Lenovo Moto Z a Z Force sú nové vlajkové lode spoločnosti Lenovo vyrábané pod hlavičkou Motoroly. Tieto nielenže ponúkajú skutočne high-end parametre, ale aj prémiový dizajn s hrúbkou len 5,19 mm a v prípade modelu Z Force aj s nerozbitným displejom ShatterShield. Takto tenký profil ale spoločnosť dosiahla na úkor absencie 3,5 mm audio jacku, ktorý v týchto zariadeniach chýba úplne. Namiesto neho sa používa redukcia z USB-C konektora.

Náš tip
Lenovo PHAB2 Pro: Prvý Tango smartfón oficiálne predstavený | Tech World 2016

Nové Moto Z smartfóny prichádzajú s podobnou ideou ako LG vo svojej vlajkovej lodi G5. Lenovo však myšlienku modulov dotiahlo trochu ďalej a na rozdiel od LG na ich výmenu nepotrebujete zariadenie vypnúť alebo ho pracne rozoberať. Moto Z totižto disponuje špeciálnym magnetickým konektorom, ktorý dokáže externé moduly pevne prichytiť aj počas chodu zariadenia. Momentálne môžete Moto Z a Z Force rozšíriť o špeciálne moduly, tzv. Motomods, vrátane pico projektora, JBL reproduktorov a náhradných batérií. Možno sa to tak nezdá, ale v podaní Lenova ide v prípade Moto Z o skutočne unikátny systém, ktorý je otvorený aj pre developerov modulov tretích strán. V budúcnosti sa tak možno dočkáme ďalších zaujímavých rozšírení, ktoré umožnia použiť smartfón ako jednoduchý počítač alebo inak rozšíria jeho funkcionalitu.

Výrobca pri Moto Z a Z Force po stránke hardvérovej výbavy nerobil žiadne kompromisy. Vybavené sú výkonným štvorjadrovým procesorom Snapdragon 820 s taktom 2,2 GHz, 4GB operačnej pamäte RAM, ako aj 5,5-palcovým QHD displejom a 2600 mAh (model Moto Z) resp. 3500 mAh batériou (Moto Z Force) s podporou rýchleho nabíjania. To všetko pri hrúbke len 5,19 mm pri variante Moto Z a 6,9 mm pri Moto Z Force. Fotoaparát tiež ťaží z toho najlepšieho čo môže súčasný trh ponúknuť. Má rozlíšenie 12 Mpix s 1,12um veľkými pixelmi, svetelnosť f/1.8, optickú stabilizáciu aj automatické laserové zaostrovanie. V modeli Moto Z Force je použitý 21 Mpix fotoaparát.  Predná kamera má štandardné rozlíšenie 5 Mpix.

Cena za Moto Z zatiaľ nebola oficiálne odhalená, no vieme, že sa má začať predávať v septembri. Odolnejší Moto Z Force je zatiaľ exkluzívnou záležitosťou amerického trhu, veríme však, že podobne ako Moto X Force sa dostane aj k nám.

Za pozvanie na Lenovo Tech World ďakujeme spoločnosti Lenovo.