CAT S60 – termokamera je iba čerešničkou na torte | RECENZIA

Nie každý výrobca sa môže pochváliť tým, že priniesol zariadenie, ktoré je v niečom jedinečné a prináša niečo, čo v inom zariadení nenájdete. Spoločnosť CAT to ale urobiť môže, pretože tento rok do jej portfólia pribudol model CAT S60. Ten totižto ako prvý smartfón na svete integruje v svojej konštrukcii termokameru. Ide o model FLIR kamery, ktorá dopĺňa klasický fotoaparát v zadnej časti zariadenia. O termokamere, ale aj o iných vlastnostiach a parametroch tohto zariadenia vám povieme viac v recenzii, ktorú ste práve začali čítať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

KONŠTRUKCIA – odolný, odolnejší a CAT S60

Keď niekto vysloví “odolný smartfón”, väčšine z vás napadne práve spoločnosť CAT a ich zariadenia. Ani najnovší prírastok CAT S60 nie je výnimkou a prináša zvýšenú odolnosť konštrukcie. Tá je vyrobená z kombinácie kovu a plastu, pričom je vďaka špeciálnym vodeodolným krytkám reproduktoru a mikrofónu odolná až do hĺbky 5 metrov po dobu 60 minút. Odolnosť konštrukcie zaručuje aj vojenský certifikát MIL-STD-810G, ktorý zaručuje odolnosť voči pevným čiastočkám, pádu z výšky do 1,8 metra či solárnej radiácii.

V čom sa CAT S60 odlišuje od svojich starších súrodencov, je výrastok v hornej časti. V jeho útrobách sa nachádzajú vnútornosti termokamery FLIR, takže mu abnormalitu konštrukcie rozhodne odpustí každý kupujúci. Výnimočnými sú aj krytky na prepínanie odolnosti reproduktoru a mikrofónu, ktoré sa nachádzajú v prednej časti. Zvýšenú odolnosť naznačujú aj hardvérové tlačidlá s drsnou povrchovou štruktúrou, či sloty a otvory po stranách, ktoré chránia špeciálne krytky z kovu.

Nezvyčajným spôsobom sa do zariadenia vkladá aj dvojica nanoSIM kariet a pamäťová karta typu microSD. Sloty na ich použitie nájdete za malými “dvierkami” v zadnej časti vedľa fotoaparátu. Odolnosť zariadenia sa nepodpísala len na jeho vzhľade, ale aj na parametroch samotnej konštrukcie, ktorá rozhodne nie je útla ani ľahká. Rozmery zariadenia predstavujú 147,9 x 73,4 x 12,7 mm a jeho hmotnosť zastala až na úrovni 223 gramov, čo rozhodne nie je málo. Smartfón vás tak vo vrecku tesnejších riflí bude určite tlačiť a budete pociťovať aj jeho vyššiu hmotnosť, no v každom negatíve treba nájsť pozitívum – aspoň stále viete, že ste zariadenie nikde nestratili a ešte stále ho máte vo vrecku.

Za jediné negatívum konštrukcie, odhliadnuc od jej celkovej robustnosti, ktorá je však v tomto prípade vítanou, považujeme umiestnenie tlačidla vypínania. To sa nachádza v ľavom boku zariadenia, v hornej časti. Našťastie sa displej dá prebudiť aj dvojitým stlačením tlačidla Domov, inak by sme si občas neodpustili menšie zašomranie na umiestnenie tlačidla, ktoré na smartfóne používame s prehľadom najčastejšie. Inak ale nemáme konštrukcii CAT S60 čo vytknúť. Ide o špecifické zariadenie, ktoré si kúpi len špecifická skupina zákazníkov. A tých nemusí zaujímať pár milimetrov či gramov naviac…

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ – a-Si AHVA. Indiánske označenie inak bežného displeja

Displej pre zariadenie CAT S60 nesie zvláštne označenie a-Si AHVA. Jeho výrobcom je spoločnosť AU Optronics Corp., ktorá vyrába displeje pre autá a medicínske zariadenia. Skratka “a-Si” znamená amorphous silicon, čo znamená, že displej je vyrobený z amorfného kremíka. “AHVA” je skratkou pre Advanced Hyper-Viewing Angle, čo je zárukou toho, že displej ponúka výborné pozorovacie uhly. A naozaj to je pravda. Displej v zariadení CAT S60 neponúka len dostatočné rozlíšenie 1280 x 720 pixelov pri 4,7″ uhlopriečke, ale aj výborné vlastnosti pri zobrazovaní dát v exteriéri. Priame slnko nie je pri vyššom jase žiadnym problémom a vlastne až keď sme CAT S60 vymenili za iný smartfón, tak sme si uvedomili, ako dobre čitateľným displejom je AHVA jednotka.

Keďže sa ešte stále rozprávame o odolnom zariadení, tak je samozrejmosťou aj zvýšená odolnosť displeja. Tú v tomto prípade zaručuje odolné sklo Corning Gorilla Glass 4, ktoré si hravo poradilo aj s hrubším zaobchádzaním so zariadením, ktoré sme počas testovania potápali, nechali ho deťom, aby sa s ním vybláznili v bazéne a vôbec sme si nedávali pozor na jeho používanie a odkladanie. Výsledkom tohto barbarského zaobchádzania je však displej bez akéhokoľvek mechanického poškodenia, za čo musíme CAT S60 rozhodne pochváliť. Jediným mínusom, ktorý sme pri displeji postrehli, je jeho veľkosť. My sme zvyknutí na uhlopriečky minimálne 5,5″ a 4,7 palca bol naozaj návrat do minulosti. Nejak sme to ale zvládli a veríme, že displej s menšou uhlopriečkou má vo vašich radoch ešte stále svojich priaznivcov.

VÝKON A PAMÄŤ – pocitovo high-end

Pri výrobe tohto modelu sa CAT nezameral na jeho výkon, ale skôr na spomínanú odolnosť či termokameru, o ktorej ešte len budeme hovoriť. Aj napriek tomu ale môžeme zaradiť CAT S60 výkonnostne do vyššej strednej triedy, prípadne na okraj high-end kategórie. V jeho výbave sa nachádza 8-jadrový procesor Snapdragon 617, grafická jednotka Adreno 405 a až 3 GB RAM. Aj vďaka tak veľkej operačnej pamäti sme nemali počas testovania žiadny problém so spomalením systému alebo s chodom samotných aplikácií. Rovnako sme nepocítili ani žiadne prehrievanie či iné abnormality správania sa zariadenia, aj keď sme mu niekedy dávali naozaj poriadne zabrať náročnejšou hrou alebo náročným multitaskingom. Pre geekov pripájame aj výsledky benchmarkov.

O ukladanie dát a multimédií v tomto zariadení sa bez problémov postará vnútorné úložisko s kapacitou 32 GB (pre používateľa dostupných približne 23,06 GB), ktoré sa dá rozšíriť aj o pamäťovú kartu typu microSD. Tá môže mať veľkosť až 256 GB, takže si na svoje príde aj naozaj veľký fanatik seriálov a filmov. Ako sme už spomínali, pamäťová karta sa do zariadenia vkladá do slotu za malými dvierkami v zadnej časti zariadenia, pričom ju je možné zo zariadenia odstrániť aj za chodu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

FOTOAPARÁT & TERMOKAMERA – prvý smartfón svojho druhu

Hlavný fotoaparát v smartfóne CAT S60 má rozlíšenie 13 Mpix. Nachádza sa v ľavej časti zadného krytu a má pomerne veľkú optiku, pričom rovnakú veľkosť má aj termokamera FLIR nachádzajúca sa nad ním. Samotný fotoaparát patrí kvalitou skôr k priemeru, ale na zachytávanie momentiek vám poslúži. Pri zhoršených svetelných podmienkach si môžete posvietiť dvomi LED diódami (s dvomi teplotami, aby bola snímka farebne vyvážená) a fanúšikov selfie určite poteší predná 5 Mpix kamera. Videá s CAT S60 môžete zachytiť v rozlíšení 1080p pri 30 FPS, no k celkovo lepšej kvalite chýba v zariadení optická stabilizácia. Ukážky snímok a videa nájdete nižšie, v plnom rozlíšení si ich môžete stiahnuť na tomto odkaze.

Najväčším lákadlom pri kúpe tohto modelu je jednoznačne termokamera FLIR. V tomto zariadení je konkrétne umiestnený model FLIR Lepton® ktorý je označovaný za najmenší termomodul na svete. Základom jeho fungovania je LWIR, teda infračervený lúč s veľkými vlnovými dĺžkami (8 – 14 μm). Modul ponúka rozlíšenie 80 x 60 aktívnych pixelov, teplotnú citlivosť na úrovni do 0.050° C a rýchlosťou výpočtu teploty do 0,5 sekundy. Ak vás zaujíma, ako tento modul funguje, tak si prečítajte oficiálny datasheet (v angličtine), kde je princíp jeho fungovania vysvetlený do posledných detailov.

FLIR Lepton | Parametre:

  • technológia: nechladený VOx microbolometer,
  • veľkosť pixelov: 17 μm,
  • presnosť merania teploty: 0,050°C,
  • minimálna vzdialenosť od meraného objektu: 10 cm,
  • šošovka: f/1.1, kremíkový doublet,
  • výstup: 14-bitový, 8-bitový (s aplikovaným AGC),
  • odporúčaný rozsah meraných teplôt: -10 °C až +65 °C.
Meranie teploty ponúka presnosť na 0,05°C
Brzdy po jazde na Renault Megane GT
Okuliare sú značne chladnejšie ako zvyšok tváre
Najhorúcejšie miesto je najsvetlejšie
PC + monitor
Brada a v nej teplé prsty :-)
Jedno orosené pivo

Samotná termokamera by bez pridružených aplikácií bola nepoužiteľná, a tak CAT doinštaloval do operačného systému niekoľko zaujímavých titulov. Priamo s termokamerou je prepojená aplikácia MyFLIR, ktorá je vlastne “fotoaparátom” pre termokameru. Priamo v tejto aplikácii nasnímate nejaký objekt, môžete si pozrieť v reálnom čase jeho teplotu, zvoliť si jeden z 9 režimov kamery, zachytiť video/panorámu/časozberné video, prípadne si zvoliť bod merania teploty. Zachytené snímky potom môžete otvoriť v aplikácii FLIR Tools, kde si môžete všetky tieto parametre dodatočne pozmeniť (režim, meranie teploty a podobne). Túto aplikáciu tiež môžete používať ako galériu pre vaše termo-snímky.

Ukážy z aplikácie FLIR Tools

Flir Tools môžete využiť aj ako galériu
Aplikácia ponúka rôzne možnosti pre zdieľanie obrázkov
Priamo v appke sa dá prelínať reálna a termo fotografia
Rozdiel teplôt je možné zobraziť v rôznych režimoch
Reálna fotografia nemá až také vysoké rozlíšenie
Flir Tools ponúkajú aj dodatočne možnosť zmeniť režim zobrazenia termosnímky
Režimov je celkovo 9
Meranie najteplejšieho a najchladnejšieho miesta
Finálna verzia aj s odtlačkom s informáciou o teplote

Ukážky fotografií | CAT S60

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM & PRIPOJENIA – takmer čistý Android aj duálne LTE je výhodou

Smartfón CAT S60 sa už do predaja dostal so systémom Android 6.0 Marshmallow, čo je výborná správa pre všetkých, ktorí si chcú toto zariadenie kúpiť. Počas nášho testovania na zariadenie prišla aktualizácia o veľkosti približne 355 MB, ktorá priniesla len menšie zmeny a zvýšenie bezpečnosti zariadenia. Samotný systém nie je v tomto prípade obohatený o žiadnu nadstavbu výrobcu, a tak sa bavíme o takmer čistom Androide, čo je rozhodne plusom. Ovplyvnilo to nielen rýchlosť celého zariadenia, ale aj dojem, ktorý je rozhodne pozitívny.

Celkovo je systém v tomto zariadení veľmi svižný, aj napriek tomu, že CAT do neho nainštaloval niekoľko bloatware aplikácií, čo si mohol odpustiť. Niektoré z predinštalovaných titulov sú ale praktické a naozaj využiteľné. Za všetky spomenieme napríklad App Toolbox, čo je súbor zaujímavých nástrojov a aplikácií použiteľných v rôznych situáciách, či aplikácia Location Alert, ktorá odošle informáciu o vašej polohe po stlačení SOS tlačidla na boku zariadenia 5 predvoleným kontaktom. Za zmienku rozhodne stojí aj MaxxAudio, čo je ekvalizér pre zvýraznenie zvuku v rôznych situáciách a titul Suchý reproduktor, ktorý po spustení “vypudí” vodu z vlhkého reproduktoru po potopení zariadenia.

Za zbytočnú pokladáme napríklad aplikáciu CAT Smartphones, ktorá je len prelinkom na webstránku výrobcu, kde ponúka podporu pre svoje mobilné zariadenia, či titul Internet, ktorý je alternatívnym internetovým prehliadačom bez špeciálnych funkcií. Android 6.0 Marshmallow je v prípade zariadenia CAT S60 úplne bezproblémovým a nemá žiadne defekty alebo spomalenia, ktorých by ste sa mali obávať. Tým, že ide o takmer čistý Android, je systém naozaj rýchly. Jedinou nevýhodou sú spomínané predinštalované aplikácie, bez ktorých by sme si fungovanie rozhodne vedeli predstaviť.

Čo sa pripojení týka, s tými nemá CAT S60 takisto žiadny problém. Jediná sieť, s ktorou si nerozumie, je 5 GHz Wi-Fi. Inak zvláda pripojenie Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v4.1, NFC, aj A-GPS, GLONASS a BDS (“čínske GPS-ko”). V otázke káblov si CAT S60 rozumie s microUSB vo verzii 2.0 (s podporou pre USB Host) a fanúšikov retro štýlu poteší aj podpora pre klasické FM rádio. Veľkou výhodou je prítomnosť slotov na 2 SIM karty v nano rozmere, ktoré môžete využívať aj v režime dual stand-by. S60-tka podporuje 2G, 3G a dokonca aj 4G siete, a to aj v pásme 800 MHz. Rýchlostne ide o 4. kategóriu s teoretickými prenosovými maximami na úrovni 50/150 Mbps.

Ak ste fanúšikom hudby, tak vás poteší, že hlasný reproduktor sa nachádza v prednej časti a je naozaj silný. Kvalitou síce nepatrí medzi špičku, ale na pozeranie videí či malú záhradnú párty určite postačí. Pre pripojenie slúchadiel je nutné použiť krytkou zaslepený 3,5 mm jack v spodnej časti ľavého boku a k jeho kvalite nemáme žiadne výhrady. Kvalita prehrávaného zvuku bude závisieť od slúchadiel, ktoré budete na počúvanie hudby používať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA – výdrž aj niekoľko dní

Výhodou smartfónu CAT S60 je jeho veľká batéria. Tá má vďaka konštrukcii robustnejších rozmerov kapacitu až 3800 mAh a tomu odpovedá aj jej výdrž. Pri bežnom používaní bez toho, aby ste sa nadmerne hrali nejaké hry alebo hlasno prehrávali hudbu, sa dostanete pohodlne aj na 2-3 dni výdrže s tým, že displej môžete používať aj 4 hodiny. To je výborná hodnota, keď zoberieme do úvahy priemernú výdrž dnešných smartfónov. Dobrou správou je aj podpora pre rýchle nabíjanie Quick Charge 2.0. S kompatibilnou nabíjačkou tak môžete nabiť 60% batérie už za 30 minút, pričom aj nabitie z 0 na 100% trvá menej – len niečo okolo 60-90 minút. Kvôli vodeodolnosti je ale batéria do zariadenia vložená napevno, a tak sa k nej svojpomocne nedostanete a ani vám to neodporúčame. Kvôli výmene batérie v budúcnosti rozhodne navštívte certifikovaný servis, aby ste neodbornou výmenou neprišli o vodeodolnosť, ktorá je jednou z najväčších výhod tohto zariadenia.

HODNOTENIE | CAT S60

Všetci vieme, že CAT S60 nie je bežným Android smartfónom. Je určený pre ľudí, ktorí žijú aktívne, o svoje zariadenie sa nestarajú ako v perinke a potrebujú naozaj odolný smartfón, ktorému nevadí špina ani voda. A presne takým zariadením nový CAT S60 rozhodne je. Termokamera FLIR, ktorá je jedným z najväčších lákadiel tohto modelu, je praktickým doplnkom pre všetkých, ktorí ju dokážu hocijakým spôsobom využiť. Aj bez nej je ale CAT S60 výborne vybavený odolný smartfón, ktorý si rozhodne zaslúži vašu pozornosť. Takmer čistý Android, výkonné parametre, či celkovo výborný dojem zo zariadenia kazí len robustnejšia konštrukcia a pár predinštalovaných aplikácií, ktoré však v prípade záujmu o tento smartfón s ľahkosťou hodíte za hlavu. Poslednou prekážkou k vytvoreniu silného puta medzi vami a týmto prepracovaným obrom je cena. U nás sa totižto toto zariadenie predáva za 650 EUR, čo je suma, ktorú bude ochotný zaplatiť iba ozajstný fanúšik žltých traktorov s Androidom.

Plusy

+ odolná konštrukcia (voda, nárazy, prach, …)

+ termokamera

+ displej

+ takmer čistý Android 6.0

+ výdrž batérie

Mínusy

– bloatware

– vyššia cena

– rozmery a hmotnosť (subjektívne) 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...