide na 120 Hz. Ak sa pozeráte na statický obrázok, frekvencia sa prepne na 60 Hz. Takto sa dá ušetriť nemalé množstvo energie.

Chválim maximálny jas, ktorý je jednoducho skvelý. Ruka v ruke s ním ide aj viditeľnosť na priamom slnku, ku ktorej nemám žiadne výhrady. Pozorovacie uhly sú skvelé a farby doslova žiaria. Áno, displej sa podaril.

Automatická regulácia jasu funguje bezproblémovo a na zmenu vonkajšieho osvetlenia reaguje takmer okamžite. K dispozícii je funkcia s názvom Príjemný odtieň. Ide vlastne o True Tone funkciu, ktorú poznáme zo zariadení Apple. Vyváženie bielej sa automaticky upravuje podľa aktuálneho osvetlenia tak, aby bol zabezpečený čo najlepší používateľský zážitok.

K dispozícii sú tri režimy zobrazenia – živé farby, prirodzený a rozšírený, ktorý je možné ešte dodatočne upraviť. To keby vám prednastavené hodnoty nevyhovovali. Pre tých, ktorým prekáža diera v displeji kvôli fotoaparátu, je tu možnosť dieru softvérovo zakryť, Prídete ale o nejakú časť displeja.

Always on režim stále nie je always on. Aktivuje sa buď ťuknutím na displej, prípadne vtedy, keď zariadením pohnete. Privítal by som, keby zariadenie ukazovalo čas a notifikácie na displeji neustále.

Výkon a pamäť: Drží sa zavedeného

Smartfóny značky OnePlus boli vždy známe svojím vysokým výkonom, bleskovými reakciami, výkonnými procesormi a odladeným systémom. Najnovší OnePlus 8 Pro nie je v tomto smere žiadnou výnimkou. Subjektívne mám pocit, že ide o najrýcheljší smartfón, aký som kedy držal v ruke. Áno, svoju úlohu v tom zohráva aj extrémne plynulý displej, no za hardvér by sa nemusel hanbiť žiadny iný výrobca.

Výkon je zabezpečený procesorom Qualcomm Snapdragon 865. Na trhu smartfónov zatiaľ nič výkonnejšie neexistuje. Keď sa k tomu pridá 8 GB extrémne rýchlej LPDDR5 pamäte, o nedostatku výkonu tu ani nemôže byť reč. V prípade, že sa rozhodnete pre 256 GB variant, ten ponúka až 12 GB RAM. Ja však testujem verziu s 8 GB RAM, počas používania sú približne 2 GB voľné.

Odporúčam dobre zvážiť či vám bude stačiť 128 GB priestoru, pretože slot na pamäťovú kartu tu nie je. Po prvotnom nastavení a nainštalovaní všetkých aplikácií bude k dispozícii približne 100 GB úložiska. Mimochodom, úložisko je typu UFS 3.0, takže najrýchlejšie, aké je dostupné.

OnePlus 8 Pro z pohľadu výkonu určite uspokojí aj tých najnáročnejších. Hry bežia plynule aj na maximálnych detailoch a ani pri dlhšom hraní som nezaznamenal žiadne prehrievanie či podobné neduhy.

  • Antutu: 572 783 bodov
  • Geekbench:  898 (single-core), 3286 (multi-core)

Sekanie sa počas testovania nekonalo. Ani raz. Nezaznamenal som žiadne, čo i len malilinké trhnutie. Zásluhu na tom má samozrejme okrem hrubého výkonu aj výborná optimalizácia systému. Aplikácie sa na pozadí len tak nezatvárajú a dokážu tam byť naozaj poriadne dlho.

Systém: Aktuálny Android a podarená nadstavba

Zariadenie beží na Androide 10 s nadstavbou Oxygen OS 10. O pravidelnosť aktualizácií by som sa v tomto prípade neobával, OnePlus je známy tým, že ich ponúka medzi prvými. Taktiež dĺžka podpory je veľmi dobrá, po Pixeloch snáď najlepšia.

S príchodom Androidu 10 sú k dispozícii pokročilé gestá, ktoré v OnePlus 8 Pro fungujú výborne. Tiež sa nezabudlo na tmavý režim naprieč celým systémom. Okrem toho, že vyzerá atraktívne, dokáže ušetriť aj nemalé množstvo energie v batérii.

Nadstavba Oxygen OS je moja obľúbená. Nie je zbytočne prešpekulovaná, nie sú tu zbytočné aplikácie. Len všetko potrebné, s niektorými užitočnými funkciami navyše. Jedine aplikácia galérie je tu možno trochu zbytočná, no pre tých, ktorí nepoužívajú Google Fotky, môže byť výborne využiteľná. Páči sa mi najmä optimalizácia, ktorá je už tradične skvelá.

Nachádzajú sa tu napríklad rôzne gestá. Najradšej mám prebudenie dvojitým poklepaním po displeji, no zaujímavé je napríklad stlmenie zvonenia preklopením. To však nie je žiadnou novinkou a pravidelne to vídavam aj v zariadeniach iných výrobcov. Vytvorenie snímky obrazovky podržaním troch prstov na displeji som používal veľmi rád.

 

Čo sa mi už dlhšie na OnePlus smartfónoch páči, sú špeciálne gestá na vypnutej obrazovke. Stačí nakresliť jedno z piatich písmen, na ktoré ste si predtým namapovali spustenie konkrétnej aplikácie a zariadenie vás pustí priamo do nej. V kombinácii s odblokovaním pomocou tváre navyše nie je potrebný žiadny krok navyše. Jednoducho napríklad nakreslím písmeno O a ihneď som v Spotify. Z uzamknutej obrazovky.

Multimédiá: Jeden z najlepších multimediálnych smartfónov

Veľký a kvalitný displej spolu s vysokým výkonom dávajú tušiť, že s multimédiami to vôbec nebude zlé. Aj preto zamrzí absencia 3,5 mm jacku. Ale na to sme si už zvykli, vlajkové lode naň zabúdajú. Jedine Motorola edge+ alebo Sony Xperia 1 II ho stále ponúkajú.

Osobne mi to až tak neprekáža, používam totiž Bluetooth slúchadlá. Ale viem si predstaviť situácie, kedy sa klasický audio konektor môže hodiť. Aby som len nekritizoval, toto je asi jediné multimediálne “mínus” celého zariadenia.

K displeju a výkonu sa pridávajú výborne hrajúce stereo reproduktory. Kvalitatívne sú niekde na úrovni Pixelu 4 či iPhonu 11. Hrajú poriadne nahlas a kvalitne. Jediný problém môže nastať pri hraní, pretože spodný reproduktor je veľmi ľahké zakryť dlaňou, keďže je na spodnej strane.

V rámci funkcie Dolby Atmos sa tu nachádzajú tri prednastavené hudobné režimy. Dynamický, film a hudba. Predvolene je nastavený práve dynamický štýl, ktorý zabezpečí optimálne nastavenie vzhľadom na to, čo práve so smartfónom robíte.

Poteší aj možnosť aktivovať živé titulky, ktoré sa budú zobrazovať pri prehrávaní multimédií. Zatiaľ ale vedia len po anglicky, ostatné jazyky vraj prídu onedlho. Slovenčinu medzi nimi pravdepodobne v najbližšom čase nenájdeme.

Konektivita: Štandard vlajkovej lode

Hlavným znakom vlajkových lodí pre rok 2020 je 5G konektivita. Na Slovensku zatiaľ 5G Sieť veľmi nevyužijeme, no o rok až dva tomu môže byť úplne inak. A aj o dva roky bude nový OnePlus 8 Pro stále dostatočne výkonný, navyše aj s možnosťou pripojenia k 5G sieti. Do budúcna je to určite pozitívne.

Zariadenie je Dual SIM a možnosti spravovania konkrétnych SIM kariet sú štandardné. Nechýba možnosť vybrať si predvoleného operátora pre SMS správy, telefonovanie či dátovanie. Zaujímavou funkciou je “Dvojkanálové zrýchlenie siete”. Ide o akési spojenie Wi-Fi pripojenia a klasického dátového pripojenia, čo by malo poskytnúť plynulejší zážitok z používania internetu. A áno, funguje to, nejaké straty signálu kvôli odpojeniu od Wi-Fi a podobne som nepocítil. Smartfón všetko zariadil tak, aby internet fungoval bez ohľadu na to, aké pripojenie práve využívam.

Telefonovanie je vďaka kvalitnému reproduktoru (slúchadlu) veľmi pohodlné. Teda ak si zvyknete na väčšie rozmery zariadenia. Na kvalitu hovoru sa nesťažovala ani druhá strana. Trochu zamrzí chýbajúci infračervený port, poteší zase informácia o rýchlosti sieti priamo v stavovom riadku.

NFC je v tejto triede nutnosťou, GPS navigácia fungovala tiež bez problémov. USB-C konektor je verzie 3.1, takže prenosové rýchlosti sú poriadne vysoké. Poteší aj podpora USB OTG, ktorá je už akýmsi štandardom. Len si budete musieť zakúpiť redukciu.

Wi-Fi pripojenie je stabilné, medzi informáciami nájdete aj informáciu o tom či ide o 2,4 GHz alebo 5 GHz frekvenciu. Takúto informáciu by som prijal napríklad už pri vyhľadávaní siete. Ak si dobre pamätám, dokáže to napríklad nadstavba MIUI od Xiaomi.

Fotoaparát: Nenechá sa zahanbiť

Už predchádzajúca generácia na tom nebola s fotoaparátom vôbec zle. Ale až teraz útočí OnePlus v tejto kategórii na tie najvyššie priečky. Hlavný snímač ponúka rozlíšenie 48 megapixelov a štandardne spája 4 pixely do jedného. Výsledkom je 12 MP fotografia. Takéto spájanie sa zíde najmä v noci, objektív tak zachytí viac svetla a fotky sú kvalitnejšie.

Pokiaľ chcete mať maximálne detaily, nie je problém prepnúť na plné rozlíšenie 48 megapixelov. Len pozor na náročnejšie svetelné podmienky, v tomto režime sa nemôžete spoľahnúť na inak skvelý dynamický rozsah. V noci maximálne rozlíšenie tiež neodporúčam, v 12 MP rozlíšení sú podstatne kvalitnejšie.

Fotoaplikácia je zvládnutá veľmi dobre. Nechýba rýchle prepínanie medzi objektívmi a pri držaní naležato sú vľavo skratky k najdôležitejším funkciám. Upraviť sa bohužiaľ nedajú. Tiež som si všimol, že sa automaticky neotáčajú podľa polohy telefónu. Ale to je len detail. Medzi jednotlivými režimami je možné prepínať jednoduchým potiahnutím prsta nahor alebo nadol. Nechýba ani profesionálny režim, kde si používateľ nastaví všetky potrebné parametre manuálne.

Teleobjektív ponúka trojnásobné optické priblíženie, čo mi úplne vyhovuje. Dvojnásobné kľudne zvládnem aj digitálne, trojnásobné by už tak dobre nevyzeralo. Maximálne digitálne priblíženie je 30-násobné, ale výsledok nestojí za nič. Približne do 10x to celkom ujde, ale len pri dostatku svetla. Teleobjektívu nechýba optická stabilizácia, ktorá je pre mňa nutnosťou.

5-megapixelový hĺbkový snímač je asi len do počtu. Jeho prácu by s prehľadom zvládol aj teleobjektív. Namiesto neho tu mohol byť modernejší ToF snímač. Mimocodom, portrétové fotografie sú veľmi pekné, no nie vždy dokáže zariadenie rozoznať, čo má byť zaostrené a čo nie. Pri tvárach problém nie je, rôzne predmety sú už ťažším orieškom. Pri priamom porovnaní s Google Pixel 4 je v tomto smere smartfón od Googlu jasným víťazom.

Ultra-širokouhlý snímač sa svojím uhlom záberu nemôže porovnávať s Huaweiom P40 Pro či Samsungom Galaxy S20. No stále je to lepšie, ako nemať nič. Vďaka vysokému rozlíšeniu sa môžete tešiť na detailné fotky, hlavne počas pekného slnečného dňa. Práve vtedy tento snímač využijete najlepšie.

V noci na kvality hlavného snímača síce nemá, ale poteší, že špeciálny nočný režim je k dispozícii aj pre ultra-širokouhlý objektív. Ako prvý mi na um príde Apple, ktorý to stále nevie.

Ak by som mal celkovo zhrnúť kvality fotografií, tak som veľmi spokojný. Dynamický rozsah je skvelý, no nestratí sa ani v noci. Je síce pravdou, že nočné fotografie majú trochu teplejší odtieň, ale to tak majú prakticky všetci výrobcovia. S výnimkou Pixelov a iPhonov.

Špecialitou a mojou najobľúbenejšou funkciou sú makro fotografie. Nie, nie je tu špeciálny nefungujúci makro objektív bez možnosti zaostrovania. Makro dokážu odfotiť všetky tri objektívy OnePlus 8 Pro. A minimálna vzdialenosť (najmä pri použití teleobjektívu) je naozaj skvelá. Fotografovaním makro fotografií som strávil naozaj veľa času, pretože ma to veľmi bavilo.

Selfie fotografie patria medzi tie lepšie. Ak máte dostatok svetla, tešiť sa môžete na pekné zábery a ostré tváre. S ubúdajúcim svetlom kvalita samozrejme klesá. Vhod môže prísť aj špeciálny portrétový režim, ktorý pozadie za vami efektne rozmaže.

Maximom pre video je 4K rozlíšenie pri 60 snímkach za sekundu. Chválim výbornú stabilizáciu a tiež možnosť prepínať medzi všetkými objektívmi. Dokonca aj v režime 4K@60fps. A to sa len tak nevidí. Videám nechýbajú detaily, dynamický rozsah je tiež výborný. Čerešničkou na torte je možnosť natáčať spomalené video pri 480 snímkach za sekundu.

Testovacie fotografie v plnom rozlíšení môžete stiahnuť tu.

Batéria: Dobrá výdrž a rýchle nabíjanie

OnePlus 8 Pro je poháňaný batériou s kapacitou 4510 mAh. Samotná kapacita síce bola dávno prekonaná, no výdrž nezávisí len od tohto jedného parametru. A musím povedať, že s výdržou som nadmieru spokojný. Medzi vlajkovými loďami ide o špičku.

Môj bežný náročnejší deň som zvládol bez nutnosti dobíjať. Absolútne bez problémov. Pritom som mal aktivovanú obnovovaciu frekvenciu displeja 120 Hz a maximálne rozlíšenie. Večer som mal stále nejakú rezervu, rádovo v desiatkach percent. Veľmi slušné.

A pritom som zariadenie nešetril. Kontroloval som maily, dáta a Wi-Fi boli zapnuté nepretržite. Sem-tam nejaká tá hra, YouTube video, Facebook či Instagram. Zopár telefonátov, pár minút navigovania a podobne.

Výdrž je možné ešte o niečo predĺžiť aktivovaním tmavého režimu, prípadne znížením rozlíšenia a obnovovacej frekvencie displeja. Takto môžete dostať ešte niekoľko hodín navyše, čo sa v určitých situáciách môže hodiť. K dispozícii je aj jednoduchý šetriaci režim, ktorý obmedzí aktivitu aplikácií na pozadí, vizuálne efekty a niektoré energeticky náročnejšie funkcie tak, aby sa predĺžila výdrž batérie.

Ak patríte medzi tých, ktorí nabíjajú v noci, vhod príde aj funkcia s názvom Optimalizované nabíjanie. Zariadenie sa jednoducho naučí vaše návyky, zapamätá si, kedy vstávate a batériu dobije doplna tesne predtým. Výsledok? Predĺži sa tak životnosť akumulátora.

Nabíjanie zariadení OnePlus je kapitola sama o sebe. Už dlhodobo patria tieto smartfóny medzi tie najlepšie v oblasti rýchlosti nabíjania. Nový OnePlus 8 Pro nie je žiadnou výnimkou. Warp Charge nabíjačka ho dokáže z 0 na 100 % nabiť za rovnú hodinu, maximálny výkon je 30 W. Namerané hodnoty si môžete pozrieť nižšie:

  • 15 min: 33 %
  • 30 min: 64 %
  • 45 min: 90 %
  • 60 min: 100 %

K dispozícii je konečne aj bezdrôtové nabíjanie, a to s maximálnym výkonom až 30 W. Avšak je potrebné kúpiť špeciálnu nabíjačku od OnePlus, ktorej cena je takmer 100 eur. Škoda. Na klasickej bezdrôtovej nabíjačke sa bude zariadenie nabíjať pomaly. Poteší aj reverzné bezdrôtové nabíjanie, pomocou ktorého môžete rýchlo dobiť svoje hodinky či iné menšie príslušenstvo.

Záverečné hodnotenie OnePlus 8 Pro

Značka OnePlus je akousi mojou srdcovkou. A najnovší OnePlus 8 Pro ma rozhodne nesklamal. Ide o skvelú vlajkovú loď a veľmi zaujímavú alternatívu k známejším výrobcom. Jeho hlavnými výhodami sú skvelý výkon a odladenie systému a nádherný displej. Navyše, cena je v porovnaní s vlajkami od Samsungu či Huawei nižšia. Aj keď tentokrát nie oveľa.

Vyzdvihnúť musím jednoznačne kvalitu stereo reproduktorov a príjemne rýchle nabíjanie. Aj výdrž patrí medzi to lepšie. 120 Hz frekvencia displeja funguje aj pri maximálnom rozlíšení, je tu kvalitný fotoaparát s veľmi podareným makrom a konečne aj vodoodolnosť a bezdrôtové nabíjanie. Dokonca aj reverzné.

Pre mňa najväčším nedostatkom je zahnutý displej. K takémuto riešeniu začínam mať v poslednom čase doslova odpor. Áno, vyzerá to dobre, ale funkčnosti to nijako nepridá. Skôr naopak. Tiež by som prijal plnohodnotný always on režim, ktorý je na displeji zobrazený neustále.

OnePlus 8 Pro je plnohodnotná vlajková loď so všetkým, čo k tomu patrí a nedostatky sa hľadajú naozaj veľmi ťažko.

OnePlus 8 Pro: Konkurencia

Samsung Galaxy S20+ vs OnePlus 8 Pro

Samsung Galaxy S20+ je silným konkurentom každého smartfónu. Ponúka síce pomalší, no ešte spoľahlivejší skener odtlačkov prstov, podobne kvalitné stereo reproduktory a špičkový fotoaparát. Medzi týmito dvoma zariadeniami rozhodne pravdepodobne náklonnosť k značke, prípadne k nadstavbe. Výhodou Samsungu môže byť aj menej zahnutý displej. OnePlus zase dokáže 120 Hz aj pri maximálnom rozlíšení.

Huawei P40 Pro vs OnePlus 8 Pro

Huawei opäť stavia na špičkový fotoaparát, ktorý je ešte o niečo lepší ako ten v OnePlus 8 Pro. Ponúka lepšie priblíženie a kvalitnejší ultra-širokouhlý snímač. Jednoznačnou nevýhodou je absencia Google služieb. OnePlus ponúka lepší snímač odtlačkov prstov, stereo reproduktory a 120 Hz displej v porovnaní s 90 Hz pri Huawei.

Motorola edge+ vs OnePlus 8 Pro

Na poli vlajkových lodí trochu nevídaný výrobca, no konečne sme sa dočkali. Cena Motoroly edge+ navyše spadla z nepredajných 1200 eur na 999 eur. A tu už začína vážna dilema. OnePlus je lacnejší, ponúka 120 Hz obnovovaciu frekvenciu displeja a podstatne rýchlejšie nabíjanie. Motorola exceluje 108 MP fotoaparátom, 3,5 mm audio jackom a ešte o niečo lepšou výdržou.


Táto recenzia mohla vzniknúť vďaka e-shopu Alza.sk, ktorý nám smartfón OnePlus 8 Pro požičal. Ďakujeme!

Disqus Comments Loading...