Fragmentácia Androidu je stále problém, takto vyzerá v grafoch

Fragmentácia je jednou z najväčších výhod, no zároveň aj nevýhod operačného systému Android. Na svete sú tisícky Android zariadení, rôznych veľkostí, tvarov a odlišnou hardvérovou výbavou, čo robí vrásky na čele najmä vývojárom aplikácií.


FrantiAndroid zariadenia podľa výrobcu

Počet zariadení, ktoré ako operačný systém ponúkajú Android sa každým rokom zvyšuje. Podľa najnovšej správy OpenSignal, ktorá svoje merania zakladá na stiahnutiach jej aplikácie, sa počet zariadení vyšplhal na 24093, čo je viac ako minulý (18796), či predminulý rok (11868). Najpočetnejšou množinou stále ostávajú zariadenia juhokórejského výrobcu, ktorého nasleduje LG a Sony s G a Xperia Z sériou zariadení. Samsung si zároveň udržal pozíciu lídra, a to s 37,8 percentným trhovým podielom. Je to však menej ako minulý rok (43%). Veľkú časť trhu pohltili aj lacnejšie zariadenia výrobcov, ako sú napríklad Lenovo, Huawei, Asus, Motorola, Oppo, Alcatel, či iní.


Fragmentácia Androidu podľa zariadení

Samozrejme, vývoz smartfónov netvorili len veľké značky, ale aj menší výrobcovia. OpenSignal napočítal celkovo 1294 spoločností, z ktorých 1000 sa vôbec neobjavilo v štatistike z roku 2012. Samozrejme, s rastúcim počtom výrobcov rastie aj počet zariadení, ktoré sa odlišujú svojou veľkosťou a hardvérovou výbavou. V roku 2015 boli najviac zastúpené Androidy s veľkosťou uhlopriečky 5-5,5″, pričom používatelia s obľubou prechádzajú aj na väčšie 6 palcové displeje. Medzi tabletmi dominujú predovšetkým zariadenia s uhlopriečkou 7 alebo 8-palcov.


Android zariadenia podľa veľkosti uhlopriečky

Všetky tieto dáta predstavujú pre Android dobrú aj zlú správu. Dobrú pre používateľov, ktorí majú čoraz väčšiu možnosť výberu. Zlú pre developerov, ktorí musia svoje Android aplikácie prispôsobovať tak, aby boli schopné bežať na rôznych typoch hardvéru a verziách operačného systému.

Zdroj: androidauthority

Disqus Comments Loading...