MojAndroid.sk: Recenzia LG Optimus One

LG Optimus One je smartfón, ktorý sa dostal na testovanie aj do našej redakcie. Telefón kórejského výrobcu sa teší veľkej obľube medzi Android fanúšikmi – len za prvý mesiac od uvedenia na trh sa predalo viac ako milión kusov, pekné číslo. Poďme sa pozrieť ako si lowendový LG počínal v našej recenzii.

Parametre:

operačný systém: Android™ 2.2 (Froyo)
rozmery: 114 x 59 x 13 mm
hmotnosť: 129 gramov
displej: TFT LCD, dotykový (kapacitný), 3,2″ 320×480 px
procesor: Qualcomm MSM7227 600 MHz / grafický čip Adreno 200
pamäť: 512 MB RAM, 170 MB internej pamäte, microSDHC do 32 GB(dodávaná pamäťová karta 2GB )
fotoaparát: 3,2 Mpx, autofókus, záznam videí 640×480 px 18fps
porty: micro-USB, 3,5 mm jack
spojenie: 3G (HSDPA 7,2Mbps), GPRS, EDGE, WIFI IEEE 802.11 b/g, Bluetooth 2.1+EDR 
ostatné: G-senzor, proximity senzor, GPS, FM-rádio,
batéria:1500mAh

Konštrukcia

LG je predstaviteľom klasickej konštrukcie telefónu, čo však určite nie je jeho negatívom. Optimus One svojim vzhľadom nijako nevybočuje z tejto koncepcie dizajnu. Nepatrí síce medzi najmenšie, ale svojimi rozmermi 114 x 59 x 13 mm a váhou 129 gramov príjemne sadne do ruky ako aj do vrecka vašich nohavíc.

Použité sú pogumované plastové materiály, ktoré pri dotyku vôbec nepôsobia lacno. Predná strana obsahuje okrem TFT LCD displeja s uhlopriečkou 3,2“ aj štvoricu hardverových tlačítok s klasickými funkciami. Ich použitie hodnotím ako plus – ich odozva je veľmi dobrá a som rád, že LG ich uprednostnil pred kapacitnými.

Ďalšie ovládacie prvky sú na pravom boku, kde výrobca neštandardne umiestnil ovládanie hlasitosti. Tlačidlo pre zapnutie telefónu spolu s 3,5mm audio konektorom sa nachádza na vrchnej strane. Všetky tlačidlá sa dajú zároveň použiť aj pre odomknutie telefónu – nie ste obmedzený len na tlačidlo zapnutia. Pri pohľade na zadnú stenu tu nájdete 3,2Mpx snímač fotoaparátu – na škodu ale bez prisvetľovacej LED diody.

Po odňatí krytu sa potešíte pohľadom na batériu s kapacitou 1500mAh, čo sa nevidí ani pri modeloch vyšších tried. Pamäťová karta je umiestnená tak, že ju vyberiete len po vypnutí a vybratí batérie.

Systém

V Optimuse One nájdete procesor Qualcomm MSM7227 s taktom 600Mhz, ktorý nie je žiadnym preborníkom vo výkone a pri väčšom vyťažení už bolo cítiť isté spomalenie. Na väčšinu operácií s telefónom však postačuje. Pre ukladanie dát má Optimus One k dispozícii 170mB internej pamäte, ktorú môžete rozšíriť aj pamäťovou kartou do kapacity 32GB (v krabici nájdete microSD s kapacitou 2GB.)

Android je vo verzii 2.2 Froyo a LG pridáva k nemu svoje vlastné grafické doplnky v podobe ikon, widgetov (Budík, Dvojité hodiny, Odosielanie správ, Počasie, Poznámka, Rádio, Rám obrázka, Správca pripojení, Kalendár) a vlastného launchera. Základné nastavenie prináša 5 domácich obrazoviek pre umiestňovanie widgetov (je možné ich rozšíriť na 7).

Zmenou prešla aj horná rolovacia lišta, do ktorej LG pridal ovládanie napájania WiFi, Bluetooth, GPS, GSM/3G a tichého režimu. Medzi aplikácie, ktoré sú v telefóne predinštalované, patrí aj AppAdvisor, ktorý vám poskytne zoznam najpopulárnejších aplikácii pre nastavený región, ale veľký význam v tejto aplikácii nevidím.

Ako si viedol LG Optimus One vo výkonnostnom teste? V aplikácii Quadrant Standard, Linpack a Neocore získal nasledujúce počty bodov: Quadrant=397 , Linpack=3,901 MFLOPS, Neocore=43,3fps.

Ako vidíte LG prekvapil najmä v grafickom výkone. Ostatné hodnoty sú veľmi nízke, ale vzhľadom na použitý procesor nie prekvapujúce.

Multimédiá

Pre zobrazovanie multimediálneho obsahu je LG vybavený TFT displejom s uhlopriečkou 3,2“. Výhodou oproti konkurenčným lowend modelom je najmä jeho vyššie rozlíšenie 320×480 px. Kvalita zobrazenia ako aj čitateľnosť na slnku sa dá porovnať s displejmi iných telefónov a vzhľadom na použitú technológiu ani viac očakávať nemôžeme. Nevýhodu displeja vidím najmä v absencii ovládania podsvietenia pomocou svetelného senzora, čím by sa ušetril aj čas životnosti na batériu. Isté riešenie vidím napríklad v použití aplikácie s widgetom na prepínanie medzi preddefinovanými úrovňami jasu akou je napriklad Brightness level od CurveFish.

Pri prehliadaní fotiek poteší prítomnosť 3D galérie, ktorá okrem fotiek v mobile a na pamäťovej karte zobrazí aj vaše albumy z Picasy. Táto aplikácia patrí svojím spracovaním a funkciami medzi to najlepšie čo môžete pre Android nájsť a určite si ju obľúbite.

Pre prehrávanie hudby a videa nájdete v Optimuse štandardné aplikácie Hudba a Prehrávač videa. Ich funkcionalita na bežné prehrávanie postačuje. Nedostatkom aplikácie Hudba je najmä absencia ekvalizéru inak k nej nemám výhrady. Kvalita zvuku vychádzajúceho cez reproduktor je veľmi dobrá a dokonca lepšia ako pri niektorých drahších modeloch. Prehrávanie cez 3,5mm audio jack by mohlo byť ale predsa len trochu kvalitnejšie.

Pri testovaní prehrávania filmov na tomto telefóne som nečakal žiadne zázraky. Skôr som myslel, že procesor s taktom 600MHz nedokáže plynule prehrať žiadny film. Opak je pravdou. Na moje prekvapenie LG plynule prehral niektoré video súbory, ktoré som testoval. Problémy nastali  pri zvuku AC3, kde nefungoval zvuk a pri niektorých videách s nesprávnym rozlíšením. Uspokojivé výsledky som nedosiahol ani s aplikáciami z Android Marketu.

Súčasťou programového ako aj hardverového vybavenia je aj FM rádio. To v Optimuse hravo zvláda RDS (zobrazenie názvu stanice) a RT (info o prehrávanej skladbe alebo relácii). Citlivosť príjmu je dostatočná.

Dostávame sa k fotoaparátu. Ten má rozlíšenie 3,2 Mpx a jeho kvalita je pri dobrých svetelných podmienkach vzhľadom na rozlíšenie na veľmi dobrej úrovni. Absencia LED blesku sa prejaví najmä pri tmavších scénach. Optimus dokáže natáčať aj video. Maximálne rozlíšenie, ktoré môžete nastaviť je 640x480px pri 18fps. Graficky je prostredie aplikácie fotoaparát veľmi pekne a prehľadne spracované, asi najlepšie, ako som doteraz videl. Nastavenia sú podobné ako pri iných Android smartfónoch. Môžete meniť efekty, jas, ISO,časovač, zvuk spúšte, kvalitu obrazu atď. LG pridáva aj vlastné režimy makro, sledovanie tváre, portrét, na šírku, šport, noc a západ slnka.

Ukážky snímok a videa:

Komunikácia

K telefonovaniu s LG Optimus One nemám žiadne výhrady. Hlasitosť aj kvalita hovorov je na veľmi dobrej úrovni.  Kontakty, SMS, e-mail sú spravované cez klasické rozhranie Androidu. LG však opäť pridáva niečo vlastné a tým je najmä inteligentné vytáčanie – pri zadávaní písmen alebo čísel na klávesnici sa vám postupne budú zobrazovať dostupné kontakty. Na písanie je k dispozícií klasická softvérová QWERTY klávesnica spolu s klávesnicou od LG. Ja osobne preferujem tú klasickú. Písanie na takto malom displeji nie je žiadna slasť a ani po týždni používania som si nedokázal zvyknúť na klávesnicu tak, aby som písal rýchlo a bez početných preklepov.

Pre pripojenie do internetu využijete najme WiFi a mobilné dátové pripojenie GPRS, EDGE a HSDPA do rýchlosti 7,2 MB. Pre lokálne prenosy to bude najmä microUSB port a Bluetooth. Prehliadanie webu v natívnom prehliadači nebolo úplne plynulé a podporu flashu 10.1 najmä kvôli slabému procesoru nehľadajte.

Výdrž batérie je pri neustále zapnutom mobilnom internete cez 3G sieť, stiahnutí približne 50MB dát, niekoľkých hovorov a chatovania cez GoogleTalk  viac ako 24hodín.

Záver

Na záver môžem len povedať, že po týždni používania som sa si tento smartfón celkom obľúbil. Až na niekoľko malých nedostatkov a za bezkonkurenčnú cenu približne 200€ ide o veľmi podarený telefón s našim obľúbeným Androidom. Pre menej náročných používateľov ideálny.

Hodnotenie MojAndroid.sk

Plusy:
+ kvalitná konštrukcia
+ hardverové tlačidlá
+ veľmi dobrý pomer cena/výkon

Mínusy
– absencia LED blesku
– chýba automatická regulácia jasu displeja
– v niektorých prípadoch nedostatok výkonu

Disqus Comments Loading...