Malware z aplikácií v Google Play infikoval až 21 miliónov zariadení

Malware nazvaný ExpensiveWall mohol cez viaceré aplikácie v Google Play zasiahnuť milióny zariadení a pripraviť ich vlastníkov o peniaze.

Podľa reportu Checkpointu sa Malware dostal do zariadení cez 50 tzv. Wallpaper aplikácií (aplikácie, ktoré obsahujú pozadia pre plochu v rôznych témach) z Google Play ako je napríklad Lovely Wallpaper. Vďaka tomu sa vyhol zabudovanej anti-malware kontrole v Google Play. Aplikácie infikované ExpensiveWall si po nainštalovaní vypýtali od nezodpovedného užívateľa viaceré povolenia vrátané prístupu k SMS a internetu.

Po povolení začal malware odosielať prémiové sms a registrovať používateľa na platené služby bez jeho vedomia. Používateľ tým mohol prísť o veľkú sumu peňazí. ExpensiveWall mohol podľa odhadov zasiahnuť od jedného milióna do 4,2 milióna zariadení. ExpensiveWall ale patrí do už predtým odhalenej rodiny malwaru, ktorá doteraz mohla infikovať až 21 miliónov mobilných zariadení. Aplikácie boli odstránené z Google Play už po 7. auguste. Používatelia, ktorí si ich nainštalovali pred týmto termínom a doteraz neodinštalovali, stále nie sú v bezpečí.

Zdroj: PhoneArena

Disqus Comments Loading...