Android začiatočník: prehliadanie webu (13. časť)

V tomto diele rád pre začiatočníkov sa budeme venovať  činnosti, ktorá robí (nielen) Android smartphony tak skvelými a tou je plnohodnotné prehliadanie webu so všetkým, čo k nemu patrí. Samozrejme nesmieme zabudnúť na faktory, ktoré naše surfovanie na webe ovplyvňujú a tými sú najmä pomalé internetové pripojenia a staršie, menej výkonné zariadenia.

 

Rôzne prehliadače

Okrem vstavaného a vcelku podareného prehliadača môžete nájsť na Markete množstvo viac či menej kvalitných alternatív. Medzi tie najlepšie určite patrí Opera, Firefox, Dolphin HD, alebo najnovši  Google Chrome zatiaľ v testovacej verzii a len pre Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Vstavaný Android prehliadač ale podporuje aj Adobe Flash, alebo Air, teda prehliadanie webu sa stane naozaj ako na počítači.

 

 

Navigácia v prehliadači

Posun stránky a približovanie

Na tieto úkony si vystačíte prstami a po chvíľke zistíte, že takéto prehliadanie webu je naozaj príjemné a intuitívne.  Posúvanie (scrolling) na stránke prebieha obyčajným prechádzaním prstu zhora dolu, resp. naopak, po ploche diepleja.
Približovať môžete dvoma spôsobmi. Prvý spôsob s pevne danou mierou priblíženia je dvojité poklepanie na mieste, ktoré si chcete zväčšiť a rovnako ho potom oddialite. Omnoho pohodlnejším spôsobom je ale multidotykové „zoomovanie“ dvoma prstami oddiaľovaním, alebo približovaním k sebe, nazývané tiež „Pinch-To-Zoom“. Je presné, pohodlné a rýchle. Na stránkach  mobilnej verzie sa to bude určite hodiť.

Hyperlinky, kopírovanie textu a viaceré okná

Ak na stránke uvidíte URL adresu či odkaz, alebo adresu v navigačnom panely prehliadača, skúste sa jej dotknúť a podržať na nej prst. Po chvíľke podržania sa na displeji objavia viaceré možnosti, ako možnosť vytvorenia záložky, zdieľanie stránky či otvorenie odkazu v novom okne.
Moderné prehliadače taktiež umožňujú prezeranie viacerých webových stránok naraz a ľahké prepínanie medzi nimi. Na to slúži tlačidlo menu, kde nájdete možnosť zobrazenia všetkých otvorených okien. Novšie verzie prehliadačov, ako napríklad Chrome, túto možnosť zjednodušia a spríjemnia prepínanie okien rôznymi gestami či tlačidlami priamo v navigačnej lište.
Potrebujete si uložiť výsek textu z webu a uložiť ho napríklad do poznámok, alebo ho odoslať v SMS správe? Žiaden problém. Podržte prst nad miestom od ktorého chcete začať kopírovať a vyberte možnosť vybrať text. Zobrazia sa vám dve „ušká“, alebo „úchytky“, za ktoré ťahaním vyberiete požadovaný úsek textu. Ako náhle pustíte prst z displeja, objavia sa možnosti, čo chcete robiť s textom. Označíte vložiť do schránky a text máte skopírovaný.

 

Prehliadanie v režime na šírku

Všetky moderné Android telefóny majú vstavané senzory orientácie, gyroskopy, senzory G-sily či mnohé ďalšie a otvárajú cestu na používanie telefónu v rôznych polohách. Skúste natočiť vaše zariadenie do ležatej polohy a obsah prehliadača sa vám taktiež natočí a vy môžete surfovať na webe s iným pomerom strán podobne, ako na počítači.

 

Disqus Comments Loading...