Benchmarky: čo sú a na čo slúžia? [Android Magazín]

Súčasťou väčšiny recenzií mobilných telefónov a tabletov sú v poslednej dobe tzv. benchmarky, alebo benchmarkové testy. Skúseným používateľom zrejme nie je potrebné vysvetľovať, čo to tie benchmarky vlastne sú, nájde sa však dosť používateľov, ktorí sa s operačným systémom Android ešte len zoznamujú a nie je im celkom jasné, na čo slúžia. Hlavne pre nich je určený tento článok, v ktorom sa pokúsime menej skúseným používateľom objasniť, čo sú to benchmarky a aké je ich opodstatnenie.

Benchmarky nie sú výmyslom aktuálnej doby a v minulosti (a samozrejme stále aj v súčasnosti) sme sa s nimi mohli stretnúť na desktopových počítačoch, kde slúžili na meranie výkonu a využiteľnosti počítača v náročných 3D hrách. S rozvojom mobilných telefónov a ich postupnou premenou na vreckové multimediálne centrá vyvstala otázka testovania výkonu aj u mobilných zariadení. Mobily a tablety musia plniť stále náročnejšie úlohy, používame ich na nich zložité aplikácie, hráme 3D hry a browsujeme po čoraz náročnejších internetových stránkach, ktoré si už mnohí ani neprepíname do mobilnej podoby. Všetky tieto činnosti kladú vysoké nároky na mobilné zariadenia a je preto dobré, ak sa ich výkon dá nejako merať, hodnotiť a na základe neho zariadenia kategorizovať. No a práve na tieto účely slúžia benchmarky.

Zvyšok článku si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

 

Článok nájdete v šiestom vydaní časopisu Android Magazín na 29. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Jún 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

Disqus Comments Loading...