5 vecí, ktoré by ste mali spraviť po prvom spustení nového smartfónu

Je veľmi pravdepodobné, že väčšina z vás má už za sebou inštaláciu a nastavovanie hneď niekoľkých nových smartfónov. Ak ste najskúsenejším technikom v rodine, pravdepodobne nastavujete telefóny hneď niekoľkokrát za rok. V každom prípade, pri prvom spustení telefónu je vhodné vykonať niekoľko nastavení, ktoré vám výrazne uľahčia jeho budúce používanie. My vám prinášame päť tipov na nastavenia, ktoré je vhodné vykonať hneď po prvom spustení telefónu.

Náš tip
Ako si vybrať mobilný telefón? | ANDROID ZAČIATOČNÍK

Nastavte zálohovanie fotografií

Toto je vec, ktorú v redakcii robíme s každým jedným telefónom, ktorý testujeme. Výrazne nám to potom uľahčuje písanie recenzií, ale aj samotné používanie telefónu. Ak si nastavíte zálohovanie fotografií ešte pred tým, ako začnete telefón používať, budete mať istotu, že všetky ďalšie fotografie budú v bezpečí a zároveň k nim budete mať prístup aj z ostatných zariadení.

My na tento úkon odporúčame aplikáciu Fotky od Google. Ide o elegantné riešenie, ktoré je v podstate zadarmo. To platí, ak vám nevadí obmedzenie rozlíšenia zálohovaných fotografií (16 MP) a videa (1080p). V opačnom prípade sú k dispozícii aj platené plány, no väčšina používateľov si zrejme vystačí s bezplatnou verziou. Nastavenie zálohovania je tiež extrémne jednoduché. Aplikácia Fotky je predinštalovaná na nových Android zariadeniach a po jej prvom spustení a prihlásení sa prostredníctvom účtu Google budete vyzvaní k tomu, aby ste zvolili vami preferovaný typ zálohovania. Môžete si vybrať, kedy budú vaše fotografie zálohované (iba s pripojením k Wi-Fi, aj pri dátovom pripojení či pri pripojení v roamingu) a vďaka tomu sa viete vyhnúť prípadným neželaným poplatkom za prenesené dáta.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Pridanie dôveryhodných miest alebo zariadení

Bezpečnosť našich smartfónov je vďaka rozšírenému používaniu skenerov odtlačkov prstov dnes oveľa lepšia ako v minulosti. To ale neznamená, že takéto zabezpečenie požadujeme za všetkých podmienok. V systéme Android je možné zaevidovať dôveryhodné miesta či zariadenia, podľa ktorých telefón rozpozná, že ho používate vy a bezpečnostnú funkciu dočasne deaktivuje.

Tieto možnosti nájdete v nastaveniach bezpečnosti v časti Smart Lock. Tu môžete pridať dôveryhodné miesta (dom, práca, chata,…), kde od vás telefón nebude vyžadovať zadanie bezpečnostného prvku pri odblokovaní. Ešte užitočnejšie môže byť pridanie dôveryhodných Bluetooth zariadení. Ak napríklad budete k telefónu pripojení pomocou vašich inteligentných hodiniek, nebude od vás požadovať bezpečnostný prvok pri odblokovaní. Takto si môžete nastaviť aj domáci Bluetooth reproduktor či Bluetooth pripojenie vo vašom aute a urýchlite tak odomykanie telefónu a prácu s ním.

Prispôsobte si notifikácie

Jednou z najdôležitejších funkcií vášho nového smartfónu sú notifikácie. Tie môžu byť veľmi užitočné, ale aj veľmi otravné. Ich správe by ste preto mali venovať dostatok času. Našťastie, v novších verziách systému nájdete užitočné nastavenia, ktoré vám v tom pomôžu. V základných nastaveniach nájdete v novších verziách systému Android položku Upozornenia. Tu môžete spravovať, aké upozornenia vám môžu jednotlivé aplikácie posielať. Po kliknutí na menu za ozubeným koliečkom v pravom hornom rohu sa zasa objaví možnosť nastavenia zobrazovania notifikácií na zamknutom displeji. Tu môžete vybrať, aký obsah sa zobrazí na zamknutej obrazovke a bude tak prípadne viditeľný aj neželanými osobami.

Ďalšie dôležité nastavenie notifikácií nájdeme v nastaveniach zvuku pod záložkou Nerušiť. Tu si môžete prispôsobiť režim Nerušiť podľa vlastných potrieb. Zaujímavé sú možnosti automatického zapnutia/vypnutia režimu spolu s nastavením výnimiek. Takto si môžete dokonale prispôsobiť telefón tak, aby vás v konkrétnom čase upozorňoval na iba tie najdôležitejšie udalosti a inak vás nevyrušoval.

Nastavte si lištu s rýchlym spustením

Od verzie systému Android 7.0 a v niektorých zariadeniach aj so starším systémom je možné prispôsobiť si zobrazované ikony v paneli s rýchlym spustením. Hoci ide iba o detail, tento panel budete pravdepodobne používať veľmi často a je vhodné prispôsobiť si ho tak, aby vám jednotlivé ikony a ich rozloženie vyhovovali. K nastaveniam sa dostanete po úplnom stiahnutí lišty, kedy by sa v pravom hornom rohu mala objaviť ikona ceruzky (alebo jej obdoba). Po kliknutí na ňu môžete ikony ľubovoľne meniť tak, aby bol výsledok pre vás čo najefektívnejší.

Nájdite cestu domov priamo z domovskej obrazovky smartfónu

Pre väčšinu z nás platí, že kamkoľvek počas dňa cestujeme, väčšinou je našou spätnou destináciou domáca adresa. Tú je možné zadať si do aplikácie Google Mapy a uľahčiť si tak spiatočné cestovanie odkiaľkoľvek. Domácu adresu v Google Mapách pridáte cez štandardné menu po výbere hneď prve možnosti Vaše miesta.

Na domovskú obrazovku si potom môžete umiestniť jednoduchý widget, po kliknutí na ktorý sa spustí navigácia s cieľovou domovskou adresou bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. Skratku nájdete v zozname widgetov v telefóne. Po jej skopírovaní na domovskú obrazovku ju stačí jediný raz nakonfigurovať a následne sa už domov dostanete odkiaľkoľvek jediným stlačením ikony na ploche.

Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: Rôzne
Aktuálna cena: Zdarma

Čo robíte po prvom spustení telefónu vy?

Nie všetky tieto úkony sa na každom telefóne robia presne rovnako alebo majú rovnaké označenie. Zväčša sa však tieto nastavenia ukrývajú minimálne na podobnom mieste a nemali by ste mať problém s ich lokalizáciou bez ohľadu na to, aké nové zariadenie máte. Zaujíma nás ale aj váš názor – aké ďalšie úkony robíte s novým telefónom vy? Ktoré aplikácie inštalujete ako prvé a ktoré nastavenia si prispôsobujete čo najskôr? Dajte nám vedieť v diskusii pod článkom.

Zdroj: Gizmodo

Disqus Comments Loading...