Zisk spoločnosti Google rastie, prišli však o šéfa biznisu

Google vydal oficiálnu správu o financiách za druhý kvartál tohto roka. V ňom sa mu opäť darilo a okrem obratu v spoločnosti narastal aj zisk. Celkové príjmy spoločnosti sa v sledovanom období vyšplhali až na 16 miliárd dolárov, čo je o 22% viac ako v druhom kvartále minulého roka. Medzimesačne Google zarobil o 600 miliónov dolárov viac. Podobne to je aj so ziskom spoločnosti – za Q2/2014 zarobil Google 4,26 miliardy dolárov (27% zisku), čo je oproti minuloročnému príjmu 3,47 miliardy dolárov o dosť viac. Narástla aj hodnota zisku za akciu (EPS) z pôvodných 4,77 na 4,99 dolárov.

Najväčšiu časť príjmu spoločnosti tvoria jeho webstránky. Tie vygenerovali príjem až 10,94 miliardy dolárov, čo je o 23% viac ako v rovnakom období minulého roka. Partnerské webstránky si na úspešnosti Googlu rovnako privyrobili, celkovo dosiahli zisk až 3,42 miliardy dolárov. Hoci hodnota kliknutia na reklamu klesla o 6%, v celkovom meradle tento systém spoločnosti zarobil o 25% viac peňazí, ako v Q2 minulého roka. Potešujúcou správou je aj narastajúci počet zamestnancov spoločnosti, ktorý podrástol z 49 829 na 52 069 za posledné 3 mesiace.

Hoci Google v posledných mesiacoch profitoval a jeho príjem aj zisk pekne rastú, v spoločnosti mnohí smútia. Po 10 rokoch totižto Google opúšťa Nikesh Arora, šéf biznisu a jedna z najväčších osobností spoločnosti. Prijal ponuku od partnera Googlu, medzinárodnej banky SoftBank, kde bude zastávať pozíciu vice-predsedu spoločnosti a CEO pre internet a médiá. Na jeho stoličku v Googli sa posadí Omid Kordestani, ktorý je pre zamestnancov spoločnosti rovnakou autoritou a dlhoročným kolegom.

Zdroj: AndroidCentral

Disqus Comments Loading...