Nový USB konektor bude obojstranný. V zariadeniach by mohol byť použitý už na budúci rok

Každý sa aspoň raz stretol so situáciou, kedy zapojenie USB kábla do telefónu alebo počítača bolo preňho doslova lotériou. Pri súčasných USB existuje totiž 50% šanca na to, že sa ho pokúsite zapojiť naopak. Problémom je nesymetrický dizajn, ktorý sa dá zapojiť len jediným spôsobom. Už v budúcom roku by však mala prísť razantná zmena – tzv. obojstranný alebo tiež symetrický konektor.

Lightning konektor od Apple

Označovaný ako konektor Typu C bude dodatkom už k existujúcej špecifikácii USB 3.1. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne náčrty ani iné obrázky toho, ako by takýto konektor mohol vyzerať. Inšpiráciu však vývojári nemusia hľadať ďaleko. Apple používa tzv. Lightning konektor už nejakú dobu a je presne tým, čo chce od nového USB konektora dosiahnuť aj Brad Saunders, prezident USB 3.0 Promoter Group. Mal by byť teda tenší, umožňovať rýchle dátové prenosy a predovšetkým obojstranný, takže už sa nikdy nebudete márne pokúšať zapojiť nabíjačku s konektorom obráteným naopak.

Nový typ konektora taktiež “umožní vyrábať nové super tenké zariadenia v podobe telefónov, tabletov, ale aj notebookov,” hovorí Alex Peleg z Intelu a zároveň dodáva, že tento nový štandard bude all-in-one riešením určeným na prenos dát, energie a videa naprieč všetkými zariadeniami. Špecifikácia nového USB konektora by mala byť dokončená niekedy v polovici budúceho roka. Samozrejme, tento nebude spätne kompatibilný, a tak sa v praxi očakáva len jeho pozvoľné nasadzovanie. Zmena v tejto oblasti je však už nutná a musela prísť.

Čo hovoríte na snaženie po dlhých rokoch konečne prijať nový štandard USB konektora?

Zdroj: phonearena

Disqus Comments Loading...