RECENZIA Samsung Galaxy J6+: Stredná trieda vo väčšom

Tak ako každý výrobca smartfónov, aj spoločnosť Samsung dokáže vždy najviac zaujať svojimi vlajkovými loďami. Tie však okrem výnimočných vlastností disponujú aj vskutku vysokou predajnou cenou, ktorá nie je bežným spotrebiteľom veľmi po chuti. Práve preto venuje tento kórejský gigant rovnaké množstvo pozornosti aj smartfónom strednej triedy, ktoré uspokoja požiadavky menej náročných používateľov a zároveň neznásilnia ich peňaženku. Presne takýmto telefónom by mal byť Samsung Galaxy J6+.

Predajné balenie

Pri prvom kontakte s bielo modrou škatuľou musí byť ihneď každému jasné, že sa v jej vnútri skrýva zariadenie s cenovkou pod 300 €. Nejde ani tak o to, že by predajné balenie smartfónu Samsung Galaxy J6+ pôsobilo lacno, ako skôr o to, že pôsobí úplne obyčajne. Tento dojem, nanešťastie, nezmizne ani po otvorení balenia, keďže jeho prezentácia nie je nijak oslnivá. Čo sa obsahu týka, dostalo sa na stručné návody, spinku slúžiacu na otvorenie SIM slotu, nabíjací adaptér, microUSB kábel a základné slúchadlá. Tie kvalitou neohúria, no pozitívne je, že na ne výrobca nezabudol.

Konštrukcia a dizajn

Už dávno neplatí, že smartfóny strednej triedy ponúkajú nekvalitnú konštrukciu, ktorá je spravidla vyrobená z menej kvalitných materiálov. Práve naopak, tieto zariadenia si dnes technologicky menej skúsení jedinci môžu hravo pomýliť s vlajkovými loďami. Podobne je tomu aj pri smartfóne Samsung Galaxy J6+, ktorý je vyhotovený z kombinácie plastu a tvrdeného skla. Tvrdené sklo prekrýva celú zadnú, ako aj prednú stenu, zatiaľ čo plast sa dostal do rámu zariadenia.

Rám pritom veľmi dobre imituje hliník, vďaka čomu budete mať pri držaní modelu J6+ pocit, že je hodnotnejší ako v skutočnosti je. Spracovanie konštrukcie je na vynikajúcej úrovni a všetko spolu krásne lícuje. Nikde sa ani nič neprehýba a otravovať vás nebude ani žiadne škrípanie či vŕzganie. Vďaka jemne zaobleným hranám sa Samsung Galaxy J6+ celkom príjemne drží v rukách, avšak chvíľku si možno budete zvykať na jeho väčšie rozmery.

Hoci predná strana ponúka Infinity displej, ten obkolesujú aj vcelku výrazné rámiky. Nejde však o nič strašné a v danej cenovej kategórii sú rámiky vôkol obrazovky prijateľné. Po dizajnovej stránke sa J6+ rozhodne nemá za čo hanbiť. Ide o decentný telefón, ktorý nijak výrazne neohúri, no ani nesklame. Predná stena obsahuje okrem už zmieneného displeja hovorový reproduktor, selfie fotoaparát, prisvetlovaciu LEDku a potrebné senzory. Zadná stena zase nesie logo výrobcu, duálny fotoaparát a taktiež duálny LED blesk.

Do spodnej hrany sa zmestil audio jack konektor, primárny mikrofón a microUSB konektor. Vrchná hrana neobsahuje nič, zatiaľ čo tá ľavá nesie tlačidlá na reguláciu hlasitosti a šuplíky na dvojicu SIM kariet a jednu microSD kartu. No a pravá hrana nesie zase hlavný reproduktor, ktorý susedí so skenerom odtlačkov prstov a tlačidlom vypínania v jednom.

Hoci je umiestnenie skenera odtlačkov zaujímavé a aj pomerne praktické, jeho spracovanie už také dobré nie je. Toto tlačidlo je totiž jemne zapustené do konštrukcie a poriadne ťažko sa nahmatáva. Zo začiatku s ním teda budete s veľkou pravdepodobnosťou bojovať. Inak ale skener funguje vcelku spoľahlivo, no nie je práve najrýchlejší.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Displeje na našich smartfónoch sa neustále zväčšujú. Nie každý však túži po väčšom zobrazovači a práve preto sa Samsung rozhodol, že miesto neustáleho zväčšovania uhlopriečok na jednom modely dá svojim zákazníkom na výber. Práve preto sme sa dočkali modelu Samsung Galaxy J6+, ktorý je od svojho o čosi staršieho súrodenca o niečo málo väčší. Ponúka displej s 6-palcovou uhlopriečkou, pomerom strán 18,5:9 a HD+ rozlíšením.

Tento Super AMOLED panel teda ani zďaleka nepatrí k tým najjemnejším a celková jemnosť na úrovni 274 ppi priam bije do očí. Inak ale displej má aj svoje kvality, medzi ktoré patrí dostatočný maximálny jas a skvelé pozorovacie uhly. Farebné podanie nie je zase nijak výnimočné a zamrzí aj to, že si ho nemožno v nastaveniach prispôsobiť. Na druhú stranu sa do nich dostal aspoň filter modrého svetla.

Výkon a pamäť

Čo si budeme nahovárať, Samsung Galaxy J6+ si nikto nekúpi preto, aby na ňom hral tie najmodernejšie hry. Tento smartfón totiž na ne stavaný ani nie je. Ponúka slabší 4-jadrový procesor Snapdragon 425, ktorý spolupracuje s grafickou jednotkou Adreno 308 a 3 / 4 GB RAM (my sme mali k dispozícii verziu s 3 GB RAM). Nejde teda o žiadne terno, čo sa patrične prejavuje nielen pri hraní hier, ale aj pri bežnej práci s telefónom.

Jednoducho povedané, reakcie modelu J6+ nie sú práve najrýchlejšie. Otváranie appiek taktiež nie je najrýchlejšie a náročnejší multitasking zväčša končí ich opätovným načítavaním. Všetko napokon podčiarkujú aj výsledky z benchmarkov, ktoré sú jemne podpriemerné. Čo sa internej pamäte týka, tá dostala kapacitu 32 / 64 GB, z ktorých si istú časť ukrojí systém. Veľkým pozitívom je však možnosť ďalšieho rozšírenia pamäte pomocou microSD karty.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém

Fakt, že výkon tohto zariadenia nie je ničím výnimočný, môže byť v značnej miere ovplyvnený aj ťažkopádnou systémovou nadstavbou, ktorú Samsung vo svojich smartfónoch využíva. Tá je vo všetkých smeroch odlišná od čistého Androidu, čo badať už na uzamykacej obrazovke. Ďalšie odlišnosti sú prítomné aj na domovskej obrazovke, ktorá je obohatená o inteligentného asistenta Bixby. Ten síce má svoje výhody, no stále nevie po Slovensky.

Pozmenený je aj dizajn rýchlych prepínačov, ktoré môžete jednoducho presúvať, ale aj pridávať či mazať. Upraviť možno aj poradie tlačidiel v navigačnom panely. Po potiahnutí prstom zdola nahor na domovskej obrazovke sa otvorí ponuka všetkých nainštalovaných aplikácii, ktoré možno jednoducho umiestniť do zložiek. No a treba tiež pripomenúť, že ak sa vám náhodou predvolený vzhľad prostredia nebude páčiť, vždy ho môžete zmeniť vďaka rôznym témam.

Čo sa predinštalovaných aplikácii týka, Samsung Galaxy J6+ ich ponúka vcelku veľa. K dispozícii sú tie priamo od výrobcu, ale aj tie od spoločností Google a Microsoft. Nie všetky z nich sa dajú odinštalovať, a tak sa musíte pripraviť na to, že vám budú zaberať miesto na úložisku. Väčšinu z nich ale možno, našťastie aspoň zakázať, a tak vás aspoň nebudú otravovať aktualizáciami.

Systém od Samsungu je síce pomerne ťažkopádny, no zato obsahuje veľké množstvo pokročilých funkcií. Tie sa skrývajú v nastaveniach, v ktorých sú schované hneď na niekoľkých miestach. Najviac ich nájdete pod záložkou “Pokročilé funkcie”, kde na vás čaká napríklad možnosť aktivácie herného režimu, ktorý po zapnutí hry zastaví upozornenia a obmedzí chod ostatných procesov.

Zároveň tu môžete zapnúť aj zmenšenie zobrazenia, vďaka čomu budete smartfón jednoduchšie ovládať jednou rukou a dostalo sa aj na gestá snímačom odtlačkov, ktoré vám umožnia potiahnutím po vypínacom tlačidle stiahnuť panel oznámení. Medzi užitočné funkcie bez pochýb patrí aj tá, ktorá vám dovolí stíšiť vyzváňanie telefónu jeho prevrátením na displej.

 

V tejto časti nastavení môžete taktiež naklonovať jednu z vašich komunikačných aplikácii. Ak teda aktívne využívate napríklad dva účty na Facebooku, môžete k nim pristupovať jednoduchšie. No a v systémových nastaveniach môžete taktiež aktivovať takzvaný jednoduchý režim, ktorý využijú najmä neskúsení a nenároční používatelia. Inak je systém založený na Androide 8.1.0 Oreo a jeho stabilita je priam ukážková.

Multimédiá

Samsung Galaxy J6+ síce obsahuje veľkú obrazovku, ktorá ho priam predurčuje na skvelé multimediálne zariadenie, no tým bohužiaľ nie je. Z tohto hladiska sa totiž nevynára ani len z vôd priemeru, za čo môže už zmienené nízke rozlíšenie displeja. To má za následok, že si prezeranie videí, filmov a obrázkov nebudete nejako extrémne užívať.

Na druhú stranu, ak si už nejaké to video na tomto smartfóne pustíte, reprodukcia zvuku na tomto telefóne vás rozhodne nesklame. Hlavný reproduktor je totiž dostatočne hlasný a hoci postráda basovú zložku, tak ho možno označiť za vydarený. Oceniť musíme aj umiestnenie reproduktora, vďaka ktorému ho je prakticky nemožné zakryť rukou. No ale aby tej chvály nebolo už nejako priveľa, tak slúchadlá umiestnené v balení na počúvanie hudby určite neodporúčame.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát

Dokola opakované “ľudové” porekadlo, ktoré vraví, že čím viac pásikov, tým viac Adidas, sa v poslednom čase naplno prejavuje pri fotoaparátoch. Tých sa dostáva do smartfónov stále viac a viac, pričom Samsung Galaxy J6+ ich obsahuje hneď tri. Jeden s rozlíšením 8 MPx a clonou f/1.9 sa nachádza na prednej strane, zatiaľ čo ďalšie dva sú umiestnené na zadnej. Ten hlavný disponuje 13 MPx a clonou f/1.9, pričom ten pomocný má 5 MPx, clonu f/2.2 a slúži na zachytenie hĺbky ostrosti. Na papieri tieto parametre nevyzerajú vôbec zle a nijako zlé nie sú ani reálne výsledky.

Fotografie vytvorené pomocou tohto telefónu tak disponujú vcelku dobrým dynamickým rozsahom a verným podaním farieb. Ostrosť však nie je vždy najlepšia a to isté sa dá povedať aj o úrovni detailov. Najmä v horších svetelných podmienkach možno badať splývanie kontúr jedného objektu s druhým. Za nedostatočného svetla je tiež prítomná vyššia dávka digitálneho šumu, ktorá sa však často objavuje aj na vcelku dobre osvetlených scénach. Celkovo sa dá teda povedať, že v dobre osvetlených priestoroch vás foťák modelu J6+ nijako výrazne nesklame, no ak budete fotiť v tme, sklamanie sa s určitosťou dostaví.

Predný fotoaparát je vo všeobecnosti podobný tomu zadnému. Svojou kvalitou teda nijako výrazne nenadchne, no dôležité je, že spĺňa svoj účel. Vaše “selfíčka” tak nebudú síce najostrejšie a ani najdetailnejšie, no budú dostatočne svetlé a taktiež budú disponovať vernými farbami.

Nahrávanie videa rozhodne nepatrí medzi devízu lacnejších telefónov a tento fakt sa nijako nemení ani pri smartfóne Samsung Galaxy J6+. Zábery nahrané pomocou tohto telefónu tak obsahujú šum a po žiadnej stránke nie sú veľmi kvalitné. Stabilizácia nie je práve najlepšia a preostrovanie trvá večnosť.

Konektivita

Po stránke konektivity je Samsung Galaxy J6+ silným hráčom, ktorý dokáže súperiť aj s tými najlepšími. Obsahuje totiž DualSIM funkcionalitu a podporuje všetky v Európe využívané LTE siete. Príjem signálu je na vynikajúcej úrovni a počas celého nášho testovania fungoval na výbornú. To isté možno tvrdiť aj o GPS navigácii a Bluetooth pripojení, s ktorými sme nemali najmenší problém.

Wi-Fi pripojenie je taktiež bezproblémové, avšak najviac nás potešila podpora FM rádia. No a pochváliť musíme aj možnosť rozšírenia interného úložiska pomocou microSD karty. Naopak, miernu kritiku si výrobca zaslúži za starší microUSB konektor, ktorý už mohol pokojne zameniť za reverzibilný USB-C konektor.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria

Necelých 8 milimetrov hrubé telo smartfónu Samsung Galaxy J6+ v sebe skrýva akumulátor o kapacite 3300 mAh. Tá je vzhľadom k veľkosti displeja a neveľmi úspornému procesoru len priemerná. Napriek tomu však zabezpečuje zariadeniu nadpriemernú výdrž na jedno nabitie, ktorú oceníte najmä v núdzových prípadoch, kedy nebudete mať nabíjačku po ruke.

S týmto prístrojom dokážete pri strednom taťažení bez váhania fungovať aj dva celé dni. Tak ako vždy, aj tuto však platí, že ak mu dáte zabrať, vybijete ho bez problémov aj za jeden deň. My sme museli J6+ pripojiť na nabíjačku zhruba po 6 hodinách zapnutej obrazovky. Treba sa však pripraviť na to, že nabíjanie nie je nijako rýchle.

Záverečné hodnotenie

Spoločnosť Samsung si veľmi dobre uvedomuje, že znamienko + v dnešnej dobe predáva. Práve preto sa rozhodla svoje portfólio obohatiť o zväčšenú verziu smartfónu Samsung Galaxy J6. Tá sa po konštrukčnej stránke vydarila, no prináša kompromisy v podobe pomalších reakcií, neveľmi vydareného displeja a len priemerného fotoaparátu. Tento smartfón však vďaka systému, na ktorý sú mnohí používatelia už dlhé roky zvyknutí a taktiež vďaka dobrej výdrži na jedno nabitie rozhodne má svoj potenciál. Predsa len by mu však pristala o čosi nižšia cenovka.

Disqus Comments Loading...