RECENZIA Xiaomi Redmi Note 6 Pro: Skutočný profík, ktorý ťahá za dlhší koniec

Prednedávnom sa nám do rúk dostal ďalší model od verne známeho čínskeho giganta Xiaomi, ktorý papierovými vlastnosťami drví svoju neúprosnú konkurenciu vo svojej cenovej kategórii. Bez pochýb pre mnohých najobľúbenejší výrobca smartfónov uviedol na trh ďalší moderne vybavený kus. Aký je však Xiaomi Redmi Note 6 Pro v praxi? Čím zaujme azda najviac, čo tomuto telefónu chýba, a aké sú jeho najväčšie plusy a mínusy?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Minimalistické, avšak s bonusom

Na testovanie nám prišila sympaticky pôsobiaca škatuľka, po ktorej otvorení sa nám naskytol pohľad na samotný telefón. Pod ním sa nachádza malý priečinok s nevyhnutnou dokumentáciou a gumeným obalom, ktorý po nasadení na telefón zaisťuje určite istejšie držanie zariadenia so zníženým rizikom vypadnutia z ruky, a navyše pridáva dodatočnú ochranu pre pekne spracovanú zadnú stranu smartfónu. Na samom spodku krabičky sa potom nachádzajú základné veci, ako 5V / 2A nabíjačka, či microUSB nabíjací kábel, ktorý je však pomerne krátky.

Konštrukcia a dizajn: Elegantne kombinuje kov a plast

Prvý kontakt s telefónom v nás vyvolal pocit, že pracujeme s o čosi drahším kúskom. Hliníkovú zadnú stranu obopína plastový rámček a predely antén. Použitý materiál rámu smartfónu je možné výrobcovi trochu vytknúť, pretože jemne narušuje aj tak krásny dizajn. Opodstatnenie použitia lacnejších materiálov v týchto častiach je možné odôvodniť skvelou cenovkou, to však neznamená, že by telefón pôsobil nejakým lacným dojmom.

Skôr sa jedná o klasický dizajnový jazyk Xiaomi (alebo aj práve spoločnosti Apple), čo znamená, že na zadnej strane sa nachádzajú vertikálne uložené fotoaparáty a o čosi nižšie zas skener odtlačkov prstov, ktorý je schopný svojim ideálnym umiestnením a rýchlosťou strčiť do vrecka aj niektoré vlajkové lode od iných výrobcov. Na prednej strane nechýba ani väčší výrez, na ktorý sme si počas používania plne zvykli, prehliadnuť ho však je stále takmer nemožné. Určite mnohých poteší, že sa dá softvérovo skryť v samotných nastaveniach smartfónu. Vo výreze sa inak nachádza dvojica “selfie” kamier, reproduktor pre hovory, nenápadná biela LED dióda a nevyhnutné senzory.

Navigácia v systéme je možná pomocou tlačidiel na displeji či gest, takže zabudnite na tlačidlá pod displejom. Tie by sa tam ani nevošli, pretože rámčeky, brada a čelo telefónu sú naozaj minimálne a Note 6 Pro tento vzhľad jednoznačne pasuje. Pravý bok okupujú tlačidlá hlasitosti a tlačidlo pre zapínanie a vypínanie. Ľavý bok je potom úplne prázdny, zatiaľ čo spodná hrana telefónu slúži pre umiestnenie vcelku hlasného, priemerne hrajúceho reproduktora, microUSB konektora, či mriežky pre mikrofón. Mnohých sklame, že Xiaomi tomuto modelu nedalo rovno moderné USB-C. Naopak nesklame horná hrana, na ktorej sa nachádza 3.5 mm jack pre slúchadlá a dokonca nechýba ani značkou Xiaomi overený infraport.

Smartfón na obrázku: Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Ostrý a farebný

Náš model mal zrejme istú vadu displeja, o ktorej si viac povieme neskôr. Zobrazovač tak budeme hodnotiť následovne za predpokladu, že iné kusy majú displej v poriadku a funguje tak, ako má. IPS LCD panel na Xiaomi Redmi Note 6 Pro má uhlopriečku 6,23 palcov a pomer strán 19:9. Rozlíšenie displeja je 2280 x 1080 pixelov a výsledná jemnosť tak činí 405 pixelov na palec. Panel je dostatočne jemný, s verným podaním farieb a veľmi vyhovujúcim minimálnym jasom. Za jasného počasia s telefónom nie je problém pracovať, maximálny jas je na danú cenu vcelku postačujúci. V systéme je dostupný aj “Režim na čítanie”, ktorý zafarbí displej do teplejších farieb a s mobilom nie je problém pracovať počas toho, ako si pred spaním v posteli vypisujete na sociálnych sieťach. Displej je na okrajoch krásne zahnutý a prst sa po sklíčku kĺže priam excelentne. Mimochodom, údajne sa jedná o Gorilla Glass, nie je však špecifikovaná jeho konkrétna verzia.

Prejdime k vade nami testovaného kusu. Ide o to, že ak na displeji po určitú dobu zobrazujete väčšie množstvo bielej (napríklad konverzáciu v Messengri, alebo ikonky na domovskej obrazovke), tak po prejdení do tmavšej aplikácie sú viditeľní ich “duchovia”. Načo však popisovať vadu slovne, keď ju môžete vidieť na obrázkoch nižšie, ktoré hovoria za všetko. Presne ten istý problém sme mali aj na inom smartfóne od iného výrobcu. Čo je hlavné, reklamáciu nám predajca uznal, lepšie povedané nám dali nový, plne funkčný kus, na ktorom sa daný problém už nevyskytuje. Takže ak by aj váš kus mal podobný problém (čo je však podľa nášho názoru veľmi málo pravdepodobné), neváhajte telefón reklamovať.

Výkon a pamäť: Výborné na papieri, aj v praxi

Modely od firmy Xiaomi sú známe takmer bezkonkurenčným pomerom cena/výkon. Je to prípad aj Xiaomi Redmi Note 6 Pro, ktorý neponúkla len skvelé vlastnosti na papieri, ale je výborný v praxi. Note 6 Pro je jednoducho bleskurýchly s obrovským, 64 GB interným úložiskom či 4 GB RAM. O veľmi dobrý výkon sa stará čipset Snapdragon 636, ktorého 8 jadier je taktovaných na 1,8 GHz, respektíve 1,6 GHz v prípade energeticky úspornejších jadier. O bezproblémové hranie hier sa stará aj grafický akcelerátor Adreno 509. Sekanie sme nezaznamenali v žiadnej graficky menej náročnej hre. Problémové nie je ani zahrievanie a telefón ostáva na dotyk príjemne chladný takmer vždy.

Odladenosť prostredia hodnotíme veľmi kladne a všetky prechody sú bez poklesu snímkovej frekvencie. Absolútne žiaden problém nebol ani s otváraním aplikácií, či samotným multitaskingom. Xiaomi sa podarilo tento model optimalizovať dostatočne na to, aby sa mohol porovnávať aj s podstatne drahšími telefónmi. Pevne veríme a zároveň dúfame, že Xiaomi Redmi Note 6 Pro bude mať tendenciu sa nezadýchať aj po pár mesiacoch pravidelného používania. V AnTuTu Benchmarku tento smartfón dosiahol 116 902 bodov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparáty: Excelentné “selfiečka”, priemerné zadné snímače

Ako prvé musíme spomenúť práve snímače, ktoré sa nachádzajú na prednej strane. Dvojica senzorov spoločnosti Samsung s rozlíšeniami 20 MP + 2 MP sú ako stvorené pre ľudí, ktorí hľadajú lacný telefón so super “selfie” kamerou. Nádherný a dokonalý “bokeh” efekt pridá vašim fotografiám ten správny šmrnc. Do záberu sa zmestí aj väčšia skupinka ľudí, čo rozhodne poteší. Fotografie z predných kamier však strácajú na kvalite s klesajúcim svetlom, to však môžeme telefónu odpustiť, pretože sa nejedná o katastrofu.

Ak naopak patríte k tým, čo prednú kameru využijú občasne, alebo len na prípadné videohovory, a zároveň pravidelne fotíte okolitý svet pomocou zadných kamier, je pravdepodobné, že vás Xiaomi Redmi Note 6 Pro nesklame ani v tomto smere. Osobne si myslíme, že telefón omnoho viac zaujme “selfie” kamerou, ako tou zadnou, nuž výsledné fotografie z dvojice fotoaparátov na zadnej strane (opäť sú od spoločnosti Samsung) s rozlíšeniami 12 MP + 5 MP rozhodne nie sú zlé. Svetelnosť f/1.9 a veľkosť pixelov 1.4 µm sú síce na papieri viac než len slušné hodnoty na danú cenu, v praxi sú však fotky priemerné. Podanie farieb je vcelku presné, HDR režim funguje taktiež bez problémov. Prítomný je aj “PRO” režim, ktorý vám dovoľuje manuálne nastaviť parametre fotografie. Na režim dlhej expozície však môžete zabudnúť.

Všetky štyri kamery reprezentuje “AI” režim, alebo aj režim s umelou inteligenciou. My sme ho však vždy vypínali, keďže sme nebadali žiadne zlepšenie, ba dokonca v horších svetelných podmienkach boli výsledné fotografie so zapnutým “AI” ešte horšie a s príliš veľkým množstvom digitálneho šumu. Videá je možné nahrávať v rozlíšení Full HD pri 30 snímkoch za sekundu. Prítomná nie je žiadna optická stabilizácia obrazu, tak pri fotení sa stále uistite, že telefón držíte v pevne v ruke. Video je však krásne plynulé, bez trasenia a nepochybujeme o tom, že Xiaomi do režimu nahrávania zakomponovalo aj nejaké prvky elektronickej stabilizácie obrazu. Sami sa môžte o tom presvedčiť v nižšie uvedenom ukážkovom videu.

Ukážkové fotografie

Ukážkové video

Operačný systém: Android obohatený o robustnú nadstavbu

MIUI je všeobecne známa ako veľmi veľká nadstavba, ktorá má však príkladné odladenie a kopu úžasných funkcií navyše. Systém Android vo verzii 8.1 je na tomto zariadení obohatený o MIUI 10, ktoré tomuto telefónu dodáva štýl a vymoženosti, aké len tak jednoducho u iných výrobcov nenájdete. Hneď po prvom zapnutí telefónu nám do očí vbilo upozornenie o dostupnosti aktualizácie softvéru. Dúfame tak, že tento model dostane aj ďalšiu porciu aktualizácií.

Čo sa týka vymožeností, výrez v displeji je možné jedným kliknutím schovať, máte taktiež na výber, či chcete telefón ovládať klasickou trojicou softvérových Android tlačidiel, alebo gestami s využitím celej plochy displeja. V prípade gest je možné potiahnutím zo strany vrátiť sa o krok naspäť, rýchle potiahnutie z dola zas nahrádza domovské tlačidlo, a nakoniec potiahnutie zospodu a podržanie v strede vyvolá multitasking. Pár dní sme telefón ovládali iba týmto spôsobom, neskôr sme sa však vďaka sile zvyku vrátili ku klasike. Nevravíme však že si na to nezvyknete – práve naopak. Ovládanie gestami je veľmi nákazlivé a poťahovanie zo strán si mnohí z vás s určitosťou obľúbia. Celá používateľská nadstavba vám môže veľmi nápadne pripomínať vlastnosti Androidu 9.0 Pie – gestá či slider hlasitosti zvuku na pravej strane nám azda najviac pripomínali túto najnovšiu verziu Androidu. Ako ďalšie funkcie operačného systému je možné spomenúť správcu povolení jednotlivých aplikácií či možnosť vytvoriť “duálne” aplikácie v prípade, že máte viac účtov v jednej aplikácii.

Ak ste pre posluch hudby nikdy nepoužívali prehrávač s ekvalizérom z Obchodu Play, môže vás potešiť integrovaný ekvalizér priamo v nastaveniach telefónu. Dostupné sú mnohé režimy pre rôzne typy slúchadiel a taktiež aj pre konkrétne Xiaomi slúchadlá. Nechýba tiež možnosť nastaviť si ekvalizér úplne podľa seba. Zmena v zvukovom výstupe však nastane iba v slúchadlách, a neplatí to pre samotný hlasný reproduktor. Musíme však aj trošku nadstavbu kritizovať kvôli občasnej nedostatočnej optimalizácii zobrazovania aplikácií na dlhšom, 19:9 displeji. Masívny výrez taktiež nedovoľuje zobraziť jednotlivé notifikácie ako malé ikonky v lište upozornení a notifikácie je možné vidieť až po stiahnutí lišty. Používateľské prostredie nám však používanie telefónu spríjemňovalo a celkovo sme s nadstavbou na Xiaomi Redmi Note 6 Pro spokojní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Žiadne NFC, skvelý IR blaster

Ako najväčšie sklamanie z hľadiska konektivity je možné brať absenciu NFC a moderného USB-C portu. Ak sa však zaobídete aj bez tohto, určite nebudete zúfať. Extra radosť vám spraví infraport, pomocou ktorého je možné ovládať rôznu domácu elektroniku. Funguje veru bez problémov a rozpozná spotrebiče od rôznych výrobcov. Poteší Bluetooth vo verzii 5.0, podpora 5 GHz Wi-Fi, GPS, A-GPS, Beidou, GLONASS či dokonca USB On-The-Go (to znamená, že k telefónu je možné pripojiť USB Flash Disk). Slot na karty je typu hybrid, takže doň vložíte buď kombináciu jednej nano SIM karty a pamäťovej microSD karty, alebo čisto dve nano SIM karty. Ako sme už spomenuli, prítomný je aj 3.5 mm jack konektor pre slúchadlá.

Batéria: Ozajsná pecka

Xiaomi Redmi Note 6 Pro disponuje veľkou, 4000 mAh Li-Pol batériou, ktorá je schopná nabiť sa z 15 % na 100 % za dve hodiny. Xiaomi v tomto ohľade nesklamalo, a systém obohatilo o rôzne spôsoby, ako batériu ušetriť. Jednotlivé aplikácie je možné oslobodiť od pozadia, zo stavovej lišty je potom možné spustiť režim úspory energie a dokonca sa dá nastaviť presné časy, kedy sa má tento šetrič zapnúť.

To sme využili napríklad v nočných hodinách a veríme, že najmä vďaka tomu nám za jednu noc z ukazovateľa batérie zmizlo v priemere len 1-2 %. Telefón zvládne vydržať na jedno nabitie 2-3 dni úplne s ľahkosťou. Náročné používanie mu taktiež nerobí žiaden problém a dva dni s hraním hier, množstvom sledovania videí na YouTube a aktivity na sociálnych sieťach vydrží hravo. V priemere nám ukazovateľ doby zapnutého displeja pri 15 % batérie ukazoval približne 7,5-10 hodín (SOT). Výdrž je excelentná a nemáme k nej žiadne výhrady.

Záverečné zhodnotenie: Najlepší smartfón svojej kategórie?

Za cenu neuveriteľných 229 € sa podľa nášho názoru jedná o jeden z najlepších, ak nie najlepší smartfón tejto kategórie. Skvelá dvojica “selfie” kamier, dobrý výkon, pekný displej a excelentná výdrž na jedno nabitie robia zo Xiaomi Redmi Note 6 Pro horúceho kandidáta na kúpu lacného smartfónu s výborným pomerom cena/výkon. Telefón nám počas celého testovania robil radosť a s jeho fungovaním sme boli viac než spokojní. Jedná sa o zariadenie, ktoré je určené takmer pre každého a množstvo ľudí si ho obľúbi už pri prvom kontakte.

Za zapožičanie telefónu ďakujeme oficiálnemu e-shopu mi-store.sk, kde si Xiaomi Redmi Note 6 Pro môžete kúpiť za akciovú cenu 229 EUR.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...