Nevyhnuteľné sa stalo skutočnosťou. Apple po prvýkrát za posledných 8 rokov zaznamenal pokles predaja iPhonov a z toho vyplývajúcich príjmov z ich predaja. Vyplýva to z najnovších finančných výsledkov spoločnosti za druhý fiškálny štvrťrok tohto roka. Cupertínska spoločnosť predala 51,2 milióna iPhonov, čo je o 16% menej ako za rovnaké obdobie v predchádzajúcom roku (minulý rok ich Apple predal 61 miliónov). Z toho zákonite vychádza, že klesali aj príjmy, a to z 58 na 50,6 miliardy dolárov. Takýto vývoj však Apple predpovedal a teda nie je nijako prekvapujúci.

CEO spoločnosti, CEO Tim Cook, vysvetľuje, prečo k takémuto poklesu pravdepodobne došlo. Pri vyhlasovaní výsledkov konkrétne spomína slabší prechod používateľov od iPhonu 6 k iPhonu 6S. Ten sa podľa neho nemohol rovnať počtu používateľov, ktorí prešli zo staršieho iPhonu 5 alebo 5S na lepší iPhone 6. Najviac zákazníkov pritiahol Apple v rozvojových krajinách, kde si svoj prvý iPhone kúpilo v poslednom štvrťroku o 56% viac ľudí. Za posledných 6 mesiacov zaznamenal Apple aj najväčší nárast zákazníkov, ktorí prešli z iných smartfónov s Androidom, alebo iným operačným systémom.

V prvom kvartáli 2016 klesala aj predajnosť iPadov. Tých Apple predal 10,3 milióna kusov, čo je o 19% menej ako minulý rok. O 12% menej sa predalo aj Macov. Spolu v Q1 2016 tvorili pre spoločnosť príjmi vo výške 10,5 miliardy dolárov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o 23%. Samozrejme, do najnovších finančných výsledkov sa zatiaľ nepretavili výsledky z predaja nového iPhonu SE a menšieho iPadu Pro.

Náš tip
Apple zmenšuje, svetu ukázal 4-palcový iPhone SE a menší iPad Pro

V čom sa cupertínskej spoločnosti naozaj darilo je predaj služieb. Tu Apple zarobil 6 miliárd dolárov, čo je o celú miliardu viac ako v minulom roku. Príjmy rástli aj v segmente, do ktorého spadajú zariadenia ako Apple Watch, Apple TV a Beats slúchadlá.

Zdá sa teda, že Apple dosiahol svoj vrchol, aspoň čo sa predaja iPhonov týka. Je však otázne, ako s finančnými výsledkami zamáva nový iPhone 7, prípadne aj už predstavený iPhone SE. Myslíme si, že Apple ešte nepovedal svoje posledné slovo a hoci príjmy z predaja iPhonov  po prvýkrát za 8 rokov poklesli, je viac než možné, že budú opäť rásť. Všetko ale záleží od toho, aké zariadenia Apple ukáže v septembri. Netreba ale zabúdať na fakt, že aj napriek poklesu predajnosti iPhonov, zostáva Apple aj naďalej najhodnotnejšou technologickou spoločnosťou na svete.

Zdroj: engadget