Motorola moto g6 plus: Najlepším stúpa na päty | RECENZIA

Ak by sme za posledné roky mali nájsť rodinu smartfónov, ktorá ponúka najväčšie medziročné zmeny, zrejme by nám na um zišiel rad smartfónov moto G. Ten najskôr úplne zmenil zmýšľanie ľudí o tom, aký telefón môžu získať za pár stoviek a na tomto základe sme sa rok čo rok dočkali obrovských zlepšení. Vlani Lenovo predstavilo rad moto g5 a g5 plus, ktorý priniesol kovové telo a hardvér, ktorý bol “požičaný” z vyššej triedy. Tento rok prichádza moto g6 s úplne novým dizajnom a ešte lepšími črevami, pričom najstatočnejším predstaviteľom novej rodiny smartfónov je Motorola moto g6 plus.

Konštrukcia a dizajn: Na nerozoznanie od vlajkovej lode

Nové smartfóny moto g6 zdieľajú medzi sebou množstvo dizajnových aj hardvérových čŕt. Čisté línie vpredu sú doplnené o sklenenú zadnú stranu, mimochodom pokrytú odolným sklom Gorilla Glass, ktoré v tejto kategórii nie je samozrejmosťou. Lenovo tu nešetrilo a zadná strana ponúka dokonca zahnuté krivky skla, čo pôsobí na pohľad elegantne a v ruke sa telefón vďaka tomu drží skutočne skvele.

Šetrilo sa však na ráme – ten nie je kovový, ale plastový. Ak by sme vám to ale nepovedali, možno by ste na to ani nikdy neprišli. Lesklý dizajn vo farebnom prevedení celého telefónu naozaj nie je nápadný a keďže rám je skutočne tenký, je iba veľmi ťažké zbadať, že ide o plastový komponent. Nič to ale nemení na jeho štýle a zmyslu pre detail, ktorý sem výrobca zakomponoval.

Prednej strane dominuje veľký displej. Ten narástol, dostal pomer strán 18:9 a zmizla mu veľká časť rámiku. Nad displejom nájdeme reproduktor, potrebné senzory, selfie fotoaparát a dokonca aj selfie blesk. Pod displejom nechýba podlhovastý skener odtlačkov, miniatúrna štrbinka mikrofónu a logo motorola. Od označenia “Lenovo”, cez “Lenovo moto” a samostatného “moto” sa tak výrobca dostal až sem a plnohodnotne nám tak vrátil legendárnu značku mobilných telefónov.

Rozloženie ovládacích prvkov je štandardné – vpravo nájdeme tlačidlo napájania s príjemným a praktickým vrúbkovaním, nad ním sa nachádza dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Hore nájdeme zásuvku na SIM karty a samostatný slot na microSD kartu, čo je dnes už skutočná rarita. Ľavá strana je prázdna a v dolnej hrane nájdeme USB-C konektor a aj 3,5mm jack pre slúchadlá. Výrobca tak v tomto smere nerobil žiadne kompromisy, ba dokonca zachoval hudobný jack, ktorý nenájdeme na množstve drahších zariadení.

Zadná strana telefónu ponúka extrémne minimalistický dizajn. Hore v strede sa nachádza ikonický vystúpený pliešok s duálnym fotoaparátom a diódou blesku a na rovnako ikonickom mieste vzadu nájdeme okrúhle logo značky telefónu. Inak je dizajn zariadenia prakticky nepoškvrnený a skutočne doladený do detailov.

Tie možno trochu menej vyniknú na našom tmavo modrom modeli, no sú veľmi pekné v striebornom či zlatom prevedení. V každom prípade, konštrukcia telefónu je skutočne luxusná. Kým vlani sme ocenili použitie kovového krytu a v rade g5 plus neskôr aj celokovovej unibody konštrukcie, tento rok je sklenené prevedenie skutočne “in” a na zariadeniach v nižšej cenovej kategórii vyčnieva z radu.

Napriek väčšiemu displeju telefón nenadobúda enormné rozmery. 160 x 75.5 x 8 mm a hmotnosť 160 gramov sú veľmi prijateľné čísla, vďaka ktorým telefón pokojne udržíte v jednej ruke, zmestí sa vám aj do vrecka nohavíc a pohodlná je aj dlhodobejšia práca s ním.

Skener odtlačkov: Rýchly, no možno až príliš malý

Pri modeli Motorola moto g6 plus ostal výrobca verný doterajším zvykom a skener odtlačkov prstov ostal umiestnený vpredu pod displejom. Má podlhovastý tvar a ponúka presné a rýchle skenovanie. Najmä spoľahlivosť skeneru bola na skutočne vysokej úrovni a čítačka si poradila aj napriek tomu, že sme tu mali zaregistrované hneď štyri prsty.

Aj tento rok ponúka géčko od Motoroly gestá, vďaka ktorým je možné využiť skener odtlačkov na kompletnú navigáciu v systéme. Vďaka tomu je tiež možné skryť panel s navigačnými tlačidlami a naplno využívať plochu displeja. Jedným ťuknutím sa vrátite na domovskú obrazovku, potiahnutím zľava/sprava prejdete o krok späť/otvoríte menu s poslednými aplikáciami, pričom toto gesto je možné pri týchto dvoch funkciách vymeniť.

Hoci gestá sú to veľmi užitočné, na skutočne tenkom skeneri odtlačkov neboli vždy správne rozoznané. Aj gesto potiahnutia tak bolo neraz zaznamenané ako gesto ťuknutia, a tak sme sa miesto kroku späť presunuli na domovskú obrazovku či otvorili menu s multitaskingom. Hoci táto nechcená situácia nenastávala extrémne často, bolo to dosť na to, aby sme si to počas používania všimli.

Ide však iba o drobnú chybičku krásy, ktorú navyše možné ani nespozorujete. Platí to v prípade, že si na obrazovke necháte zobrazený tradičný panel s navigačnými tlačidlami. V zásade je však skener odtlačkov veľmi dobrý a bez problémov naplnil naše očakávania.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Minimálny rámik, vysoký jas, ale aj lesk

Motorola moto g6 plus prichádza s 5,9″ displejom s rozlíšením 2160 x 1080 px. Výrobca tak šiel s davom a ponúka natiahnutý displej s pomerom strán 18:9 s veľkosťou, ktorý je vhodný aj na multimédiá. Samotný displej pritom prináša kvality, ktoré sú na túto cenovú reláciu už nadpriemerné. Ide o LCD panel, ktorý má dostatočnú ostrosť, vysoký jas a výborné pozorovacie uhly.

Jas je dostatočný aj pre prácu na priamom slnku. Jediným neduhom je pomerne vysoký lesk displeja, ktorý prácu s telefónom v exteriéri sťažuje. Odlesk je možné kompenzovať vyšším jasom, takže to nie je veľký problém. Na druhej strane, poteší aj veľmi nízky minimálny jas, vďaka ktorému je jednoduchšia práca s telefónom v úplnej tme. Aj v prípade moto g6 plus je k dispozícii nočný filter modrého svetla, ktorý konečne ponúka aj nastavenie “od západu slnka po východ”. Vďaka tomu stačí, keď si funkciu zapnete raz a filter modrého svetla sa vám bude spúšťať automaticky aj s meniacimi sa ročnými obdobiami.

K dispozícii sú aj nastavenia farebného režimu displeja. Na výber máte módy Štandard a Vibrant, pričom si môžete prispôsobiť aj úroveň teploty farieb. Okrem toho poteší aj možnosť nastavenia veľkosti textu a zobrazovaného obsahu, takže ak máte dobré oči, môžete si nechať na displeji zobraziť viac informácií. Naopak, seniori možno ocenia zobrazenie väčšieho textu či obsahu.

Výkon a pamäť: Viac než dosť

V redakcii sme testovali model Motorola moto g6 plus so 4 GB RAM a 64 GB vnútornej pamäte s čipom Snapdragon 630. Ten je nástupcom enormne populárneho modelu Snapdragon 625, pričom ponúka kvality vyšších radov SoC. Má 8 jadier s taktom 2,2 GHz, takže si naozaj poradí s akoukoľvek úlohou. Grafický čip Adreno 508 síce nie je najvýkonnejší, no v tejto cenovej kategórii ide o slušný priemer a s telefónom si poľahky zahráte aj náročnejšie hry.

My sme bez zaváhania spustili PUBG Mobile, aj keď iba na najnižšej úrovni grafiky. Dobrou správou ale je, že hra sa načítavala rýchlo a bežala bez akýchkoľvek zaváhaní či výrazných poklesov FPS. Odhliadnuc od hier však oproti vlajkovým lodiam nepocítite takmer žiadne zhoršenie. Práca s aplikáciami bola rýchla, prepínanie medzi nimi tiež a vďaka bohatej kapacite RAM aj ostávali dlho otvorené na pozadí.

Pod celkový skvelý dojem sa určite podpísala aj už štandardne vynikajúca optimalizácia systému. Žiadne aplikácie nepadali ani neboli spomalené a všetko fungovalo presne tak, ako sme očakávali. Kým každodenne používame aj trojnásobne drahšie zariadenia, nepociťovali sme žiaden akútny nedostatok výkonu. Najmä pri bežnej práci a jednoduchších aplikáciách bolo aj pre nás ťažké spozorovať akékoľvek zaváhanie či pomalšie reakcie. Tie sa, aj keď iba vo veľmi obmedzenej miere, dostavili pri práci s náročnejšími aplikáciami či multimediálnym obsahom. Motorola moto g6 plus tak možno nevyhrá rýchlostné testy, no pri bežnom používaní podáva excelentný výkon.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Aktuálny Android s praktickými zlepšeniami

Motorola moto g6 plus ponúka predinštalovaný systém Android 8.0 Oreo v štandardnej takmer čistej verzii s minimom vylepšení od výrobcu. Ako obyčajne, aj teraz sú vylepšenia skôr praktické a nenásilné a vôbec vám nebudú prekážať v prípade, že sa rozhodnete ich nepoužívať.

Oproti čistému Androidu zostáva bez zmeny zamknutá obrazovka, domovské obrazovky, menu s aplikáciami, notifikačná lišta a aj menu s nastaveniami. Na prvý ani druhý pohľad tak neuvidíte takmer žiadne zmeny od výrobcu. Tie tu ale sú a objavia sa v tom pravom momente. Nechýba obľúbená Moto obrazovka, ktorá zobrazuje informácie na zamknutom displeji. S týmito informáciami viete aj aktívne pracovať. Vidíte tu dátum, čas, percento nabitia batérie a aj upozornenia, pričom napríklad na SMS môžete aj priamo odpovedať. Túto obrazovku pritom aktivujete aj keď je displej vypnutý, stačí prejsť rukou nad displejom.

Drobné zmeny nájdete aj v nastaveniach. Môžete si napríklad zmeniť spomínané kvality displeja a v nastaveniach zvuku zasa nájdete možnosti pre nastavenia Dolby Audio, vrátane niekoľkých hudobných režimov.

Ak sa pozriete do systému, nechceného bloatwareu tu veľa nenájdete. Samozrejmosťou sú predinštalované aplikácie Google, pričom dobrou správou je, že tu nenájdete žiadne duplicitné aplikácie. Motorola, resp. Lenovo, verí riešeniam od Google, a tak tu nájdete Google kalkulačku, Google hodiny a ďalšie. Jedinou duplicitnou aplikáciou sú z nejakého dôvodu Kontakty, pričom riešenie od Google aj Motoroly je prakticky identické.

Množstvo užitočných funkcií však nájdete v aplikácii Moto. Tu po novom dostanete rôzne odporúčania, napríklad si sem môžete poznačiť adresu práce a domácu adresu a vidieť informácie o tom, ako dlho vám bude trvať cesta z/do práce. Tiež tu nájdete informácie o úložnom priestore s navrhovanými šetriacimi opatreniami pre správu úložiska, ale aj batérie.

V tejto aplikácii tiež nájdete nastavenia Moto akcií. Pribudla funkcia Moto Key, ktorá vám prostredníctvom odtlačku prsta umožní prihlásiť sa do niektorých služieb. Nechýbajú známe Moto akcie ako napr. zhotovenie screenshotu priložením a podržaním troch prstov, trasenie telefónom spustí baterku a pod. Nastaviť si tu môžete aj spomínaný Moto displej a funkcia Attentive display zasa nechá rozsvietenú obrazovku, kým sa na ňu pozeráte.

Úplnou novinkou je aj Moto Voice, kde (zatiaľ iba v angličtine) môžete telefónu zadávať rôzne príkazy a zisťovať rôzne informácie. Motorola je v tomto smere priekopníkom, keď podobné funkcie ponúkla už na vôbec prvom smartfóne Moto X a teraz sa s funkciou vracia aj v sérii moto g6.

Podľa očakávania tak Motorola moto g6 plus ponúka prakticky čistý Android a aj tentokrát platí, že pridané vylepšenia od výrobcu ponúkajú skutočne atraktívne a najmä praktické funkcie. Sme radi, že Lenovo zostáva verné tomuto štýlu, ktorým sa vymyká trendu robustných nadstavieb, ktorými disponujú telefóny väčšiny konkurenčných značiek.

Multimédiá: Plnohodnotný zážitok

Nižšia cena dnes už nie je výhovorkou pre oklieštený multimediálny výkon smartfónu a práve línia moto G posúva toto tvrdenie každý rok na novú métu. Inak to nie je ani teraz, pretože 5,9″ displej s vysokým rozlíšením a skvelou kvalitou je na prácu s multimédiami ako stvorený. Na škodu nie je ani množstvo výkonu, vďaka ktorému si telefón poradí aj s náročnejšími multimediálnymi aplikáciami.

Tu ale skvelé multimediálne vlastnosti telefónu nekončia. Moto g6 plus má síce iba jeden reproduktor, no ten je umiestnený vpredu nad displejom. Presne tak – tento reproduktor slúži ako na telefonovanie, tak aj na prehrávanie všetkých ostatných zvukov. Je dostatočne hlasný a hoci nepatrí medzi najkvalitnejšie, už len svojím umiestnením predčí aj často oveľa drahšie zariadenia.

Telefón tak nemusíte nijako šetriť a ani sa obávať, že s ním nezvládnete všetok moderný multimediálny obsah. Práve naopak, v tejto cenovej kategórii ide o skutočne výkonné multimediálne zariadenie. Naozaj veľký displej je priam ideálny na sledovanie videí, prácu so sociálnymi sieťami, ale aj prehliadanie fotografií. Zároveň zvládne aj prácu s tabuľkami, dokumentami a ďalšími pracovnými súbormi, takže telefón využijete aj v tejto oblasti.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Žiadne kompromisy nečakajte

Po stránke konektivity nerobí Motorola moto g6 plus žiadne kompromisy. Pripojíte sa vždy a všade a tak kvalitne, ako by ste očakávali aj od drahších zariadení. Nájdeme tu LTE Cat. 6 s rýchlosťami do 300 Mbps. Nechýba dokonca ani dual-band Wi-Fi, pomocou ktorej sa pripojíte aj k 5GHz sieťam.

Telefónu nechýba ani NFC a dokonca tu nájdete aj FM rádio. Nechýba dokonca ani Bluetooth v5.0, čo nenájdeme ani na mnohých oveľa drahších zariadeniach. Veľmi chválime aj použitie 3,5mm jacku pre slúchadlá, ktorý je v strednej triede síce ešte samozrejmosťou, no v kombinácii s takto prémiovým dizajnom ho nájdeme už iba zriedka.

Všetky formy pripojenia pritom fungujú na výbornú. Pochváliť ale musíme aj riešenie duálnych SIM kariet so samostatným slotom pre microSD karty, čo je znovu vlastnosť, ktorú každý deň nevidíme. Ani tu tak Lenovo nerobí kompromisy a používateľom ponúka presne to, čo chcú. Napriek nižšej cenovke tak moto g6 plus prichádza s výbavou, ktorá je v mnohých smeroch ekvivalentom vlajkovej lode.

Fotoaparát: Schopné fotky a 4K video

Lenovo vlani predstavilo smartfón Motorola moto g5 plus, ktorý priniesol do strednej triedy skutočne zaujímavý fotoaparát. Vylepšená verzia g5s plus potom ponúkla dokonca duálnu kameru, čo je v tejto cenovej relácii veľmi zaujímavé riešenie. Motorola moto g6 plus ponúka ešte lepší dvojitý fotoaparát s rozlíšením 12+5 MP, pričom primárna kamera má svetelnosť f/1.7. Motorola tiež priniesla zaujímavé funkcie v aplikácií, no fotoaparát ponúka aj veľmi slušnú kvalitu fotografií.

Pochváliť musíme najmä veľmi realistickú reprodukciu farieb a vo väčšine prípadov aj správne vyváženie expozície. Dynamický rozsah nie je najhorší, no najmä počas slnečných dní pravdepodobne narazíte na preexponované zábery. Tie sú ale pomerne ojedinelé, telefón si väčšinou poradí aj s trochu náročnejšími podmienkami. Telefón rýchlo zaostruje a ponúka skvelú úroveň detailov. Vďaka dobrej svetelnosti je tiež pri makro fotografiách možné vytvoriť veľmi pekný efekt rozmazaného pozadia s veľmi pekným prechodom medzi hranami objektu a pozadím.

Úroveň detailov postupne klesá s ubúdajúcim svetlom, no to nie je nič nevídané v strednej triede. Dobrou správou je ale to, že ak máte pevnú ruku, viete spraviť pomerne svetelnú fotografiu aj v horšom osvetlení. Telefónu chýba optická stabilizácia, a tak môžete mať v úplnej tme či šere menšie problémy. S trochou trpezlivosti však aj v týchto svetelných podmienkach spravíte použiteľné fotografie.

Kapitolou samou o sebe je aplikácia fotoaparátu, ktorá prešla menšími zmenami a Motorola moto g6 plus ponúka niekoľko skutočne atraktívnych a užitočných funkcií. Zo série g5s tu ostala možnosť rozmazania pozadia, ktorá funguje pomerne dobre. Úroveň rozostrenia si môžete nastaviť priamo počas fotenia, alebo neskôr v editore. Nájdeme tu aj zaujímavú funkciu selekcie farby, keď po kliknutí na konkrétnu farbu vybledne zvyšok obrázku do čierno-biela. Táto možnosť nefunguje vždy na 100 %, všetko závisí od odtieňov farieb na fotografii, no ak nájdete kontrastný objekt, väčšinou je výsledok skutočne efektný.

Okrem toho tu nájdete aj režim cutout, ktorý dokáže vyrezať objekt z popredia, no táto funkcia ponúkala veľmi premenlivé výsledky. Nechýbajú ani filtre pre tváre, ktoré zaujmú najmä mladších používateľov. Je ich dokonca možné aktivovať aj pri natáčaní videa, a tak Lenovo ponúka atraktívne funkcie aj pre sociálne siete.

Zaujímavosťou je integrácia funkcie Google Lense priamo v aplikácii fotoaparátu. Google Lense dokáže rozoznať zaznamenaný objekt a ponúknuť k nemu relevantné informácie. Táto funkcia síce nefunguje vždy a niekedy zaváhala v situáciách, keď bol objekt jednoznačne definovaný, no inokedy nás zas prekvapila svojou presnosťou. Pre aktiváciu tejto funkcie je potrebné používať telefón v anglickom jazyku, no následne je funkcia aktivovaná automaticky.

Potešujúcou správou je aj fakt, že Motorola moto g6 plus dokáže natáčať 4K video. Síce aj tu cítiť absentujúcu stabilizáciu obrazu, no po ostatných stránkach je video veľmi pekné. Farby sú svetlé, možno trošku nadmerne saturované, no potešil nás slušný dynamický kontrast a výborná úroveň detailov. Okrem toho nechýba ani možnosť natáčania 1080p videa pri 60 fps, čo možno uprednostnia mnohí používatelia.

Celkovo nás fotoaparát na moto g6 plus veľmi príjemne prekvapil. 4K video je v tejto triede zariadení často výnimkou a potešilo nás aj množstvo užitočných fotografických režimov, ktoré fungujú viac než dobre. Nesklamala nás ani samotná kvalita fotografií, ktorá poteší každého, kto si uvedomuje obmedzenia v tejto cenovej kategórii. Najmä počas bežných svetelných podmienok sú fotografie na skutočne vysokej úrovni, pričom v prípade núdze vám počas tmy či horšieho svetla pomôže aj duálny dvojtónový blesk.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Viac než slušná výdrž

Línia smartfónov Moto G už tradične ponúka nadpriemernú výdrž batérie na jedno nabitie. Motorola moto g6 plus ponúka batériu s kapacitou 3200 mAh a pri použitom hardvéri a veľkosti obrazovky už nejde o tak nadpriemernú kapacitu ako sme zvyknutí. Aj preto sme neočakávali žiadnu rekordnú výdrž na jedno nabitie, no pri testovaní sme boli pomerne milo prekvapení.

Iste, žiadnych rekordov sme sa nedočkali, no napriek tomu telefón poľahky zvládol každý, aj ten náročnejší deň. My sme sa bežne na konci dňa pohybovali so zostávajúcou batériou na úrovni 40-50 %. Na screenshotoch si môžete pozrieť jeden bežný deň, keď sme displej telefónu mali zapnutý po dobu 3 hodiny a 20 minút a večer o desiatej nám zostávalo ešte takmer 40 % batérie.

Počas dňa sme telefón vôbec nešetrili, používali sme niekoľko sociálnych sietí, synchronizovali tri Gmail účty, robili fotografie a naplno využívali všetky funkcie telefónu. Okrem toho sme približne 2 hodiny počúvali podcasty a po celý čas sme v telefóne mali dve SIM karty.

Žiaľ, nemali sme možnosť otestovať rýchlosť nabíjania, keďže telefón sme mali k dispozícii v nepredajnom balení bez príslušenstva. Lenovo však bude novinku predávať s nabíjačkou Turbo Power s výstupom 15 W, a tak ani na nabitie batérie nebudú musieť používatelia dlho čakať.

Celkovo sme s výdržou batérie spokojní. Hoci väčšina používateľov bude musieť moto g6 plus na konci dňa nabíjať, stále budú mať dostatočnú rezervu na to, aby mohli s telefónom večer ešte čosi podniknúť. Zároveň Motorola moto g6 plus poskytuje dostatočnú záruku toho, že aj keď telefón počas dňa používate aktívnejšie, napríklad ho na niekoľko hodín použijete ako hotspot, nebudete ho musieť počas dňa dobíjať.

Motorola moto g6 plus: Záverečné hodnotenie

Lenovo to znovu dokázalo. Nielenže je Motorola moto g6 plus vydarené zariadenie, ide o veľký krok vpred oproti predchádzajúcej generácii. Kým ostatní výrobcovia stagnujú v inováciách svojich zariadení, Lenovo každý rok prináša niečo nové, neokukané a zaujímavé. Zároveň neustále približuje svoj rad smartfónov moto g k vlajkovým lodiam. Motorola moto g6 plus je extrémne podarené zariadenie. Úplnou samozrejmosťou je už fantastický výkon či perfektne odladený systém. Lenovo sa tento rok ale prekonalo v dizajne, ktorý je naozaj o triedu lepší ako v poslednej generácii. Krásny veľký displej, perfektná výbava a na túto triedu nadštandardný fotoaparát sú skutočným lákadlom pre každého, kto hľadá nový telefón. A to neplatí iba o tých používateľoch, ktorí chcú do telefónu investovať 299 EUR. Toľko totiž stojí moto g6 plus a naozaj iba ťažko nájdeme v tejto cene zariadenie, ktoré by ponúkalo tak málo kompromisov a tak veľa skvelých funkcií.

Disqus Comments Loading...