Google InSight: Aplikácia na rozpoznávanie osôb pre Google okuliare

Len včera sme sa v našom článku zamysleli nad tým, do akej miery budú Google okuliare ovládať náš život a dnes tu máme ďalšie správy o tejto pripravovanej hi-tech novinke. Najnovšie informácie hovoria o tom, že Google plánuje do svojich okuliarov vložiť špeciálnu aplikáciu na rozpoznávanie tvári. Jej názov je InSight a za jej vývojom stojí tím študentov zo severnej Kalifornie, ktorý financoval samotný Google.

Aplikácia InSight bude pracovať na špeciálnom princípe. Jej úlohou bude rozpoznať ľudí stojacich v rade, prípadne v dave, keď ľudské oči nedokážu danú osobu identifikovať. Aplikácia bude rozpoznávať oblečenie, ktoré bude mať hľadaná osoba na sebe, pretože identifikácia tváre by v dave bola takmer nemožná, nakoľko sa človek neustále otáča, prípadne má celý čas odvrátenú tvár. InSight bude čerpať z databázy tzv. spatiogramy, čo je akýsi osobitný štýl vášho obliekania, ktorý v sebe zahŕňa farby, vzory a tvary oblečenia, ktoré najčastejšie nosíte. Všetky informácie aplikácia spracuje a uloží vo forme kódu vo svojej databáze, odkiaľ pri budúcom hľadaní čerpá. Pýtate sa, kde zoberie Google informácie o tom, čo nosíte? Z fotografií, ktoré uložíte na Google+, prípadne pomocou procesu na pozadí, ktorý umožní snímanie vášho tela prednou kamerou počas toho, ako pracujete so svojím Androidom. Na všetko si však Google ešte predtým vypýta vaše povolenie.

Aplikácia InSight bude pri hľadaní osoby porovnávať všetky spatiogramy na zábere a pri zhode vám na mieste, kde sa daná osoba nachádza, vypíše jej meno. Študenti svoj projekt samozrejme testovali aj v reálnom živote a výsledky vás určite prekvapia. InSight funguje s 93% úspešnosťou! Využitie tejto aplikácie sa dá rozšíriť určite aj do ďalších odvetví, za všetky spomenieme napríklad verejnú správu (polícia, SBS a podobne), ktorá bude môcť zo záberov bezpečnostných kamier identifikovať páchateľov a zločincov na letiskách, staniciach a iných otvorených priestranstvách, keď sa budú snažiť ukryť v dave. A využití je oveľa viac.

Hoci je projekt InSight zatiaľ len v testovacej fáze a jeho finálna verzia ešte nemá stanovený presný dátum, je fascinujúce sledovať, čo všetko budeme schopní robiť s Google okuliarmi. Hranice možností tohto produktu sa každý deň rozrastajú a my sa už teraz tešíme, keď Google okuliare uvidíme naživo.

Zdroj: AndroidAuthority

Disqus Comments Loading...