Elektronické tetovanie a tabletky namiesto hesiel

Možno to znie trochu strašidelne ale vôbec nie nereálne. Regina Dugan, bývalá šéfka DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), je momentálne vo vedení špeciálneho projektu spoločnosti Motorola, ktorý skúma nové spôsoby autorizácie osôb.

Aj keď sa to môže zdať byť pritiahnuté za vlasy, v spoločnosti Motorola sa pracuje na elektronickom tetovaní, ktoré dokáže používateľa identifikovať bez toho, aby musel zadávať zložité a ťažko zapamätateľné heslá. Vyrába ich spoločnosť MC10, ktorá spolupracuje s Motorolou a jedno takéto tetovanie mala na ruke dokonca aj Regina Dugan na konferencii AllThingsD D11.

Druhým a ešte podivnejším spôsobom autentizácie osôb, ktorý testujú v laboratóriach, je elektronická tabletka. Táto po prehltnutí získa energiu zo žalúdočnej kyseliny, ktorú použije na vygenerovanie 18-bitového signálu. Telo používateľa, ktorý tabletku prehltol, sa tak stáva akýmsi prístupovým heslom. Ohľadom tejto technológie neboli poskytnuté žiadne ďalšie informácie.

Aj keď žiadna zo spomínaných metód zabezpečenia nebude v blízkej dobe dostupná pre širokú verejnosť, je zaujímavé sledovať, aké rôzne technológie sa skúmajú a testujú. Ako ale Duganová uvádza, “Nuda je nepriateľ inovácie.“. A čo vy? Vedeli by ste si predstaviť, že by ste sa v budúcnosti prihlasovali k svojim službám a zariadeniam práve prostredníctvom elektronického tetovania alebo tabletiek?

Zdroj: allthingsd

Disqus Comments Loading...