RECENZIA | Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – Tablet s projektorom, ktorý nie je pre každého

Keď sa povie tablet, väčšina z nás si predstaví kompaktné zariadenie, ktorého hlavnou výhodou oproti počítaču je nízka hmotnosť, jednoduché dotykové ovládanie či vysoká úroveň mobility. Konkrétnejšie by sme mohli medzi najpopulárnejšie tablety označiť zariadenia s uhlopriečkou displeja od 7“ do 10-11“. Zriedka sú tieto hodnoty prekonané a ak sa tak stane, väčšinou to má svoje opodstatnenie. Inak to nie je ani v prípade tabletu Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, ktorý zaujme už na prvý pohľad vďaka displeju s uhlopriečkou 13,3“. Možno je to ťažko uveriteľné, ale samotný displej sa vymyká z klasického vnímania tabletov menej, ako ostatné prvky tohto zaujímavého zariadenia.

Základné parametre
Rozmery, hmotnosť, konštrukcia
Displej
Pamäť
Siete a dáta
Senzory a ďalšia výbava
Fotoaparát
Hudba
Batéria
Konektory

Balenie – do krabice by sa zmestil aj notebook

Ak by ste náhodou nevedeli, s akým veľkým zariadením máte dočinenia, pri prvom pohľade na krabicu vám to musí byť jasné. Ide naozaj o rozmernú škatuľu, do ktorej by sa bez problémov zmestil aj menší laptop s príslušenstvom. Zariadenie v nej bolo uložené navrchu a pod ním sa nachádzalo príslušenstvo v samostatných priehradkách, na ktoré bolo v tomto prípade naozaj dosť miesta.

My sme okrem samotného tabletu našli v zariadení iba príručky a slúchadlá. Chýbal nabíjací adaptér s microUSB káblom, čo je trochu škoda, pretože obrovská batéria v tablete sa klasickou nabíjačkou nabíjala pomerne dlho. Pribalené slúchadlá nás ale veľmi potešili. V prvom rade, dnes nie je úplne bežné, že dostanete k tabletu slúchadlá. Tie sú skôr pribalené k smartfónom a aj to nie ku všetkým. V prípade tabletu Lenovo Yoga Tablet 2 Pro ide o slúchadlá značky JBL vyrobené špeciálne pre tento účel a musíme povedať, že nás veľmi milo prekvapili. Okrem toho, že reprodukujú nadpriemerne dobrý zvuk, vynikajúco tlmia okolitý ruch prostredia a poskytujú tak veľmi dobrý zážitok. Celkovo musíme zhodnotiť, že ide pravdepodobne o najlepšie slúchadlá, aké sme našli pri akomkoľvek tablete a poľahky prekonajú aj väčšinu tých, ktoré sú pribalené k smartfónom.

Konštrukcia a dizajn – veľký, prispôsobiteľný, no nie do ruky

Ak ste sa už v minulosti stretli s tabletmi Lenovo Yoga, konštrukcia zariadenia pre vás nebude prekvapujúca. Šokovať vás môže iba to, aký je tento tablet veľký. Ide o 13,3-palcové zariadenie s rozmermi podobnými laptopu, na ktorom píšeme túto recenziu. Možno by ste si mohli myslieť, že obrovský displej je hlavným rozlišovacím znakom tohto tabletu, no opak je pravdou. Zariadenie totiž ponúka oveľa viac zaujímavých prvkov, ktoré nájdete iba na tabletoch tejto produktovej línie a niektoré sú úplne jedinečné.

Prednej strane zariadenia dominuje veľký displej, nad ktorým sa nachádza predná kamera určená na videohovory. Zámerne nespomíname fotografovanie selfie obrázkov, aj keď táto funkcionalita tu je, no fotografovanie s takto veľkým zariadením je naozaj umenie. Okolo displeja sa nachádza relatívne výrazný čierny rámik, ktorý je pre manipuláciu s takto veľkým zariadením nevyhnutnosťou. Pod displejom sú umiestnené dva predné stereo reproduktory a medzi nimi je ešte kĺb otočného stojana.

Na ľavej strane tabletu je už tradične vo valcovitej spodnej časti umiestnené tlačidlo napájania. Okolo neho sa nachádza prstenec, ktorý bliká, keď tablet nabíjate, no neslúži ako notifikačná dióda. Nad ním nájdeme 3,5-milimetrový vstup pre slúchadlá, micro USB vstup a tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Na opačnej strane tabletu sa nachádza tlačidlo pre zapínanie a vypínanie projektora a presne oproti tlačidlu napájania sa vo valcovitej časti nachádza samotný projektor. V blízkosti projektoru na zadnej strane sa nachádza ešte tlačidlo, pomocou ktorého je možné doostrovať obraz. Toto nám robilo trochu problémy a pri používaní sa trochu zasekávalo, ale nakoniec sa nám vždy podarilo zabezpečiť dostatočne ostrý obraz.

Telo tabletu sa zužuje od rozšírenej spodnej časti smerom hore, takže na vrchu nenájdeme žiadne ovládacie prvky, keďže hrúbka tabletu tu dosahuje iba niekoľko milimetrov. Ako aj pri iných Yoga tabletoch, aj tu je väčšina hmotnosti umiestnená vo valcovitej komore na spodku, ktorá obsahuje aj veľkokapacitnú batériu. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že telo tabletu je vyrobené z kovu, opak je pravdou. Kovová je iba spodná časť spolu so stojanom, zvyšok zadného krytu je plastový s vrúbkovaným vzorom, ktorý je pomerne šmykľavý. Po odklopení stojanu sa naskytne pohľad na šošovku fotoaparátu, zadný reproduktor a malú komôrku s krytom, v ktorej sa nachádza slot na micro SD pamäťovú kartu.

Konštrukcia tabletu je jedinečná a líši sa od všetkých ostatných na trhu. Zadný stojan umožňuje tablet používať hneď v štyroch rôznych polohách. Keď ho celkom zaklopíte, tablet môžete používať klasicky uchopením do ruky, aj keď z vlastných skúseností môžeme povedať, že tejto možnosti sa budete zrejme vyhýbať. Najviac sme využívali režim Stojan, v ktorom je tablet položený na stole pod príjemným pozorovacím uhlom a slúži tak ako vedľajšia obrazovka vedľa notebooku. K dispozícii je aj režim Naklonenie, ktorý je ideálny na písanie a hranie. Novinkou je aj režim Zavesenie, pri ktorom môžete využiť otvor v stojane a zavesiť tablet na stenu.

Celkovo je konštrukcia tabletu jednou z jeho najväčších predností. Musíme povedať, že tablet je spracovaný veľmi dobre, kovové súčiastky sú kvalitné a plastové aspoň na prvý pohľad pôsobia kovovým dojmom. Ako ste ale iste uhádli, problémom je veľkosť. Tá môže byť pre určitú skupinu užívateľov ideálna, no pre väčšinu bude tento tablet zrejme príliš veľký. Nejde už o tak ultra-mobilné zariadenia, ako v prípade 7“ – 10“ modelov. Veľký displej ale má aj svoje výhody. Pozeranie filmov, seriálov či YouTube videí je naozaj zážitkom. Valcovitá komora na spodku je zasa ideálna pre uchovanie veľkej batérie a podporuje aj stabilitu tabletu v prípade použitia stojanu.

Displej – jeden z najkrajších

Ak sme vyzdvihli konštrukciu tabletu na úroveň jeho najvyššej prednosti, určite musíme pochváliť aj displej. Aj v tomto prípade dávame do pozornosti jeho veľkosť, ktorá dosahuje 13,3“. Je už iba na vás, či sú pre vás takéto rozmery užitočné, alebo nie. Všetky ďalšie vlastnosti displeja sú ale na veľmi vysokej úrovni. Rozlíšenie 2560 x 1440 zaručuje hustotu takmer 221 ppi. Tá síce nepatrí medzi najvyššie na trhu, no pri takto veľkom zariadení je dostačujúca a pri bežnom používaní nemáte šancu zbadať pixely.

Displej je vyrobený technológiou IPS LCD a patrí medzi tie najkrajšie, ktoré sme na tabletoch mohli vyskúšať. Krásne farby sú zvýraznené vysokým jasom, čo spolu vytvára dokonalú kombináciu. Problém nebudete mať ani na slnku, aj keď displej patrí medzi tie lesklejšie. Na druhej strane, tento tablet budete zrejme používať najmä vo vnútorných priestoroch, kde naozaj vynikne. Pozorovacie uhly sú takmer dokonalé a celkovo patrí tablet tento displej medzi špičku na trhu. Práca s akýmkoľvek obsahom je naozaj pohodlná, rozlíšenie je dostačujúce aj pre čítanie malého textu.

Výkon – 4-jadro od Intelu je dostačujúce

Tablet s označením „Pro“ by určite nemal mať v dnešnej dobe problémy s výkonom. Spoločnosť Lenovo si je toho plne vedomá, a tak vo svojom tablete Yoga Tablet 2 Pro použila štvorjadrový procesor Intel Z3745 s taktom 1,86 GHz. Tomu sekundujú 2 GB pamäte RAM LPDDR3 a 32 GB vnútornej pamäte. Takáto zostava si hravo poradí so všetkými úlohami a úkonmi a v našom testovaní sa ukázala ako postačujúca.

Na druhej strane, musíme uznať, že nejde o najrýchlejší tablet na trhu. Z času na čas je možné spozorovať menšie zaváhanie alebo zaseknutie, a to najmä pri práci s viacerými aplikáciami. V žiadnom prípade si ale nemyslíme, že by to bolo nedostatkom pamäte RAM. Po nainštalovaní všetkých aplikácií potrebných pre naše fungovanie mal tablet (pri zatvorení všetkých aplikácií) voľných cez 950 MB pamäte RAM. Skôr sa nám zdá, že ide o chybu vyladenia systému, ktorú by bolo možné odstrániť softvérovou aktualizáciou.

Takéto zaváhania ale neboli vôbec nepríjemné a v 95% prípadov funguje tablet bez problémov. Poradí si aj s náročnejšími hrami (FIFA 15 UT, Dead Trigger, Real Racing 3), ako aj so všetkými bežnými aplikáciami. Napriek menším zaváhaniam pri prepínaní medzi aplikáciami si multitasking dokonale užijete, keďže aplikácie zostávajú načítané dlhšie a ich opätovné spúšťanie je tak veľmi rýchle.

Systém – multitasking na prvom mieste

Systémom v tablete Lenovo Yoga Tablet 2 Pro je Android 4.4.2 s používateľskou nadstavbou od Lenova. Tú nie je možné vymeniť za čistý Android, ako je to v prípade niektorých smartfónov čínskej spoločnosti, ale to v tomto prípade vôbec nevadí. Systém je prepracovaný, ponúka množstvo optimalizácií pre veľký displej a výrazne uľahčuje prácu so zariadením. Zmeny zbadáte už na uzamykacej obrazovke. Tá ponúka vlastnú grafiku a odblokujete jednoduchým pohybom do ktorejkoľvek strany. Na uzamykacej obrazovke sa nachádza aj ikonka fotoaparátu, pričom aplikáciu spustíte potiahnutím ikonky do ktorejkoľvek strany.

Po odblokovaní sa zobrazí tradičné pole ikoniek a widgetov bez samostatnej ikony pre otvorenie menu s aplikáciami. To tu už tradične chýba a všetky ikony sa ukladajú na jednotlivé domovské obrazovky. Potiahnutím z hornej strany tabletu sa zobrazí lišta s upozorneniami, no panel rýchlych spustení by ste tu hľadali márne. Ten aktivujete potiahnutím zo spodnej strany, no pri tejto veľkosti tabletu ide o veľmi rozumný krok. Pomocou panelu môžete spravovať pripojenie, niektoré funkcie, jas displeja a k dispozícii máte aj niekoľko skratiek pre prácu so systémom.

Na prvý pohľad pôsobí podľa nás prostredie ako nedostatočne optimalizované pre takúto veľkosť tabletu. Do doku na domovskej obrazovke je možné umiestniť iba šesť ikon alebo priečinkov a mriežka na domovských obrazovkách má rozmery iba 6 x 4 ikony. Najskôr sme tento krok považovali za nedostatok, no postupom času sme si na to zvykli a musíme uznať, že práca s veľkými ikonami je naozaj veľmi pohodlná a aspoň zmierňuje fakt, že máte v rukách takéto veľké zariadenie. V konečnom dôsledku ide o voľbu každého užívateľa. My by sme uvítali o čosi menšie ikony a možnosť umiestniť ich na jednu plochu viac.

V čom ale systém na tablete vyniká je multitasking. K dispozícii je totiž menu s aplikáciami, ktoré môžete otvoriť v samostatných oknách a pracovať tak s niekoľkými aplikáciami súčasne. Konkrétne môžete mať otvorené maximálne tri aplikácie + jednu na pozadí. Najväčším problémom bolo ale to, že v takomto režime môžete pracovať iba s niektorými aplikáciami. V našom prípade šlo o vstavaný e-mailový klient, aplikácie Galéria, Chrome, Prehliadač súborov, Kalkulačka, Video a vstavaný prehliadač UC Browser HD.

 

Aplikácie v jednotlivých oknách môžete presúvať, meniť ich veľkosť, maximalizovať alebo minimalizovať. Minimalizované aplikácie sa zobrazia v spodnej lište podobne, ako na počítačových systémoch Windows alebo Mac OS. Tento prvok nás veľmi potešil a pre užívateľov týchto systémov bude umiestnenie minimalizovanej aplikácie veľmi povedomé a práca s týmito aplikáciami jednoduchá. Privítali by sme ale väčší výber aplikácií a možnosť spustiť ich viac súčasne, no to možno uvidíme v ďalšej generácii tabletu.

Graficky je prostredie tabletu úplne odlišné od čistého Androidu, no väčšina úprav je veľmi elegantná a prostredie je vďaka tomu veľmi celistvé. K dispozícii sú aj rôzne extra nastavenia, ktoré v čistom Androide 4.4 nenájdete. Jedna kategória nastavení je určená pre nastavenia projekcie. Tu si môžete vybrať možnosť automatického vypínania obrazovky v prípade spusteného projektoru, možnosť zachovať režim na šírku a k dispozícii je aj krátky sprievodca používaním projektoru. Už tradične ponúka Lenovo aj niekoľko nástrojov na optimalizáciu spotreby batérie, ako aj detailné informácie o spotrebe z hľadiska softvéru, ale aj hardvéru. Nastaviť si môžete aj automatické vypínanie tabletu v určité dni v týždni  v konkrétnej hodine.

 

Súčasťou prostredia sú aj predinštalované aplikácie, s ktorými sme sa mohli stretnúť už v minulosti. Ide o aplikácie Security HD, ktorá sa stará o bezpečnosť a optimalizovanie systému. Aplikácie SYNCit HD, SHAREit a CLONEit sa zasa starajú o synchronizáciu vašich zariadení a zálohovanie vášho obsahu. K dispozícii je aj multimediálna aplikácia Lenovo eFrame, pomocou ktorej je možné z obrázkov robiť krátke efektné videá. Nájdete tu aj jednoduchý nástroj na prehrávanie videí, aplikáciu na správu súborov a niekoľko aplikácií s tipmi a návodmi pre začiatočníkov. Poteší aj aplikácia Lenovo Sketchpad, pomocou ktorej je možné kresliť a pracovať s obsahom na pracovnej ploche a výsledný výtvor zdieľať alebo uložiť.

K dispozícii aj niekoľko ďalších predinštalovaných aplikácií, ktoré sú určené skôr pre ázijský trh. Niektoré z nich je možné odinštalovať, iné zasa nie, no systém vás nijako nenúti ich používať. Poteší ale prítomnosť plnohodnotného kancelárskeho balíka WPS Office, ktorý pri práci s tabletom s najväčšou pravdepodobnosťou budete využívať. Celkovo je systém v Lenovo Yoga 2 Tablet Pro mixom medzi klasickým Androidom, nadstavbou výrobcu a niekoľkých prvkov, ktoré ho  odlišujú od konkurencie. V niektorých smeroch by sme privítali lepšiu optimalizáciu pre veľký displej, no celkovo je práca v prostredí jednoduchá a zábavná. Grafické prvky sú živé a prívetivé a väčšina funkcií pridaná k čistému Androidu má svoje logické využitie a pri používaní vám nebudú tieto funkcie prekážať.

Multimédiá – absolútny ideál

Ťažko si predstaviť 13-palcový tablet, ktorý by nebol určený na prácu s multimédiami. Hoci ide o tablet určený aj pre pracovné účely, čo indikuje koncovka „Pro“, zároveň ide o jedno z multimediálne najlepšie vybavených zariadení na trhu. Displej, reproduktory, projektor – to všetko hrá vo váš prospech. Ak chcete tablet na prácu s multimédiami, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro je jasná voľba. Ak vám neprekáža veľkosť.

O kvalitách displeja sme už písali, no nedá nám nespomenúť ho aj v tejto časti. Kvalitný displej je totiž jednou z hlavných súčastí dobrého multimediálneho systému a musíme uznať, že pri práci s multimédiami je 13-palcová uhlopriečka displeja výhodou. Dôležitou súčasťou tohto systému je aj projektor, o ktorého prítomnosti sme sa už niekoľkokrát zmienili. Ide o veľmi zaujímavý doplnok, ktorý dotvára multimediálny zážitok a vďaka ktorému vyčnieva tablet z radu.

Projektor je vhodný do väčšiny prostredí, no zázraky od neho nečakajte. Ide o miniatúrne zariadenie s maličkou diódou a hoci výrobca udáva, že projektor dokáže premietať obraz do veľkosti až 50“, väčšinou budete používať zrejme menšie zobrazenie. Pri použití v menšej a tmavej (!) miestnosti je projektor dostačujúci. Pomocou tlačidla umiestneného na spodnej časti zariadenia je možné obraz doostriť, no tu máme výčitku, keďže tlačidlo vyzerá tak, že pozná niekoľko desiatok polôh, no v našom testovaní poznal nanajvýš 5 a umiestniť ho do inej polohy bolo skutočné umenie. Jas samotného obrazu potom závisí od toho, ako ďaleko umiestnite projektor od premietacieho plátna. Pri zobrazení obrazu s uhlopriečkou okolo 25″ je obraz dostatočne jasný. Pri väčších zobrazeniach je už ale trochu tmavší, no v prípade dokonale tmavej miestnosti to nebude takým veľkým problémom.

Obraz je pri zobrazovaní v tmavej miestnosti pomerne pekný a jasný, no zaostáva za každým, aj tým najmenším plnohodnotným projektorom. Reprodukcia farieb tiež nie je na najvyššej úrovni, ale na premietanie prezentácie počas firemnej porady je dostačujúci. Nie je problém ani s premietaním filmov, no menej kvalitný obraz môže trochu pokaziť zážitok. Dodáme tiež, že projektor dokáže zrkadliť obraz celého systému a nefunguje iba s niektorými aplikáciami. Premietať tak môžete filmy, dokumenty, prezentácie, ale aj prostredie systému, nastavení či všetkých aplikácií.

Námietky máme aj voči umiestneniu projektoru. Nasmerovať veľký tablet tak, aby projektor mieril tam, kde chcete, je veľmi náročné a tento proces neraz vyžaduje použitie rôznych podložiek a pomôcok. Oveľa lepšie by sa s projektorom narábalo, keby je umiestnený na zadnej strane zariadenia, aj keď chápeme, že takéto zariadenie nie je možné umiestniť kdekoľvek na telo tabletu.

Multimediálny zážitok dotvárajú aj veľmi kvalitné reproduktory JBL s podporou technológie Dolby Surround a so vstavaným subwooferom. Táto kombinácia patrí medzi to najlepšie, čo sme na tabletoch mohli vyskúšať. Reproduktory sú veľmi hlasné, reprodukcia je kvalitná a čistá aj pri vyšších hlasitostiach. Reproduktory sú priam stvorené pre pozeranie videí, filmov a seriálov. Na prehrávanie hudby poslúžia tiež oveľa lepšie, ako reproduktory na iných tabletoch. Poľahky prekonajú kvalitu a hlasitosť mnohých reproduktorov, ktoré sa používajú v moderných ultrabookoch a aj vo väčšine notebookov. Samozrejme, nájdu sa tu výnimky, ktoré produkujú lepší zvuk, no reproduktory na Lenovo Yoga Tablete 2 Pro nás veľmi príjemne prekvapili. Na tomto tablete bolo pozeranie filmov a seriálov zážitkom a zariadenie sme uprednostnili aj pred plnohodnotným laptopom.

Samozrejmosťou multimediálnej výbavu sú predinštalované aplikácie Galéria či Videá. Ide ale o veľmi jednoduché tituly s minimom funkcií. Galérii nemáme čo vyčítať, keďže s tabletom toho fotiť veľa nebudete. Správca videí tiež ponúka iba základné funkcie, čo je trochu škoda. Na druhej strane, každý pokročilý užívateľ bude zrejme používať svoj obľúbený prehrávač, z ktorých väčšina ponúka aj vlastné nástroje na správu video súborov. Na prácu s multimédiami poslúži aj 32 GB vnútorná pamäť, ktorú môžete v prípade potreby rozšíriť o ďalších 64 GB pomocou microSD pamäťovej karty.

Konektivita – základ spracovaný na výbornú

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro patrí medzi zariadenia, ktoré budete mať väčšinu času položené niekde na stole alebo na gauči. K dispozícii je preto pripojenie Wi-Fi 802.11 a/b/g/n s podporou technológie MiMo. Samozrejmosťou je aj pripojenie pomocou Bluetooth 4.0. K dispozícii je aj GPS, ktoré funguje veľmi dobre. Dokonca sme vyskúšali aj hlasovú navigáciu v aute pomocou aplikácie Google Mapy. Samozrejme, je veľmi náročné umiestniť v aute takéto veľké zariadenie. Ak by sa vám to ale podarilo, na okamih možno budete mať pocit, že šoférujete automobil Tesla Model S. GPS ale fungovalo bez chybne a dokonca presnejšie, ako na niektorých smartfónoch. Pripojenie ku všetkým sietiam bolo tiež bezproblémové a signál bol na veľmi dobrej úrovni. Lenovo ponúka tento tablet aj vo verzii so 4G pripojením, no my sme mali k dispozícii iba základný model s pripojením k Wi-Fi a túto funkciu sme otestovať nemohli.

Fotoaparát – priemerný, no využiteľný

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro disponuje 8-megapixelovým fotoaparátom a 1,6-megapixelovou prednou kamerou. Hlavný fotoaparát je umiestnený na zadnej strane v dolnej časti. Fotoaparát ponúka priemerné výsledky, ktoré sú typické pre dnešné tablety. Nič viac sme od neho ani nečakali, keďže môžeme predpokladať, že týmto tabletom veľa ľudí fotografovať nebude. Aj pri testovaní fotoaparátu sme si užili niekoľko začudovaných pohľadov, keďže tablet je naozaj rozmerný fotografovanie nie je veľmi pohodlné. Výsledné fotografie ale nie sú najhoršie. Ponúkajú celkom dobrú úroveň detailov, menej výrazné farby, no na občasné fotografovanie v situáciách, keď nemáte po ruke žiaden smartfón či fotoaparát bude tablet dostačujúci.

Tablet dokáže nahrať video v maximálnom rozlíšení 1080p. Výsledok nie je najhorší, aj keď citeľne chýba stabilizácia obrazu. Tablet je totiž naozaj pomerne ťažký a udržať ho aj v dvoch rukách počas nahrávania je náročné. Výsledné video je preto pomerne roztrasené. Ani v tomto prípade nie sú farby najživšie, no zobrazenie je pomerne verné. V čase natáčania videa bolo šero a tablet sa to nesnažil nijako agresívne vykompenzovať.

Celkovo môžeme označiť fotoaparát na Lenovo Yoga Tablet 2 Pro za použiteľný. Výsledné fotografie a videá vás zrejme nesklamú, no tento fotoaparát budete používať zrejme iba veľmi zriedka. Fotografovanie takto veľkým tabletom je nepraktické a pomerne komické. Tá možnosť tu ale je a ak nemáte k dispozícii žiadne iné riešenie, na bežné zábery vám pomôže aj tento tablet. Predná kamera bude zasa ideálna pre videohovory, no selfie fotografie nie sú jej prednosťou. Nízke rozlíšenie je veľmi citeľné a ak je to možné, na tieto fotografie použitie radšej iné zariadenie.

Batéria – vydrží aj najnáročnejšie dni

Lenovo použilo vo svojom veľkom tablete batériu s kapacitou 9000 mAh. Tá by sa podľa oficiálnych informácií mala postarať o 15-hodinovú výdrž na jedno nabitie pri aktívnom používaní. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro by vás tak nikdy nemal sklamať a vydržať by mal aj ten najnáročnejší deň. Počas nášho testovania sa potvrdilo, že vybiť batériu na tomto tablete počas jedného dňa je naozaj veľmi náročné. Pokiaľ teda často nepoužívate projektor a reproduktory, pretože pri sústavnom používaní reproduktorov a projektoru klesne výdrž batérie v závislosti od typu prehrávaného obsahu na približne 4 hodiny.

Vzhľadom na dobrú životnosť batérie sa nám podarilo otestovať viaceré scenáre použitia až v priebehu dvoch týždňov používania. Pri pripojení k internetu, celodennom používaní v každej voľnej chvíli a pri dlhodobejšom večernom používaní sme batériu za dva dni dostali na úroveň pod 30%, pričom displej bol zapnutý takmer 6 hodín. Pri aktívnom používaní počas jedného dňa sa údaj o zapnutom displeji môže ešte zlepšiť. Tablet sa v pohotovostnom režime síce vybíja veľmi pomaly, no pri niekoľkodňovom používaní sa neustála snychronizácia údajov musí prejaviť.

Celkovo hodnotíme batériu na tablete veľmi pozitívne. Výdrž sa bude odvíjať od toho, ako tablet budete používať. 15 hodín udávaných výrobcom sme síce nedosiahli a ani sme sa k nim nepriblížili, no napriek tomu sme boli spojojný. Počas používania sme mali v pohotovostnom režime vypnuté pripojenie k Wi-Fi a tablet sme používali na prácu s multimédiami a notifikácie sme spravovali na našom smartfóne. V takomto režime by tablet vydržal na jedno nabitie aj 5 dní na jedno nabitie. Pokiaľ budete mať v stave nečinnosti vypnuté pripojenie k sietiam, tablet sa nebude vybíjať takmer vôbec.

Záver – Skvelý, no nie je pre každého

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro sa hodnotí veľmi ťažko. Na jednej strane ide o ultimátne zariadenie s výbavou, ktorá naplní očakávania aj najnáročnejších užívateľov. Krásny displej, vysoký výkon, užitočný systém, výborná výdrž batérie, bonus v podobe projektora a štyroch režimov prispôsobenia sú dosť na to, aby sme tablet mohli odporučiť každému. Zabudnúť ale nesmieme na displej, ktorý je proste obrovský. Prenášanie tabletu nie je vôbec jednoduché, s hmotnosťou takmer 1 kg je používanie v rukách dosť náročné. Ide skôr o zariadenie, ktoré budete mať položené na stole, k čomu je aj konštrukčne stvorené. Pomocou periférií si môžete z tabletu spraviť aj pracovnú stanicu, no tu sa naskytá otázka, či tablet konkuruje iným tabletom, alebo skôr mobilným ultrabookom. Rozhodnutie necháme na vás.

Plusy

+ Nádherný displej

+ Užitočný projektor

+ Šikovná konštrukcia, 4 režimy používania

+ Vynikajúca výdrž batérie

+ Perfektné reproduktory (a veľmi dobré pribalené slúchadlá)

Mínusy

– Vyššia hmotnosť

– Obrovský displej, ktorý nemusí vyhovovať každému

– Ťažko ovládateľné tlačidlo zaostrovania

Disqus Comments Loading...