Android slovník od A po Z: J ako JellyBean

Ahojte Android fanúšikovia! Pri dnešnej časti Android slovníku od A po Z sa zastavíme pri písmenku J a okrem iného si povieme o najnovšej verzii systému Android – želé fazuľky JellyBean.

Java

Java je veľmi známy objektovo orientovaný programovací jazyk, ktorý si ale ľudia často mýlia s JavaScriptom, čo je pochopiteľne čosi iné. Java je aktuálne vyvíjaná spoločnosťou Oracle (Sun Microsystems). Zaujímavosťou je kompilácia prgramov do „medzistupňa“, tzv. „byte-code“, ktorý nie je závislý na konkrétnej platforme.
Poznáme štyri balíky jazyka Java. J2ME (Micro Edition) pre mobilné telefóny, ďalej J2SE (Standard Edition) pre domáce počítače,  J2EE (Enterprise Edition) pre  enterprise sektor a nakoniec Java Card  pre implementáciu do inteligentných čipových kariet.

JavaScript

Je skriptovací programovací jazyk používaný najmä pri tvorbe webových stránok. Pôvodne tzv „LiveScript“ bol pred uvedením na verejnosť premenovaný na „JavaScript“ pre vtedajšiu popularitu jazyka Java.

Jelly Bean

  • Najnovšia verzia systému Android s číslom 4.1, ktorá bola predstavená na Google I/O 2012 a prináša mnoho vylepšení  a nových funkcií na osvedčenom a obľúbenom dizajne verzie 4.0. Medzi tie najvýraznejšie patrí Project Butter a Google Now.
  • Project Butter je zmena, ktorú skôr viac-menej vnímate, ako vidíte. „Projekt maslo“, ako ho môžeme v preklade nazvať, má za úlohu  zrýchliť všetky animácie a odozvy systému a naozaj sa mu to darí. Rovnaké zariadenie po aktualizácii z verzie 4.0 na 4.1 bolo citeľne rýchlejšie a v animáciách svižnejšie. Celkovo je nový systém viac optimalizovaný nie len po grafickom výkone, ale aj čo sa týka šetrenia energie regulovaným výkonom procesoru.
  • Vylepšenie notifikácií je ďalšia výrazná súčasť nového Androidu. Odteraz môžu aplikácie zobrazovať väčšie oznámenia, ktoré sú bohatšie na informácie a sú interaktívne. Gestom si notifikáciu môžete zväčšiť a priamo z lišty oznámení vykonať nejakú akciu. Napríklad pri neprijatom hovore je možné priamo zavolať, alebo poslať SMS správu danej osobe. Tieto notifikácie sa dajú tiež využiť pri screenshotoch, alebo e-mailoch, čo ušetrí mnoho času a klikov.
  • Nový Android tiež vylepšil prácu s widgetmi, ktoré sa po novom automaticky prispôsbia voľnému miesto na ploche preskúpením ikon a zmenou ich veľkosti.
  • Google Now – funkcia, ktorú sme mohli užívateľom iPhonov závidieť. Ide o asistenta, ktorý je ale postavený na inom princípe ako konkurenčná Siri a dbá viac na personalizované požiadavky ako napríklad vyhodnotenie trasy do práce napríklad pre prípadnú poruchu metra a podobne. Google Now vás upozorní na stretnutia, vyberie vhodnú reštauráciu či zobrazí aktuálne dianie vo svete športu.
  • Prepracovaný fotoaparát
  • Zmenený Face unlock – odomykanie pohľadom do prednej kamery
  • Pridanie podpory ďalších jazykov a znakových sád
  • Nové aktualizácie
  • A mnoho ďalšieho….

Just-In-Time Compiler

Špeciálna metóda v systéme, ktorú ako prvý ponúkal Android 2.2, ktorá používa rôzne techniky pre rýchlejší beh programov preložených do tzv medzikódu.  Zrýchlenie sa vykoná preložením kódu spusteného programu priamo do natívneho strojového kódu počítača, kde je spustený (v našom prípade na zariadení s Androidom).

Všetky tipy a triky pre Android začiatočníkov nájdete v časti “Začíname s Androidom“. Ďalšie časti seriálu “Android slovník od A po Z” nájdete tu:

Disqus Comments Loading...