MojAndroid

To, že Android je k dispozícii úplne zadarmo, je všeobecne známy fakt. To však platí len v prípade samotného OS, ktorý do rúk používateľov ale prichádza aj s nádielkou aplikácií a služieb od Google. Za tie si však už internetový gigant necháva platiť.

Android-Money

Koľko presne musia výrobcovia Android zariadení zaplatiť? Podľa The Guardian, je to za každý tablet alebo smartfón bežiaci na OS Android približne 75 centov – platí sa za “Google Mobile Services” (GMS) licenciu. Aj táto čiastka ale údajne nie je pevná a závisí od dohody Googlu s výrobcom. Pri množstve zariadení predaných za jeden kvartál, to však predstavuje čiastku približne na úrovni 100 miliónov amerických dolárov.

Google je ale pri vymáhaní poplatkov tak povediac trochu benevolentný. Ani pri porušení licencii nevymáha ich platenie súdnou cestou, ale skôr upozornením na odstránenie jeho aplikácií a služieb z predávaných zariadení. V súčasnosti sú platcami najmä veľké a dobre známe spoločnosti, menšie sa môžu poplatkom vyhnúť jednoducho tým, že Google si ich nevšíma.

Len pre porovnanie, Microsoft si za licenciu na používanie Windows Phone pýta od výrobcov 25$ za zariadenie. Oproti Googlu je to neporovnateľne viac, čo môže byť aj jedným z dôvodov, prečo spoločnosti stále viac uprednostňujú zariadenia s Androidom. Je populárnejší a k tomu ešte aj lacnejší. Microsoft však údajne už uvažuje nad znížením poplatkov alebo dokonca ich úplným zrušením.

Náš tip
Microsoft chce pritvrdiť. Uvažuje nad bezplatnými verziami Windows Phone a Windows RT

Zdroj: Phonearena

24.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+