Google CEO Larry Page tvrdí, Android stále nezarába veľa peňazí

Množstvo „číhajúcich patentových vlkov“ sa sťažuje na tvrdenia spoločnosti Google v poslednej výročnej správe o stave finančných prínosov Androidu pre spoločnosť. Google v nej tvrdí, že Android nie je finančne tak úspešný, ako by mohol zdanlivo ešte byť. Aj keď Android dosahuje 50%tný podiel na trhu so smartfónmi v celosvetovom meradle, Google CEO Larry Page povedal, že Android čaká ešte dlhá cesta. “Nachádzame sa v počiatočnej fáze zárobku pre niekoľko našich produktov a Android je jedným z nich.”

Je to trošku čudné vyhlásenie, keďže Android má za sebou 250 miliónov aktivovaných zariadení a 11 miliárd stiahnutých aplikácií z Android Marketu. Netreba však zabudnúť, že Android je open-source a predaj na zariadeniach nepodlieha žiadnemu poplatku. Prvotný spôsob, ako môže Android spoločnosti Google priniesť zisk je reklama, podobne ako je to pri webových službách.

Koľko však presne zarobil Android je otázne, aj keď zisky spoločnosti dosiahli 10 miliárd dolárov v poslednom štvrťroku roku 2011, spoločnosť nie je povinná oboznámiť s číslami zisku za mobilnú sekciu. Uvidíme teda, ako sa bude dariť Androidu v roku 2012, ktorý je považovaný za rok Ice Cream Sandwich. A počkáme si aj na prípadné vyhlásenia CEO Larry Pagea ohľadom ziskovosti Androidu na konci roku 2012.

Zdroj: bits.blogs.nytimes.com

Disqus Comments Loading...