MojAndroid

Ak ste si mysleli, že pripojenie pomocou WiFi je vrcholom pripojenia na bezdrôtové siete, mýlili ste sa. Nová technológia pod názvom WiGig, ktorá by sa mala čoskoro objaviť na tabletoch a mobilných telefónoch bude poskytovať pripojenie a prenos dát až s rýchlosťou 7 Gbps a bude tak až 10 krát rýchlejšia ako terajšia WiFi 802.11n. Obmedzením bude, že technológie používajú pásmo 60 GHz a teda jej dosah bude len niekoľko metrov a nebude schopná prenášať signál napríklad cez múry.

Za alianciou WiGig stoja takí členovia ako Intel, AMD, Cisco, Nvidia, Qualcomm, a mnoho ďalších, takže môžeme očakávať, že štandard sa stane v dohľadnej dobe bežnou výbavou jednotlivých zariadení. Kompatibilita so zaužívaným štandardom WiFi a podpora čipov v prijateľnej cenovej hladine porovnateľnej s WiFi, by mohli dopomôcť ku globálnemu rozšíreniu technológie.

Prvá verzia WiGig 1 bola sprístupnená už v roku 2009, kedy prevádzka bezdrôtovej siete na 60 GHz frekvencii bola energeticky neprijateľná. Spoločnosť Panasonic však v poslednom čase priniesla čip, ktorý má túto energetickú stratu zmierňovať a bol predstavený čip so spotrebou energie menej ako 1 watt. Čip je schopný prenos však len do 5 Gbps, ale 30 minútové video v HD kvalite je schopný preniesť po tomto pripojení za 30 sekúnd. Čip od Panasonic je už dostupný pre globálny trh, takže nemusí byť fantáziou, ak by sa objavil prvý telefón postavený na technológii WiGig ešte pred koncom roku 2012.

Otázka ostáva, ako by sme túto technológiu použili v praxi hlavne s dôrazom na jej vyššie spomenuté obmedzenia (dosah pár metrov a problém prenosu cez prekážky ako múr). Možno by sa dala nová technológia WiGig využiť na streamovanie dát medzi jednotlivými hardverovými zariadeniami.

Zdroj, foto: Extremetech.com

29.3.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+