Developer Economics 2013: Zaujímavé štatistiky vývojárov aplikácií

Najnovšia správa Developer Economics prináša pohľad na aktuálne dianie na developerskej scéne. Zistenia sú založené na online prieskume, ktorého sa zúčastnilo 3,460 developerov po celom svete. Z prieskumu vyplynulo niekoľko kľúčových zistení. Android je aj naďalej lídrom medzi vývojármi a až 72% percent zúčastnených na prieskume vytvára aplikácie práve pre túto platformu. Oproti minulému roku to predstavuje nárast o 4%, zatiaľ čo konkurenčný iOS zaznamenal 5% pokles. Vývojári, ktorí neprogramujú aplikácie pre Android a iOS, zarábajú v priemere polovicu. V súčasnosti je najpopulárnejší spôsobom príjem pomocou reklám, ktorý využíva 38% všetkých developerov.
Z prieskumu vyplynuli ďalšie zaujímavé zistenia:
  • 48% iOS developerov využíva platformu ako hlavnú. iOS, Android a BlackBerry predstavujú vedúce platformy, ktoré sú medzi vývojármi používané najčastejšie. Windows Phone a HTML sú platformy, ktoré vývojári využívajú hlavne pre rozšírenie používateľskej základne alebo tam, kde nie je rozšírená niektorá z vedúcich platforiem.
  • Väčšina (86%) z 3460 developerov zúčastnených na prieskume vyvíja aplikácie predovšetkým pre smartfóny, pričom veľká časť z nich sa angažuje aj vo vývoji pre tablety. V segmente tabletov až 76% developerov vytvára aplikácie pre iOS a teda tablety iPad spoločnosti Apple.
  • 74% developerov vytvára aplikácie pre dve a viac platforiem, no najviac zarábajú na aplikáciách pre Android a iOS. Na obrázku nižšie môžete vidieť, ako hodnotia vývojári tieto platformy podľa rôznych kritérií.
Ďalšie štatistiky môžete nájsť na stránkach DeveloperEconomics alebo na obrázkoch, ktoré uvádzame nižšie.
Disqus Comments Loading...