iOS aplikácie majú podľa najnovšej správy viac kritických zraniteľností ako na Androide

Mobilné aplikácie dnes hýbu svetom. Vo svojich smartfónoch, ktoré nosíme každý deň so sebou, ich máme nainštalovaných desiatky možno až stovky. Každá z nich pritom vykonáva určitú funkciu a slúži napríklad k čítaniu správ, k úprave fotografií, či plateniu účtov z banky. Denne teda prostredníctvom týchto zariadení prijímame a odosielame megabajty osobných a citlivých dát, ktoré by sa v najlepšom prípade nemali dostať do žiadnych cudzích rúk. Aj preto si veľa z nás potrpí práve na bezpečnosť, na základe ktorej si vyberá aj mobilnú platformu, s ktorou bude mobilný telefón pracovať. Viac ako milión aplikácií v obidvoch aplikačných obchodoch Applu a Googlu, sú dostatočným lákadlom pre hackerov, ktorí sa snažia tieto údaje získať. Ktorý operačný systém je však z hľadiska bezpečnosti a ochrany dát používateľa najlepší?

Už z minulosti sa medzi ľudmi zaužíval fakt, že Apple má bezpečnejší mobilný OS ako Google. Bolo to najmä pre jeho uzatvorenosť a prísnejšiu kontrolu tých aplikácií, ktoré sa mali dostať do obchodu Apple App Store. Google a jeho Android je naopak otvorený systém, ktorého zdrojové kódy sú dostupné pre každého. Navyše, aj politika kontroly aplikácií je voľnejšia a nie tak prísna ako u Apple. Najnovšia správa spoločností Checkmarx a AppSec Labs, zaoberajúcich sa bezpečnosťou mobilných aplikácií, však tvrdí práve opak. Podľa nej je až 40% všetkých chýb v iOS aplikáciach kritických, čo je v porovnaní s Androidom o 4% viac. Samozrejme, za tieto nemôže priamo Apple, ale skôr ich vývojári.

Bezpečnostní experti otestovali stovky aplikácií všetkých druhov, vrátane rôznych nástrojov, hier a aplikácií baniek, ktoré mimochodom podľa zistení, majú tiež niektoré vážne nedostatky. Najčastejšou zraniteľnosťou bol problém s únikom osobných a citlivých informácií, ktorý sa v aplikáciach nachádzal v 26% prípadov. Druhým najčastejším problémom (23%) bola autorizácia, ktorá až v 60% predstavovala kritickú bezpečnostnú chybu. Nasledovaný je konfiguračným manažmentom (16%). Ďalšie zraniteľnosti zahŕňali napríklad problémy so šifrovaním, nezabezpečené logy aplikácií a iné.

Podľa bezpečnostného experta Ashbela, je dnešný mobilný svet porovnateľný s počítačmi spred 15 rokov. Práve vtedy sa hackeri k používateľovým dátam dostali podobnými praktikami ako dnes na mobilných telefónoch. Založené boli teda predovšetkým na vírusoch a malvéri. Časom sa však ochrana zlepšovala a útočníci museli hľadať iné cesty. A tými boli práve aplikácie, ktoré aj dnes trpia rôznymi chybami a bezpečnostnými dierami. Podobná zmena bude v budúcnosti pozorovateľná aj na smartfónoch, kedy sa k ich infiltrovaniu budú viac využívať zraniteľnosti v aplikáciach.

Zdroj: csoonline

 

Disqus Comments Loading...