Recenzia Samsung Galaxy Xcover 4s: Odolný smartfón na každý deň

Mnohí poznajú Samsung ako výrobcu prémiových smartfónov. Takýmto smartfónom nesmú chýbať silné komponenty a prestížna konštrukcia zo skla a kovu. Tieto materiály sú však veľmi krehké a pokiaľ často vykonávate outdoorové aktivity, nemusia vám vyhovovať.

V takom prípade vám odporúčame siahnuť po niečom odolnejšom. Pre menej až stredne náročných je to Samsung Galaxy Xcover 4s, ktorý zaujme predovšetkým svojím odolným spracovaním a certifikáciou IP68. Je však aj dobrým spoločníkom na každodenné používanie?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Skromné a kompaktné

Po otvorení bielej škatuľky sa nám naskytol pohľad na samotný prístroj, na nabíjačku s USB káblom a potrebnou dokumentáciou. V balení sa nenachádzali žiadne slúchadlá, ochranná fólia a dokonca ani sponka na vyberanie slotu na dve nanoSIM a jednu microSD kartu. Tieto sloty sú totiž umiestnené priamo pod odnímateľným krytom.

Konštrukcia a dizajn: Najmä pre chlapské ruky

Samsung Galaxy Xcover 4s svojím dizajnom ohúri najmä pánov. Jeho silná konštrukcia s určitosťou vydrží nejaký ten pád na zem, ba dokonca aj do vody. Odolnosť voči vode a prachu istí certifikácia IP68. Zadná pogumovaná strana je odoberateľná a ukrýva pod sebou vymeniteľnú batériu. Pri odolnom smartfóne by sme tento krok určite nečakali. Zadná strana krytu je však chránená tenkou vrstvou gumy, ktorá vodu do vnútra nepustí.

Predná strana veľmi nápadne pripomína dizajn Samsungov spred pár rokov. Xcover 4s totiž disponuje hardverovými navigačnými tlačidlami v klasickom štýle tohto výrobcu. Na čele sa potom nachádza reproduktor na telefonické hovory, predný fotoaparát a potrebné senzory.

Na hornej strane sa nachádza iba 3,5 mm jack konektor pre slúchadlá. Na ľavej, vrúbkovanej strane potom nájdete tlačidlo hlasitosti a ďalšie, farebne odlíšené tlačidlo Xcover. V systéme si naň môžete nastaviť akciu po jeho kliknutí a dlhom podržaní. Pravá strana je taktiež vrúbkovaná a nájdete na nej zapínacie tlačidlo.

Pozorné oko si nad tlačidlom všimne aj mriežku hlavného reproduktoru, ktorý hrá vcelku podarene a dostatočne nahlas. Na spodnej strane na záver uvidíte USB-C konektor, spolu s mikrofónom. Vzadu, samozrejme, okrem loga výrobcu nájdeme aj jeden fotoaparát s LED bleskom, o ktorom si niečo povieme neskôr.

Čo sme na tejto strane však nenašli, je skener odtlačkov prstov. Ten sa totiž na smartfóne nenachádza vôbec, ba dokonca ho nie je možné odomknúť ani za pomoci tváre. Dizajn tohto telefónu sa nám veru páči, aj keď sme sa,  samozrejme, nedočkali úzkych rámčekov či moderného pomeru strán displeja.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Žiaden AMOLED

Displej má uhlopriečku 5 palcov. Bavíme sa o TFT paneli, v žiadnom prípade nie o AMOLED, čo je vcelku škoda. Samsung práve na tomto komponente šetril, čomu napovedá aj HD rozlíšenie (1280 x 720 pixelov, pomer strán 16:9). Na piatich palcoch však ide o úplne dostatočnú hodnotu a nikto sa nebude sťažovať.

Na čo sa však sťažovať možno budete, je jeho čitateľnosť na priamom slnku. Minimálny jas taktiež nemusí niekomu v úplnej tme vyhovovať. Na druhej strane nás teší, že sa na displeji nenachádza žiaden výrez a stretneme sa s klasickým rámčekom. Pozorovacie uhly boli slušné, farby trochu zaostávali. V systéme nechýbajú nastavenia pre displej, ako veľkosť písma či filter modrého svetla.

Výkon a pamäť: Sympatické prekvapenie

O pohon zariadenia sa stará čipset Samsung Exynos 7885. Ten sa skladá z dvoch výkonných a šiestich úsporných jadier. Jeho výkon je úplne dostatočný na takmer všetky aplikácie či stredne náročné hry. Občas sme sa stretli s miernym zaváhaním či zásekom animácie prostredia, no to berieme s rezervou.

Smartfón bol počas doby používania rýchly a celkovo v nás zanechal kladný dojem. 3 GB operačná pamäť spolu s 32 GB úložného priestoru postačia väčšine používateľov. Internú pamäť je pritom možné rozšíriť pomocou microSD karty do veľkosti 512 GB.

Za bežných okolností by sme v recenzii uviedli aj počet bodov v AnTuTu Benchmark, no žiaľ, z neznámych dôvodov sa nám nepodarilo túto aplikáciu do telefónu nainštalovať. Tento procesor však v programe často o málo predčí hranicu 100 000 bodov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparáty: S pomocnou rukou softvéru

Na zadnej strane nájdeme iba jeden snímač. Ten disponuje rozlíšením 16 MP (clona f/1.7) a za dobrého svetla produkuje skutočne skvelé fotografie. Tým však očividne napomáha softvér. Agresívnejší post-processing je viditeľný, najmä pokiaľ ide o sýtosť farieb, ostrosť a dynamický rozsah.

Fotografie však majú dostatok detailov a vyzerajú veľmi dobre. Horšie je to za slabého svetla, keď bádame absenciu akejkoľvek stabilizácie obrazu. Problém nerobila predná 5 MP kamera (clona f/2.2), ktorá je ako stvorená pre milovníkov občasných “selfies”.

Pomerne dobre funguje aj portrétny režim, pokiaľ máte pevnú ruku. Video je možné nahrávať v rozlíšení 1080p pri snímkovej frekvencii 30 FPS. Výsledné video je často roztrasené a telefón máva počas nahrávania problémy s automatickým zaostrovaním.

Testovacie fotografie:

Predný fotoaparát:

Testovacie video:

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Musíte si zvyknúť

Na tomto modeli beží Android 9.0 Pie, ktorý je doplnený o nadstavbu One UI. Na tú si musí každý zvyknúť, no ak ste používali zariadenie od Samsungu v minulosti, určite nebudete mať výhrady. Teší nás prítomnosť čierneho režimu pre celý systém, správcu telefónu a možnosti rozdvojiť si aplikácie v prípade, že máte dva účty napríklad na Facebooku alebo Instagrame.

V systéme si môžete nastaviť aj spomínané Xcover tlačidlo. Na výber máte možnosť uložiť si naň aplikáciu podľa vlastného výberu alebo rozsvietenie zadného LED blesku v prípade potreby. V čase nášho testovania sa na smartfóne nachádzala bezpečnostná záplata, spadajúca k 1. máju 2019. Prostredie sa podarilo veľmi dobre odladiť a občasné drobné záseky sme brali s nadhľadom.

Konektivita: Bezkontaktné platby sú samozrejmosťou

Pokiaľ ide o konektivitu, určite každý by chcel mať dobre vybavený smartfón. Preto je super, že Xcover 4s podporuje hneď dve SIM karty spolu s microSD kartou, NFC, Bluetooth vo verzii 5.0 a dokonca aj 5 GHz Wi-Fi. Na určovanie polohy poslúžia služby GPS, A-GPS, Beidou a Glonass. Plná podpora pre 4G LTE je samozrejmosťou.

Zariadeniu nechýba 3,5 mm audio jack a USB-C konektor. K dokonalosti chýba zrejme už len infraport. S mobilnými dátami sme nemali absolútne žiaden problém. Bezproblémové boli aj telefonické hovory.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Klasický jednodňový telefón

Pod odnímateľným krytom smartfónu sa nachádza vymeniteľná 2 800 mAh batéria. Tá neohúri kapacitou a nijako ani výdržou. Deň sme dovŕšili zväčša so štyrmi hodinami zapnutého displeja a nabíjať sme museli každý večer. Telefón sa z 15 % na 100 % nabil do hodiny a pol. Ide zrejme o väčšiu slabinu tohto modelu, avšak z iného pohľadu aj najsilnejšiu, keďže je vymeniteľná.

To znamená, že ju môžete v priebehu dňa kedykoľvek vymeniť za nabitú (za predpokladu, že si k smartfónu dokúpite druhý akumulátor). Po pár rokoch používania taktiež nebude problém so zaobstaraním si novej a výmena nebude vyžadovať žiaden zásah od servisu.

Záverečné hodnotenie: Iba pre akčných ľudí?

Nemáme pochyby o tom, že Samsung Galaxy Xcover 4s je skvelý smartfón. Jeho cena je vyššia pre odolnosť voči vode, prachu a menším nárazom. Inak však stále ide o dobrú voľbu pre ľudí, ktorým zvyknú telefóny často padať z rúk či nanešťastie sa im ho podarí občas aj utopiť.

Prevencia je predsa najlepší základ a svojimi špecifikáciami môže ísť o smartfón na každodenné používanie prakticky pre každého. Či už radi chodíte do hôr a do iného terénu, alebo si len prajete mať odolný smartfón, menej až stredne náročným bohato postačí. Za cenu 249 € ponúkne dobré fotoaparáty, dostatočný výkon a najmä výbornú konštrukciu s certifikáciou IP68. K dispozícii bude zatiaľ iba v nami testovanej tmavošedej farbe.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...