RECENZIA Samsung Galaxy A7 (2018): Skvelý fotograf zo strednej triedy

Zdroj: Michal Chabada

Stredná trieda na trhu smartfónov dokáže veľakrát upútať pozornosť a prekvapiť. Zariadenia s najlepším pomerom cena/výkon spadajú totižto práve sem. Samsung v minulosti vedel svoje zariadenia preceniť a neskôr už len ťažko odolávali v konkurenčnom boji. Tentokrát sa však zdá, že kórejský gigant môže vziať vietor z plachiet aj majstrom strednej triedy ako Huawei a Xiaomi. Samsung Galaxy A7 pre rok 2018 ako prvý v tejto kategórii s tromi fotoaparátmi vzadu má na to zabojovať o post bestsellera.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Viacej ani netreba

Krabička ponúka okrem samotného telefónu (v našom prípade išlo o čierne prevedenie) aj bohaté príslušenstvo. Neodmysliteľný štandard je tu zastúpený v podobe nabíjačky a dátového kábla. Nabíjačka však nie je rýchla (výstup 1A/5V) a telefón sa dobíja microUSB káblom (za túto cenu by sme očakávali aspoň pomalé nabíjanie cez USB-C).

Milým prekvapením sú ale pribalené slúchadlá. Na tie zabúda naozaj mnoho výrobcov alebo ich proste odignoruje. Samsung tak v tomto smere ukazuje konkurencii “pozrite sa, dá sa to”. Galaxy A7 navyše podporuje Dolby Atmos, ktoré sme tak testovali práve s dodávaným párom slúchadiel.

Poslednou časťou balenia sú návody a ihla na vyberanie SIM karty. Obal na telefón sme v krabičke nenašli. Krabička na zadnej strane prezrádza kľúčové špecifikácie, ktorými sú hlavne Infinity Super AMOLED displej a trojitý zadný fotoaparát.

Konštrukcia a dizajn: Adekvátny luxus

Pri prvom pohľade na Samsung Galaxy A7 určite veľa ľudí zaujme displej. Ten zaberá väčšinu prednej steny a tradične ponúka natiahnutý pomer strán 18,5:9. Nad ním sa usadila šošovka 24 Mpix prednej kamery, senzor na reguláciu jasu, mriežka reproduktora a aj LED blesk, ktorým Samsung opäť ponúka niečo nad štandard.

Plastové boky telefónu ladené tmavomodrým farebným podtónom okupujú na rôznych stranách rôzne ovládacie prvky. Naľavo výrobca umiestnil slot na dve nanoSIM karty a jednu microSD pamäťovú kartu. Za toto si výrobca zaslúži pochvalu, pretože plnohodnotný dual SIM je dnes skôr raritou.

Na pravej strane je zakomponovaná dvojica tlačidiel, ktoré ovládajú hlasitosť. Na prvý pohľad sa môžu zdať, že sú umiestnené až príliš vysoko, no počas testovania nám to vôbec neprekážalo. Pod nimi sa nachádza skener odtlačkov prstov. Bližšie sa k nemu vrátime neskôr.

Spodnú stenu okupuje ten starý, nemoderný a nešťastný microUSB konektor. Ten tu už nemá čo robiť. Za toto by si vedenie Samsungu zaslúžilo po prstoch, pretože minuloročné modely radu A už ponúkali USB-C. Za malé plus možno považovať zachovanie audiojacku. Samsung sa ho doposiaľ ako posledný výrobca nezbavil pri žiadnom z jeho modelov. Horná stena je takmer prázdna, nájdete tam len mikrofón.

Zadná stena je vyrobená zo skla. Nerobte si nádeje, že by vďaka tomu Galaxy A7 ponúkal bezdrôtové nabíjanie. Skôr sa pripravte na notorické leštenie, takže niekedy vám nebudú stačiť ani nohavice. Stalo sa nám totiž, že sa prach nahromadil okolo vystúpeného fotoaparátu. V obale sa vám takisto bude okolo usádzať prach. Okrem toho tu nájdete už len nápis Samsung a LED diódu, obe ukryté pod sklom.

Celkovo pôsobí telefón v ruke kvalitne a jeho konštrukcia je na pocit pevná. Pri rozmeroch 159,8 x 76,8 x 7,5 mm máte stále pocit, že v ruke držíte kompaktný smartfón, váhu 168 gramov nie je skoro vôbec možné badať. Každopádne odporúčame zakúpiť si k nemu aj obal, rozbiť jednu z jeho sklenených strán by bola večná škoda. 

Skener odtlačkov prstov: Jedinečné umiestnenie má výhody aj nevýhody

Je to vôbec poprvýkrát, čo sa Samsung rozhodol umiestniť skener odtlačkov prstov do bočnej steny. Okrem toho, že to nemusí vyhovovať ľavákom ide o celkom rozporuplné riešenie. Samotné miesto nie je vôbec zlé a človek sa rýchlo naučí vyberať mobil z vrecka tak, že sa dotkne čítačky.

Avšak niekoľko desiatok krát sa nám stalo, že skener urobil niečo, čo nemal. Napríklad gesto stiahnutia notifikačnej lišty. Tá sa stiahla nespočetne veľakrát len kvôli tomu, že sa nám dlaň alebo prst skĺzol po čítačke. Tá dokonca zo začiatku vôbec nevedela rozoznať náš prst. Po čase sme si ale na seba navzájom zvykli.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Infinity displej môže byť silným argumentom

Displej má uhlopriečku rovných šesť palcov. Nad a pod ním sa nachádza čelo a brada, ktoré sú rovnako a zároveň prijateľne veľké. Je zaoblený po rohoch, ale neprechádza až po okraje telefónu, kde sa zase nachádzajú minimálne rámčeky. Toto všetko dáva dokopy niečo, čo Samsung hrdo nazýva Infinity displej. A podľa nás sa mu aj tentokrát podaril.

Rozlíšenie šesťpalcového zobrazovača je FHD+, čiže natiahnuté Full HD. Je to kvôli modernému pomeru strán, konkrétne 18,5:9. Vo výsledku je potom rozlíšenie 2220 x 1080 bodov. Často býva problém s týmto pomerom strán, pretože nie každá aplikácia je naň uspôsobená. Samsung to však vyriešil a v nastaveniach alebo aj priamo v danej aplikácii sa dá nastaviť zobrazenie na celý displej. Chválime aj možnosť skryť navigačnú lištu, vďaka čomu vyťažíte z uhlopriečky ešte viacej pixelov.

Dojem z displeja je skvelý. Farby sú jasné a kontrastné, za čo vďačíme už spomínanému Super AMOLED displeju. Jeho potenciál už výrobca tradične využil a nasadil funkciu Always On, ktorú si takisto rozoberieme v časti Systém. Pozorovacie uhly sú dobré a v podstate nemáme tejto pýche nového Samsungu čo vytknúť. Možno len to, že občas sa akoby zasekol a začal otvárať niečo, čo sme mu nekázali. Vtedy bolo nutné telefón vypnúť a displej vyleštiť.

Výkon a pamäť: Vyhovie aj náročnejším

Samsung Galaxy A7 dostal procesor z vlastnej dielne, konkrétne ide o osemjadrový Exynos 7885. Dve jeho jadrá pracujú na frekvencii 2,2 GHz, ostatných šesť na 1,6 GHz. Dopĺňa ho aj grafický procesor Mali G71. Čipsetom tak tento model spadá do strednej triedy.

Asistujú mu aj 4 GB RAM, čo je na cenovú kategóriu slušný údaj. Úložisko dostalo kapacitu 64 GB. Spolu s faktom, že pamäť je možné rozšíriť microSD kartou až o ďalších 512 GB, je táto stránka telefónu zvládnutá na jednotku. Len nás mrzí, že sme neobjavili možnosť nastaviť kartu SD ako predvolené úložisko pre všetky súbory. Používal ju len fotoaparát.

Výkon je úplne dostačujúci. Počas týždňa testovania sme síce telefón nezaťažili žiadnou náročnou hrou, ale veľakrát sme jeho multitaskingu dali zabrať. Všetko to hravo zvládol a nezaváhal. Režim rozdelenej obrazovky našťastie fungoval bez akýchkoľvek problémov, čo je skvelé hlavne na využitie tak veľkého displeja. Všetko toto potvrdzuje aj výsledok benchmarku Antutu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Nadstavba nie je na škodu

Samsung Galaxy A7 bol predstavený tesne po tom, ako na niektoré zariadenia začal vychádzať Android 9.0 Pie. Napriek tomu sa dá pochopiť, že dostal len Android 8.0 Oreo. Operačný systém je prekrytý nadstavbou Samsung Experience 9.0. Je to vidieť už na prvý pohľad, no neprekáža to.

Systémové aplikácie nám tu nevadili. Na druhej strane nás pár vecí celkom zamrzelo. Nenašli sme tu žiaden prehrávač hudby. Až ku koncu testovania sme sa dozvedeli, že je treba doinštalovať si ho z aplikácie Galaxy Apps. Chýba aj kalkulačka, čo však nie je taký problém. Po podržaní ikony niektorej z aplikácií sa však objavili šikovné možnosti. Takisto práca so screenshotom je skvelá, lebo hneď po jeho vytvorení ho môžete upraviť. V galérii sú zase podrobné informácie o vašich fotkách prístupné potiahnutím dohora.

Nastavenia telefónu môžu byť pomerne chaotické pre niekoho, kto prechádza na Samsung z čistého Androidu alebo inej nadstavby. Všetko sa však dá nájsť pomocou vyhľadávania. Po stránke zabezpečenia je tu okrem čítačky odtlačkov prstov aj odomykanie tvárou. Funguje viac-menej spoľahlivo, nie je však ani bezpečné a ani rýchle. Keby tu nebolo, vôbec by nám to nevadilo, no niekomu chýbať môže.

Pochváliť musíme Filter modrého svetla, ktorý je tu nainštalovaný už v rámci nadstavby. Ponúka načasovanie, ktoré funguje presne, nastaviť sa dá aj jeho citlivosť. Aj po zožltnutí však čierna zostáva čiernou, a teda sa tieto pixely vypínajú a tým šetria váš zrak ešte o niečo lepšie. Funkciu Always On takisto treba vyzdvihnúť. Používanie je absolútne návykové a jej funkcie sú super. Zobrazí ikonu notifikácie, čas a dátum a to dokonca voliteľnou farbou.

Celkovo je nadstavba príjemná a rýchla. Navyše je dobre odladená a plná pútavých možností. Tak napríklad vibrovať môže Samsung Galaxy A7 v rôznych rytmoch, vrátane valčíka. Len trochu škoda, že do veľa vecí, ktoré sa snažia zjednodušiť vám používanie, sa treba prihlásiť. Objavil sa tu dokonca aj Bixby asistent, ktorého sme však bližšie netestovali.

Multimédiá: Zvuk je tu dôležitý

Čo sa týka multimédií, Samsung Galaxy A7 kladie dôraz na zvuk. Už pri uvedení na trh sa často spolu s jeho názvom skloňoval pojem Dolby Atmos. Ten mal zaručiť “dokonalý pôžitok” z každodenného počúvania hudby. V praxi to síce nie je také jednoduché, ale predsa poteší.

V prvom rade treba poznamenať, že táto technológia funguje len so slúchadlami. Keďže v balení nás výrobca kusom takéhoto príslušenstva potešil, po celú dobu sme používali len dodávané slúchadlá. A Dolby Atmos je naozaj skvelým ťahom. Zvuk naberá hlavne na priestore, no jeho detailnejšie nastavenia ponúka pestrejšie možnosti. Sklamaním je ale spodný reproduktor telefónu, pretože je absolútne priemerný. Zvuk je plechový a nakoniec ani nepodporuje Dolby Atmos.

Znovu však poteší, že výkon a displej sú úplne skvelé. Spolu tak tvoria dokonalý set na hranie hier alebo pozeranie filmov. A ak sa rozhodnete používať aj slúchadlá, budú multimédiá na tomto smartfóne jeden skvelý zážitok.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Trojica, ktorá zamieša karty v hre

Hlavná pýcha, dominanta modelu, kľúčová vlastnosť alebo aj silný argument. Tak by sa dal opísať fotoaparát (predný aj zadný) nového Galaxy A7. Vo svojej kategórii podáva naozaj nadpriemerné výsledky. Poďme ale pekne poporiadku.

Vzadu výrobca umiestnil toľko ospevovaný trojitý fotoaparát. Jeho rozlíšenie je dokopy až 37 megapixelov, ale nikdy nefotia všetky tri šošovky naraz. Tá hlavná má 24 Mpix a dostala clonu f/1.7. Napríklad Samsung Galaxy S8 má rovnaké clonové číslo, no technológia je v jeho prípade pokročilejšia. Napriek tomu podáva aj v prípade A7-čky skvelé výsledky a prekvapením sú najmä nočné snímky, kde prevyšuje aj konkurenciu.

Druhá šošovka (konkrétne tá celkom dole) má rozlíšenie 8 Mpix. Vyniká uhlom záberu, ktorý dosahuje 120°. Samotný potenciál širokého záberu spozorujete skôr pri interiérových záberoch. Zmieriť sa však treba so skreslením objektov po okrajoch záberu, horším clonovým číslom a nižším rozlíšením.

Objektív celkom hore má rozlíšenie 5 megapixelov a zohráva úlohu pri fotení v portrétnom režime. V aplikácii fotoaparátu ho nájdete pod názvom “dynamické zaostrenie”. Funguje presvedčivo, výsledky sú celkom dobré, regulovať sa dá aj jeho účinok.

Video dokážu obe kamery (predná i zadná) nahrávať maximálne v rozlíšení Full HD pri 30 fps. Zadná zvládne aj spomalený záber a časozber, takže na bežné natáčanie na dovolenky úplne vystačí. Okrem týchto režimov je k dispozícii aj pro režim na fotenie. Ponúka pestré možnosti a môžete sa s ním vyhrať.

Predná kamera má rozlíšenie 24 Mpix a výrobca k nej pridal aj LED blesk. Je bohatá na rôzne filtre a nálepky, zvládne takisto aj portrétny režim. Ten občas funguje lepšie ako ten na zadnom fotoaparáte. Ponúka sa tu aj tzv. Široké selfie, ale na jeho používanie sme si nezvykli. Selfie kamera však dokáže prekvapiť hlavne za tmy, keď podávala neočakávane dobré výsledky.

Konektivita a komunikácia: Spojíte sa so všetkým, čo potrebujete

Telefóny sú tu pre nás (okrem fotenia selfies s filtrami a spravovania tristo sociálnych sietí) aj na telefonovanie. To funguje v prípade novej A7-čky rovnako dobre ako SMS-ky a mobilné dáta. So signálom ani stabilitou nebol žiaden problém, len mobilné dáta raz zaváhali. Po reštarte mobilu už všetko fungovalo v poriadku.

V oblasti konektivity tu nechýba Bluetooth vo verzii 5.0. Páčili sa nám rýchle nastavenia, ktoré sa zobrazili vždy po jeho zapnutí. Nezabudlo sa na GPS, LTE kategórie 6, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz) a NFC. Platby fungovali bez problémov, nutné bolo len mobil za každým odblokovať. Inak však nebol problém s platením ani v zahraničí.

Využili sme aj USB OTG na prenos súborov, ktorý bol rýchly a úspešný. Nájdete tu aj rádio, takže jediným chýbajúcim prvkom je infraport. Ten však ani nebýva štandardom v prípade kórejského výrobcu. Podarený zoznam zakončuje 3,5 mm audiojack a plnohodnotný dualSIM slot. 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Dobrý priemer s malou nevýhodou

Kapacita batérie je 3300 mAh. Ako sme uviedli už na začiatku, nabíja sa cez pomalú nabíjačku a navyše aj zastaraný konektor microUSB. Tento ťah výrobcu naozaj nechápeme a veľmi radi by sme tu videli USB-C alebo aspoň rýchle nabíjanie. Aj to je totiž zdĺhavé. Počas testovania sme namerali tieto hodnoty:

  • 15 min. – 12%
  • 30 min. – 24%
  • 45 min. – 36%
  • 60 min. – 48%
  • 90 min. – 72%
  • 120 min. – 94%
  • 133 min. – 100%

V praxi sme na konci dňa zostali s 30 percentami batérie pri takmer 6 hodinách zapnutej obrazovky. Spoliehali sme sa teda na nočné nabíjanie, ale ku koncu testovania sme sa vedeli dostať aj na dva dni menej náročného používania. Batéria je teda pomerne citlivá na to, ako ju používate. Jej výdržou ale sklamaní nebudete.

Samsung Galaxy A7 (2018): Záverečné hodnotenie

Samsung Galaxy A7 sa zameral v tomto prípade na širokú škálu ľudí. Dokáže totiž upútať pozornosť komunity tých, ktorí radi fotia, ktorí radi hrajú hry, no nemajú peniaze na vlajkovú loď alebo aj tých, ktorí proste hľadajú smartfón s dobrým pomerom cena/výkon. Konkurencia by sa mala mať na pozore hlavne kvôli fotoaparátu, pretože ten nemá obdoby.

Suma sumárum, za 349 eur dostanete telefón s pekným dizajnom, nadpriemerným fotoaparátom, dobrou batériou, dostatočným výkonom a pekným prostredím. Ak aj vy hľadáte jedno z týchto menovaných, určite by ste mali zvážiť možnosť kúpy tohto podareného Samsungu. A myslíme si, že s ním neurobíte chybu, lebo okrem iného upútate aj pozornosť okolia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...