iPhone oslavuje 10 rokov. Zmenil to, ako používame smartfóny

Applu sa nedá uprieť jedná vec. V minulosti prichádzal s množstvom nápadov a zariadení, z ktorých mnohé zaznamenali veľký úspech. Do tejto skupiny, medzi inými, patrí aj svetoznámy a dnes miliónmi ľudí milovaný iPhone. Ten v týchto dňoch oslavuje svoje 10. výročie. Presne 29. júna totižto Apple spustil predaj svojho vlajkového modelu, ktorý zmenil to, ako sme dovtedy vnímali mobilné zariadenia.

K samotnému predstaveniu došlo už začiatkom roka 2007. Práve vtedy, dnes už zosnulý Steve Jobs, na pódiu v Moscone Center v San Franciscu po prvýkrát ukázal iPhone. Zaujímavosťou celej udalosti bolo, že Jobs na pódiu ukazoval len prototyp zariadenia, ktorý mal od dokončenia veľmi ďaleko. Samotní inžinieri spoločnosti v strachu tŕpli, aby sa počas podujatia nič nepokazilo a aby ich prvý iPhone počas demonštrácie ich funkcií nezlyhal. Vďaka spolupráci a niekoľkým zákulisným úpravám sa však aj vďaka rečníckemu talentu Steva Jobsa všetko podarilo. Na tú dobu išlo o revolučné zariadenie, ktoré ako prvé úplne odstránilo konvenčné tlačidlá a nahradilo ich kapacitným displejom, ktorý reagoval na dotyky používateľa. (video z predstavenia prvého iPhonu si môžete pozrieť nižšie)

To však nebolo všetko. Vtedajšiu novinku totižto Apple označoval ako internetové zariadenie, a tým aj skutočne bol. Vlastný internetový prehliadač a pripojenie do mobilného internetu s príchodom iPhonu spôsobili, že sa začala dátová éra. Dnes už používanie mobilných telefónoch nie je len o volaniach a posielaní SMS správ, ale najmä o prenose dát. Streamovanie hudby, upload fotografií, videí, sledovanie sociálnych sietí, e-mailová komunikácia, či prehliadanie webových stránok, to všetko môžeme aj vďaka iPhonu robiť priamo zo svojich mobilných zariadení.

Príchod iPhonu odštartoval aj nový trend. Ľudia začali smartfóny čoraz viac využívať k foteniu. Vďaka tomu, že mali digitálny fotoaparát hneď vo svojom vrecku, tak mohli zachytiť každú vzácnejšiu príležitosť. Nebude polemizovať o kvalite vtedy dostupných fotoaparátov. Napriek tomu, iPhone a neskôr jeho nasledovníci mali výhodu v tom, že svoje výtvory ste mohli zdieľať ihneď s priateľmi, a to aj v prípade, že ste na opačnom konci sveta. Samozrejme, od uvedenia prvého iPhonu ubehlo už 10 rokov, počas ktorých fotoaparáty v mobiloch prešli dlhú cestu.

Aby sme nezabudli, Apple zmenil tiež spôsob, ako sa pristupovalo k  mobilným aplikáciam. Tie ste už nemuseli pracne sťahovať a inštalovať do smartfónu manuálne, ale využiť ste k tomu mohli obchod Apple App Store. Ten neskôr doplnil obchod Play konkurenčnej platformy Android. Dnes spolu používateľom poskytujú milióny aplikácií.

Nie menej dôležitým je aj fakt, že predstavenie iPhonu inšpirovalo tvorcov prvého Android smartfónu. Áno, bez Applu by prvý Android vyzeral úplne inak. Inžinieri Googlu museli po odhalení Apple smartfónu doslova začať odznova. Google sa po takmer 2 rokoch testovania totižto vzdal svojej práce s kódovým menom Sooner a zameral sa na nový projekt s označením Dream. Ten bol zameraný predovšetkým na používateľov a na ich interakciu so systémom v zariadení. Výsledkom bol prvý Android smartfón HTC Dream (predstavený v roku 2008), ktorý v sebe kombinoval dotykovú obrazovku a vysúvaciu klávesnicu, pričom jeho operačným systémom bol Android vo svojej prvej verzii – Android 1.0.

Takto mal vyzerať prvý Android smartfón (na fotografii prototyp Sooner). Po predstavení iPhonu sa však všetko zmenilo.
Prvý Android smartfón HTC Dream

Ako to pokračovalo ďalej už vieme. Android sa stal najrozšírenejším operačným systémom a dnes kraľuje celému trhu. Apple však na populárnosti nestratil a stále patrí medzi Najväčších výrobcov smartfónov. Nehovoriac o tom, že zo všetkých zarába najviac.

Disqus Comments Loading...