Android market: ako sa chrániť pred malware

Väčšina z vás už určite sťahovala aplikácie z Android marketu. Nie všetky aplikácie sú však pre užívateľov bezpečné a môžu sa vyskytnúť také, ktoré by mohli byť potenciálne škodlivé.

Ešte pred stiahnutím a nainštalovaním aplikácie je dobré zistiť informácie o vývojárovi, ktorý aplikáciu ponúka. Treba preskúmať či autor programu, hry ponúka ešte ďalšie aplikácie. Zamerať by ste sa mali na to, či tieto aplikácie nie sú podobného charakteru, teda či sa nejedná napríklad len o aplikácie so zvoneniami, obrázkami alebo témami . Ak sa zdá vývojár málo aktívny vo svojom vývoji, radšej od danej aplikácie upustite. To samozrejme neznamená, že daná aplikácia je určite malware, ale pre pocit vlastného bezpečia sa im s kľudným svedomím môžete vyhnúť. Na markete určite nájdete mnohé iné alternatívy.

Okrem toho, by sme mali taktiež skontrolovať komentáre od užívateľov, ktorý už program vyskúšali. Treba ale pripomenúť, že aj tieto sa dajú ľahko zneužiť ak si sám autor napíše pozitívne reakcie. Preto treba dávať pozor na aplikácie s veľkým množstvom pozitívnych ohlasov, ktoré sú napísané podobným štýlom.

Ďalším krokom pred inštaláciou samotnej aplikácie by mala byť kontrola povolení, ktoré daná aplikácia požaduje. (podrobnejšie info nájdete v článku o bezpečnosti Android aplikácií, ktorý sme uverejnili v auguste)  Tu sa pred odkliknutím tlačidla inštalovať pozastavte a skontrolujte, či program nepožaduje nezmyselné prístupy. Napríklad prístup k GPS súradniciam pre program, ktorý by k svojej funkčnosti takýto údaj vôbec nepotreboval. Ak sa vám zdá, že takéto povolenie je nezmyselné, skúste vyhľadať podobnú aplikáciu či má rovnaký prístup k telefónu ako podozrivá aplikácia.

Jednou z možností je aj priamo napísať vývojárovi, ktorý aplikáciu vytvoril a požiadať o vysvetlenie prečo je takýto prístup potrebný. Ak sa po dlhšom čase neozve alebo neexistuje žiaden kontakt, aplikácia pravdepodobne nie je hodná takého rizika.

Kontrolovať tieto špecifiká pri každej aplikácií je dosť otravné a najradšej by som prešiel hneď ku inštalácií ako sa zaoberať tým, či je aplikácia bezpečná. Našťastie existujú aplikácie, ktoré tieto kroky urobia za vás.

Zadarmo dostupnou je napríklad Lookout, ktorý automaticky skontroluje programy a dáta, ktoré sťahujete. Pre jeho funkčnosť je potrebné vytvoriť vlastné konto na Lookout webe. Okrem toho poskytuje táto aplikácia aj možnosť zálohovania a lokalizácie strateného telefónu.

Nakoľko k úplnému odstráneniu rizika sa asi nikdy nedopracujeme, dodržaním tohto postupu mu môžeme aspoň čiastočne zamedziť :).

Disqus Comments Loading...