Nórsko ruší FM rádio, obyvatelia nesúhlasia

Už dnes, v stredu, 11. januára, sa Nórsko stane prvou krajinou na svete, ktorá začne rušiť FM vysielanie rádia. Do konca roka by malo Nórsko prejsť úplne na digitálne vysielanie formátu DAB. To fungovalo spolu s FM rádiom už od roku 1995, no nórske Ministerstvo kultúry sa teraz už oficiálne rozhodlo, že je potrebné spraviť krok vpred.

Nóri sa mohli na zmenu pripravovať už nejaký čas. Ešte stále majú celý rok na to, aby sa plne adaptovali. To ale nič nemení na tom, že väčšina obyvateľov nie je spokojná so zmenou. Až 66 % Nórov je proti zrušeniu FM vysielania, kým iba 17 % kompletne súhlasí s touto zmenou. Digitálne vysielanie pritom prinesie so sebou hneď niekoľko noviniek. K dispozícii bude viac kanálov s vyššou kvalitou zvuku. Väčšina obyvateľov Nórska je ale spokojná so súčasnou situáciou. Okrem toho, napríklad adaptér do klasického autorádia bude stáť od 100 do 220 EUR. Kým rozhlasovým staniciam klesnú náklady na vysielanie, samotní poslucháči budú musieť spraviť veľké investície.

Hoci Nórsko je v tomto smere priekopníkom, už čoskoro budú možno nasledovať ďalšie krajiny. Vo Veľkej Británii bude FM signál nahradený digitálnym vtedy, keď bude cez DAB šírená aspoň polovica rádiového vysielania a keď bude digitálny signál pokrývať aspoň 90 % populácie.

Zdroj: The Star Online via Gizmodo

Disqus Comments Loading...