Zákony platia aj pre online priestor. Slovák bol odsúdený za nenávistné komentáre

Zdroj: Pexels.com

Nenávistné komentáre v online priestore sa nanešťastie vyskytujú čoraz frekventovanejšie. Trpia najmä weby zaoberajúce sa aktualitami zo sveta a predovšetkým politikou. Redakcia SME.sk sa venovala téme o 41-ročnom Popradčanovi, ktorý bol odsúdený za nenávistné komentáre na internete. Vyskytoval sa predovšetkým v diskusii článkov spomínaného slovenského spravodajského portálu.

Za nenávistné komentáre na internete je možné dostať trest

Účinkovanie “hrdinu za klávesnicou” z Popradu sa skončilo udelením až 5-ročnej podmienky, teda najdlhšej možnej podmienky, ktorú mohol súd udeliť. Za jej porušenie dotyčnému štyridsiatnikovi hrozí dvojročné väzenie.

Polícia páchateľa stotožnila podľa IP adresy, z ktorej sa prihlasoval. Jeho účty boli opakovane blokované, no pán Ján bol veľmi odhodlaný komentovať aj naďalej a vytvoril si až 150 rôznych e-mailových adries.

SME tvrdí, že takmer všetky sa začínali výrazom “smeckaripatriadopece”. Články denníku SME zapĺňal komentármi pod prezývkou “SPAĽOVŇA ŽIDÁKOVSLNIEČKÁROVLIBERÁLOV”. Jeho iracionálna aktivita sa datuje od smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

V Jánových príspevkoch nechýbali vulgarizmy, vyhrážky a iné nezmysly. Výber niektorých komentárov si môžete prečítať v článku od SME. Práca “hrdinov za klávesnicou” môže byť teda veľmi riziková, najmä pokiaľ sa dotyčná osoba vyhráža alebo má extrémistické poznámky.

 Loading ...

Náš tip
Elon Musk založil spoločnosť X.AI, ktorá má vytvoriť konkurenciu ChatGPT
Disqus Comments Loading...