MojAndroid.sk recenzia: tablet HTC Flyer

Prvý tablet od spoločnosti HTC sa dostal aj do našej redakcie a tak vám prinášame podrobný   opis    všetkého, čo tento 7 palcový stroj dokáže. Dokáže konkurovať so svojim HTC Sense a starším Android 2.3 Gingerbread súčasným Honeycomb tabletom? Prečítajte si našu recenziu a dozviete sa.

Konštrukcia

Dizajn tabletu HTC Flyer na prvý pohľad zaujme svetlým vzhľadom a použitými materiálmi- matného hliníku a bieleho plastu.  Vďaka menším rozmerom 195 × 122 × 13 mm a hmotnosti 420g 7 palcovej konštrukcie sa tablet veľmi dobre drží v ruke a zmestí sa v podstate kdekoľvek. Kovová unibody konštrukcia dodáva tabletu pevnosť a preto ani pri silnom držaní  v ruke nebudete mať nepríjemný pocit z možného prehnutia krytu.

Ovládacie prvky sú umiestnené na bokoch prístroja. Do pravého boku HTC umiestnil ovládanie hlasitosti a už štandardne na vrchu nájdete tlačidlo zapnutia a 3,5mm jack. Odozva tlačidiel je bezproblémová. Ovládacie prvky Androidu nájdete pod displejom a ku klasickej  trojici kapacitných tlačidiel pribudlo ďalšie, špeciálne určené pre vyvolanie nastavení pera – to prichádza v balení s tabletom a viac si o ňom napíšeme nižšie.

Natočením tabletu do vertikálnej polohy sa tieto automaticky premiestnia, čo uľahčuje ovládanie. Kamera pre videohovory je umiestnená v strede nad displejom. Tabletu však okrem micro USB konektora chýbajú akékoľvek rozširujúce porty, čo je škoda. Súvislý hliníkový kryt je na zadnej strane prerušený dvoma bielymi krytkami vyrobenými z plastu. Tá na vrchu je odnímateľná a nájdete pod ňou sloty pre micro SD kartu a SIM, ktoré je možne vymieňať aj pri chode prístroja.

Displej

Displej Flyeru má uhlopriečku 7 palcov. Nie je to veľa ani málo, a o tom, či vám bude vyhovovať práve táto veľkosť, už musíte rozhodnúť sami – každý má na tablet iné požiadavky a nebolo by spravodlivé dávať mu definitívne prívlastky. Ja osobne by som uvítal 10“, ale s Androidom máme na výber veľké množstvo zariadení. Displej má trochu neštandardné rozlíšenie 1024x600px  a využíva technológiu TFT. Čitateľnosť na priamom slnku nie je vôbec zlá takže  aj za slnečných dní je tablet celkom dobre použiteľný. V spojení s lesklým povrchom displeja však nečakajte zázraky.

Pozorovacie uhly tabletu sa približujú k 180° a pre bežné používanie ale aj pozeranie filmov sú ideálne. Kvalita zobrazenia sa síce nevyrovná displejom Super AMOLED alebo IPS no aj tak je na veľmi dobrej úrovni. Počet dotykových bodov, ktoré tablet zvláda je 6.

Výkon

Flyer je vybavený jednojadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon s taktom 1,5 GHz. Tomu asistuje pamäť RAM s kapacitou 1 GB. S touto zostavou získal v testoch celkom slušné bodové ohodnotenie, ktoré však nemôže konkurovať tabletom s dvojjadrovými procesormi. V aplikáciach dosiahol nasledovné počty bodov: Quadrant Standard: 1958, CF Bench: 5845/2115/3607, Antutu Benchmark: 3534.

Tablet sa predáva v dvoch verziách s pamäťou 16 alebo 32GB. Túto je možné rozšíriť pomocou slotu pre pamäťové micro SD karty o kapacitu max. 32GB. Flyer žiaľ nie je vybavený žiadnym USB 2.0 konektorom, takže zabudnite na čítanie dát z USB kľúča.

Operačný systém

Za najväčšiu nevýhodu tohto tabletu považujem jeho operačný systém Android 2.3.3 Gingerbread. Kým výrobcovia predstavujú svoje Honeycomb zariadenia, HTC prichádza s tabletom so starším Androidom. Spoločnosť síce prisľúbila aktualizáciu, kedy však bude dostupná zatiaľ nevieme. Prostredie Androidu je veľmi dobre známe z mobilov a je doplnené o nadstavbu a funkcie HTC Sense verzie 3.0. Funkcie sú podobné verzii 2.x a preto ak vás zaujíma čo všetko so systémom môžete robiť,  ku každej kapitole pridávame príslušný odkaz na seriál o tomto prostredí.

Seriál HTC Sense 2.0: Predstavenie základných funkcií (1.časť)
Seriál HTC Sense 2.0: Rýchle spustenie (Fast Boot) a ďalšie nové funkcie (2.časť)
Seriál HTC Sense 2.0: Ako funguje HTCsense.com (3.časť)
Seriál HTC Sense 2.0: Uprav si telefón podľa seba (5.časť)

Zaujímavý softvér + pero

Súčasťou tabletu sú aplikácie, ktoré štandardne prichádzajú takmer s každým iným Android telefónom. HTC okrem aplikácií a widgetov Sense pridáva aj niektoré, ktoré stoja za zmienku. Sú nimi napríklad zábavný Snapbooth, ktorý slúži na fotenie cez predný snímač kamery a pridáva rôzne fotoefekty.

Druhou je akási zábavka pre deti pre prípad, žeby sa počas vašej neprítomnosti dostal tabletdo rúk  J. Tu je krátke video pre vašu predstavu:

To, čo robí tento tablet výnimočným je špeciálne pero vyrobené z hliníka s plastovým hrotom. Pre jeho použitie nájdete na tablete špeciálne tlačidlo, ktoré je aktivované práve hrotom pera. Po jeho stlačení sa objaví menu/paleta s dvoma možnosťami: môžete spustiť aplikáciu notes, ktorý sa synchronizuje s aplikáciou Evernote alebo spraviť screenshot obrazovky a kresliť priamo do neho –ten môžete vytvoriť aj priamym dotykom pera na obrazovke.

Svoje úpravy môžete následne zdieľať zo svojimi priateľmi cez email alebo niektorú zo sociálnych sietí Facebook alebo Twitter. Na výber máte pri tom niekoľko nastavení pera. Môžete si zvoliť typ (pero, štetec, guma, guličkové pero atď.), farbu alebo hrúbku. Pero je taktiež citlivé na silu, takže ak pri maľovaní viac pritlačíte, farba sa viac zvýrazní. Škoda, že perom sa nedá ovládať celý tablet a má iba vyššie spomínané určenie.

Video + zvuk

Všetko o možnostiach prehrávania zvuku a videa sa dočítate v nasledovnej časti o HTC Sense.

Seriál HTC Sense 2.0: Nadupané multimédiá (7.časť)

Praktické dojmy z prehrávania videa v natívnom prehrávači sú pomerne negatívne. Formáty Divx, Xvid tablet neprehrával plynulo a na HD môžete rovno zabudnúť. Situácia sa trochu vylepšila v aplikáciach tretích strán no aj tak si Full HD video bez sekania a posuvu zvuku nevychutnáte – bežné formáty MKV, AVI a podobné budete musieť prekonvertovať, čo je pri takto drahom tablete škoda. Divx s rozlíšením 720p prehrával plynulo. Nahrávanie multimediálnych súborov do tabletu sťažuje aj pomerne pomalé kopírovanie z PC.

Kvalita zvuku je priemerná. Zvuk je viac plechový a ak chcete používať tablet pre prehrávanie hudby aj inak ako cez slúchadlá, tak kvalitnejší zvuk nájdete napríklad u konkurencie Galaxy Tab 10.1 alebo pri Acer Iconia Tab A500. Netvrdím, že zvuk je úplne nanič, ale očakával som niečo lepšie.

Fotoaparát

Kvalita fotografií ako aj videa je taktiež priemerná a 5Mpx snímač vytvára trochu rozmazané snímky. V tmavých scénach toho moc nanafotíte, kvôli absencií LED blesku. Či bude kvalita snímok pre vás vyhovujúca posúďte na testovacích snímkach.

Tablet natáča aj HD video 720p.

 

O možnostiach aplikácie fotoaparátu sa taktiež  dočítate v článku Seriál HTC Sense 2.0: Nadupané multimédiá (7.časť).

Pripojenie, prehliadanie webu

Flyer je vybavený klasickými formami pripojenia WiFi 802.11 b/g/n a Bluetooth v novej verzii 3.0. Disponuje tiež mobilným pripojením a podporuje dátové prenosy EDGE a HSDPA 14.4 Mbit/s HSUPA 5.76 Mbit/s. Telefonovanie nie je podporované, ale môžete posielať SMS.

Seriál HTC Sense 2.0: Vylepšené maily a komunikácia (6.časť)

Tablet môžete vďaka prítomnosti GPS modulu dobre využiť aj ako navigáciu.

Seriál HTC Sense 2.0: Mapy a navigácia (8.časť)

Výdrž na batériu

Batéria Flyeru vydržala pri mojom používaní 13 hodín, počas ktorého som prehrával aj video. Využívanie batérie môžete vidieť aj na grafe.

Záver

Čo dodať na záver… HTC Flyer je pomerne zaujímavým tabletom. Vďaka jeho špeciálnemu peru, kvalitnej konštrukcii, prítomnosti 3G, GPS patrí medzi TOP vybavené tablety. Odradzujúca však môže byť cena, ktorá sa vyšplhala pomerne vysoko a za 16GB verziu zaplatíte od 480 do 580€. Pri 32 GB verzii je to potom 590 do 790€.  V neprospech hovorí tiež staršia verzia Androidu – aj keď bola prisľúbená aktualizácia, zatiaľ sa nevie kedy presne by sme sa jej mohli dočkať.

Ste majiteľmi HTC Flyer? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch alebo napíšte vlastnú recenziu na náš blog.

Hodnotenie MojAndroid.sk

Parametre:

Všeobecné

2G siete GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G siete HSDPA 900 / 1700 / 2100
Dátum predstavenia Máj 2011
Veľkosť Rozmery 195.4 x 122 x 13.2 mm
Váha 420.8 g
Displej Typ LCD TFT, 16 miliónov farieb
Veľkosť 600 x 1024 pixels, 7 palcov
  • podpora multi touch
  • automatické otočenie používateľského rozhrania vďaka akcelerometru
  • podpora stylusu
  • HTC Sense
Zvuk Typy upozornení Vibrovanie, zvonenia vo formátoch MP3 a WAV
Hlasitý odposluch Áno
3.5mm jack Áno
Pamäť Telefónny zoznam Prakticky neobmedzený počet kontaktov a ich podrobností. Možnosť priloženia fotografie.
Zoznam hovorov Prakticky neobmedzený
Vnútorná 16GB/32GB storage, 1 GB RAM
Pamäťová karta microSD, až do veľkosti 32GB, 8 GB je priložená v krabici
Údaje GPRS Áno
EDGE Áno
3G HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
Bluetooth Áno, 3.0 +A2DP
Infračervený port Nie
USB Áno, microUSB v2.0
Fotoaparát Primárny 5 MP, 2592х1944 pixels, autofokus
Funkcie Geoznačkovanie,
Video Áno, 720p
Sekundárny Áno, +,3Mpx
Vlastnosti a funkcie Operačný systém Android OS, 2.3.3 (Gingerbread)
Procesor

Qualcomm Snapdragon 1.5 GHz

Správy SMS (zobrazenie konverzácií), MMS, Email, Push Email, IM,RSS
Internetový prehliadač HTML
Rádio nie
Hry Áno
Farby biela
GPS Áno, s podporou A-GPS
Java Áno, cez Java MIDP emulátor
  • integrácia s SNS
  • digitálny kompas compass
  • Google vyhľadávanie, Mapy a Mail
  • YouTube, Google Talk, integrácia s Picasou
  • MP3/AAC+/WAV/WMA
  • DivX/Xvid/MP4/H.263/H.264/WMV
  • Prediktívne písanie (T9) a oprava pravopisu
  • Adobe Flash 10.3
Batéria Štandardná batéria, LLi-Ion 4000 mAh
Pohotovostný režim Do 1470 hodín
Čas hovoru
Iné Cenová skupina 550+ EUR

 

Zariadenie zapožičala spoločnosť HTC

Graf ceny produktu HTC Flyer 16GB poskytuje server Heureka.sk

Aktuálna cena HTC Flyer 16GB v slovenských e-shopoch: (Zdroj: Heureka.sk, )

Disqus Comments Loading...