HLASOVANIE | Mali by ste záujem o dual-boot zariadenie?

Diskusie medzi fanúšikmi jednotlivých operačných systémov sa zrejme nikdy neskončia. Fanúšikovia budú navždy tvrdiť, že práve ich platforma je lepšia ako tá konkurenčná a nájdu sa aj takí, ktorí by za svoju pravdu zašli aj za morálne hranice. V súčasnosti sú ale mnohí užívatelia otvorenejší, ako pred niekoľkými rokmi a sú ochotní priznať, že každý operačný systém má svoje výhody a nevýhody. Vývin mobilných operačných systémov dnes už dospel do takej úrovne, že rozdiely medzi nimi nie sú dramatické a často ide iba o osobné preferencie užívateľov.

Mnohí užívatelia sa ale dokážu zhodnúť na tom, že niektorý operačný systém je pre niektoré operácie lepší, ako iný. To zasa vedie užívateľov k tomu, aby používali niekoľko zariadení s rozličnými operačnými systémami. Iní zasa vymieňajú zariadenia každých niekoľko mesiacov kvôli tomu, že si uvedomia, že tá predchádzajúca platforma mala viac výhod ako tá súčasná, alebo je uvoľnená aktualizácia, ktorá zasa posunie platformu v pomyselnom rebríčku na vyššie miesto. Skrátka, ide o nekončiacu špirálu výhod a nevýhod, ktorú by bolo možné rozuzliť napríklad zariadením, ktoré by umožňovalo fungovanie s viacerými systémami.

Tzv. dual-boot zariadenia nie sú žiadnou novinkou, no doteraz sa väčšinou jednalo o použitie tejto technológie v počítačoch. Nie je veľkým problémom fungovanie počítača so systémom Windows a zároveň Linux, alebo v inej kombinácii s ďalšími OS. Takéto použitie viacerých systémov na jednom zariadení znamená pre užívateľov viac možností pri práci či zábave vďaka väčšiemu množstvu aplikácií, ale aj vďaka špecifickým vlastnostiam systémov. Takéto použitie dvoch systémov v jednom zariadení by ale mohlo byť vyslobodením pre mnohým majiteľov mobilných zariadení, pričom sa to týka rovnako smartfónov ako aj tabletov.

Predstavte si, že na svojom tablete by ste pre zábavu a multimédiá používali Android so všetkými aplikáciami, ktoré máte k dispozícii v obchode Play. Pre produktivitu a prácu by ste zasa používali systém Windows, ktorý ponúka užitočné nástroje na prácu s dokumentmi a integráciu so službou Microsoft Office. Na smartfóne by ste zasa mohli využívať svoje obľúbené aplikácie z viacerých platforiem bez toho, aby ste boli nútení so sebou neustále nosiť dve a viac zariadení. Skrátka, možností pri dual-boot zariadeniach je naozaj veľmi veľa. Svoje o tom určite vedia majitelia zariadení s tzv. MultiRom, ktorá umožňuje jednoduché prepínanie medzi viacerými custom ROM so systémom Android. To je však iba slabý odvar toho, aké užitočné by mohli byť zariadenia, v ktorých by bolo možné prepínať medzi úplne odlišnými systémami.

Táto vízia pritom nie je vzdialená od reality. S takýmito riešeniami sa experimentuje už pomerne dlho a je iba otázkou času, kedy uvidíme reálne využiteľné dual-boot smartfóny a tablety s viacerými operačnými systémami. Otázne ale je, či by sa takéto zariadenia tešili všeobecnému záujmu. S určitosťou vieme povedať, že u nás by si svoje miesto našli. Aký je váš názor? Mali by ste záujem o takéto zariadenie? Ako by ste využili jeho schopnosti? Hlasujte v našej ankete a dajte nám vedieť v diskusii, aké dva operačné systémy by ste chceli na svojom smartfóne alebo tablete a ako by ste ich využívali pri práci či zábave.

 Loading ...

 Loading ...

Disqus Comments Loading...