Dnes je svetový deň emoji. Toto je sedem faktov o smajlíkoch, ktoré možno nepoznáte

Veru, dnes sa už oslavuje všeličo. Máločo z toho ale používame tak často, ako práve emotikony, alebo slangovo smajlíky. Tie prešli vo svojej histórii skutočne veľkými zmenami, no dnes už ide o všeobecne uznávanú a dokonca štandardizovanú formu komunikácie. Preto vám prinášame sedem faktov o smajlíkoch, ktoré možno nepoznáte.

1. ? je stále najpoužívanejším smajlíkom sociálnych sietí

Po tom, čo sa emotikon plačúci od smiechu stal slovom roka 2015 podľa Oxfordského slovníka, jeho popularita iba narastala. Už tri roky po sebe dominuje sociálnym sieťam Twitter a Facebook, kde je naďalej najpoužívanejším emotikonom vôbec.

2. Existuje už 2 666 oficiálnych emotikonov

Veru tak. Unicode Consortium, ktoré sa stará o štandardizáciu rôznych znakov a písma, teraz rozoznáva skutočne obrovské množstvo smajlíkov. Pritom v roku 2015 ich bolo iba 722!

3. Emotikony existujú už od roku 1999

Výraznejšie sa ale začali používať až v roku 2011. Úplný pôvod majú ale v Japonsku, kde sa pomocou špeciálneho znakového jazyka so symbolmi s rozlíšením 12 x 12 pixelov pripravovali na spustenie systému NTT Docomo.

4. Na Facebook Messengeri sa každý deň pošle 5 miliárd emotikonov

To je naozaj neskutočne číslo. Ohromne populárne sú ale smajlíky aj na ďalších sociálnych sieťach ako Twitter či Instagram, kde je dokonca možné pridať ich do hashtagu.

5. Cez víkend nadšenci spravili rekord v obliekaní sa za samjlíky

Pri príležitosti osláv medzinárodného dňa emoji sa cez víkend stretli nadšenci v mnohých metropolách po celom svete. Obliekli sa pritom práve za hviezdy dnešného dňa – smajlíkov. Okrem toho si tiež pripomenuli predstavenie filmu The Emoji Movie, ktorý bude predstavený už 28. júla.

6. Najčastejšie žiadané emoji vás možno prekvapia

Hoci dostupných smajlíkov je už vyše 2 500, stále pribúdajú ďalšie. O tom, aké ďalšie emotikony pribudnú rozhodujú aj ľudia svojimi požiadavkami. Medzi tie, ktorým sa zatiaľ nevyhovelo, no patria medzi najžiadanejšie, patrí napríklad emotikon s afro účesom, emotikon s plešinou či ikona dvoch rúk, ktoré vytvárajú srdiečko.

7. Prečo je sviatok emoji práve dnes?

Hoci nás, Androiďákov, to trošku zamrzí, môže za to Apple. Môže za to totiž emoji kalendára, ktorá v systéme iOS zobrazuje štandardne práve 17. júl. Rovnaký deň sa ale dnes už zobrazuje prakticky pri každej ikone kalendára.

Ktorý je váš obľúbený smajlík?

Nepochybujeme o tom, že aj väčšina z vás aktívne využíva emotikony pri bežnej komunikácii. Dajte nám vedieť, ktorý je váš obľúbený a nenahneváme sa, ak k tomu pridáte aj nejaký vtipný príbeh ?

Zdroj: Time

Disqus Comments Loading...