Odkaz pre starostu – nahláste problém vo svojej obci priamo z mobilu [Android Magazín]

Čo si budeme nahovárať, správa vecí verejných nefunguje vždy tak, ako by sme si to my, občania, predstavovali. Vrchovatou mierou to platí aj o samospráve miest a obcí, dôkazom čoho sú rozbité cesty s výtlkmi, rozpadávajúce sa chodníky, špina a neporiadok v uliciach, zničené lavičky, poškodená zeleň či absentujúce dopravné značenie. Mnohí nad týmito nedostatkami len znechutene mávneme rukou a maximálne si trochu zanadávame, nájdu sa však aj takí, ktorí sa snažia nájsť spôsoby, ako na problémy upozorňovať a pričiniť sa o ich vyriešenie. Patria medzi nich aj autori projektu Odkaz pre starostu, Ctibor Košťál a Michal Simonfy.

Celý projekt bol spustený inštitútom SGI v roku 2010 v Bratislave, pričom hlavnými cieľmi bolo riešiť problémy a informovať verejnosť. Autori sa zároveň snažili umožniť efektívnu komunikáciu medzi občanmi a samosprávami pomocou moderných komunikačných kanálov a tiež zapojiť  do nej mladých ľudí, ktorým je takýto spôsob komunikácie blízky. Do projektu boli postupne pridávané aj samosprávy ďalších miest, momentálne ich je 34 a chystá sa ďalšie rozširovanie. Časom sa tiež skvalitňovalo používateľské prostredie portálu a pribudli aplikácie pre smartfóny s operačnými systémami Android a iOS. Ich vývoj trval asi tri mesiace, autori teraz chystajú aplikáciu aj pre Windows Phone.

Aplikácia pre Android sa nachádza v Google Play a získala vysoké hodnotenie 4,4 hviezdičky. Ponúka jednoduché a prehľadné prostredie, pozostávajúce z piatich kariet. V prvej sa nachádzajú nahlásené podnety, ktoré je možné radiť podľa viacerých kategórií. Druhá predstavuje váš osobný profil s počtom zaslaných, vyriešených a nevyriešených podnetov. Tretia slúži na rýchle a jednoduché nahlásenie podnetu, na štvrtej si môžete pozrieť prehľadnú mapu s nahlásenými podnetmi. V poslednej, piatej, sa čo-to dozviete o aplikácii, jej autoroch a zistíte, ako sa dá ich snaženie podporiť.

Zvyšok článku si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

Článok nájdete v letnom vydaní časopisu Android Magazín na 11. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Júl-August 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

Disqus Comments Loading...