MojAndroid

Nokia je vo svete mobilných technológií veľmi dobre známou spoločnosťou. Fínsky výrobca sa v minulosti stal celosvetovou jednotkou vďaka svojim kvalitným a legendárnym zariadeniam, medzi ktoré patrí napríklad Nokia 3310, či Nokia 3510i. V posledných rokoch však doslova zaspal na vavrínoch a snažil sa zameškané dobehnúť uzatvorením dohody s Microsoftom. Nokia sa tak stala výhradným výrobcom zariadení Lumia s operačným systémom Windows Phone. Orientáciu spoločnosti na tento OS zavŕšila akvizícia Nokie Microsoftom, ktorý za ňu zaplatil 5,44 miliardy eur. Nádeje na predstavenie Nokia smartfónu s Androidom sa tak takmer úplne rozplynuli. Nakoniec sa však ukázalo, že Nokia má s Androidom svoje plány a na MWC 2014 prekvapila hneď niekoľkými modelmi. Jedným z nich bola aj Nokia X, ktorú sme otestovali.

Náš tip
Recenzia | Nokia Lumia 1020: Najlepší fotomobil na trhu

Nokia-X-Slovensko-8

Konštrukcia v znamení Nokie

Dá sa povedať, že Nokia X je klasickým smartfónom fínskeho výrobcu. Má ostré hrany, rovné boky a ponúka na výber niekoľko farebných prevedení, vrátane bielej, zelenej, žltej, bielej a červenej. Smartfón je malý a jeho rozmery činia 115,5 x 63 x 10,4 mm, hmotnosť sa zastavila na 129 gramoch. Je to len o niekoľko gramov menej, ako napríklad Samsung Galaxy S4, ktorý však na rozdiel od Nokie disponuje väčším 5 palcovým displejom. Držanie telefónu v ruke je vďaka rozmerom pohodlné, no kvôli hranám a skoseným bokom nemusí vyhovovať každému. Aj tieto však majú svoju výhodu. Telefón vďaka nim dokáže stáť bez toho, aby ste ho museli podopierať.

Recenzia-Nokia X-5

Konštrukčné prevedenie je už tradične na vysokej úrovni, rovnako ako aj použité materiály. Telo je teda dostatočne pevné a nič na ňom nevŕzga. Výhradu mám akurát k prednému ochrannému sklu, ktoré sa kvôli absencii oleofóbnej vrstvy rýchlo zašpiní a je doslova magnetom na odtlačky prstov. Navyše, len veľmi ťažko sa čistí.

Náš tip
Recenzia | Nokia Lumia 1020: Najlepší fotomobil na trhu

Rozloženie ovládacích prvkov je praktické a intuitívne. Tlačidlo zapnutia spolu s ovládaním hlasitosti nájdete vždy v dosahu palca na pravom boku. Micro USB konektor je dole a 3,5 mm audio jack navrchu. Prednú stranu vypĺňa 4 palcový displej, pod ktorým sa nachádza jediné kapacitné tlačidlo. To v operačnom systéme slúži pre návrat späť, alebo po dlhom podržaní pre návrat na domovskú obrazovku. Zadná strana sa stala domovom pre fotoaparát a hlavný reproduktor. Zdobí ju aj logo spoločnosti.

Recenzia-Nokia X-10

Celé telo je vyrobené vcelku, má tvar podobný vaničke. Vnútro telefónu sa tak vkladá do púzdra, ktoré tvorí jeho zadný kryt aj boky. Vyberanie batérie alebo pamäťovej karty je pracnou záležitosťou a ide to len veľmi ťažko. Po jeho odňatí sa vám naskytne pohľad na batériu a taktiež dvojicu slotov pre micro SIM, či pamäťovú kartu micro SD.

Recenzia-Nokia X-2

Recenzia-Nokia X-13 Recenzia-Nokia X-9

Displej – IPS a dostatok pixelov

Displej Nokie X má veľkosť 4 palce a disponuje rozlíšením 480 x 800 pixlov. Jemnosť displeja je dostatočná aj na čítanie menšieho textu a nesklame vás ani jeho citlivosť. Kapacitná vrstva reaguje dobre a podporuje aj Multi-touch, pomocou ktorého sa dajú napríklad približovať obrázky v galérii alebo webové stránky v internetovom prehliadači. Jas displeja nie je najvyšší a určite sa svojou čitateľnosťou nemôže rovnať drahším modelom, v cenovej kategórii kde sa predáva, je však jeho hodnota priemerom. Najviac ju sťažujú nečistoty a odtlačky prstov, ktoré sa s obľubou zdržiavajú na displeji. Pozorovacie uhly sú dobré, no nie dokonalé a to isté platí aj o farbách.

Recenzia-Nokia X-6

Výkon – málo koní pod kapotou

Nokia X nepatrí k žiadnym preborníkom v rýchlosti reakcií. V AnTuTu som nameral skóre s hodnotou len niečo cez 7000 bodov, čo je pomerne málo aj na takto lacný smartfón. Napríklad taká Motorola Moto G, ktorú je možné v zahraničí kúpiť už za 135 Eur, dosiahla v rovnakom teste výsledok 17 336, GSmart Alto A2, ktorý kúpite od 140 €, sa zas chváli dosiahnutým skóre na úrovni 10 600 bodov. Horšie hodnotenia v benchmarkoch sa potvrdili aj pomalšími reakciami a spúšťaním aplikácií. Pri používaní sa tak stretnete s občasnými zaseknutiami a pri spúšťaní aplikácií si v najhoršom prípade počkáte aj niekoľko sekúnd. Spôsobené je to menej výkonným procesorom

Recenzia-Nokia X-12

Reálne skúsenosti z používania sú také, že Nokia X bezproblémovo funguje pri všetkých bežných činnostiach, ako pri telefonovaní, kontaktoch, písaní SMS alebo počúvaní hudby. Čokoľvek budete robiť navyše, tak už sa budete musieť vybaviť určitou dávkou trpezlivosti. Na graficky náročnejšie hry môžete tiež zabudnúť, no tie menej náročne, ako napríklad Cut The Rope, Angry Birds a im podobné, sa dajú na telefóne celkom užiť. Prehliadanie internetu je limitované výkonom a je preto spomalené.

Vnútorná pamäť má výrobcom udávané 4 GB, z nich je časť použitá pre samotný OS, pre používateľa ostalo niečo cez 2 GB. Pre aplikácie je možné použiť kapacitu 1,29 GB a prípadne aj pamäťovú kartu, na ktorú sa dajú premiestniť kompatibilné aplikácie. Pri inštalovaní som sa však stretol s problémom inštalácie dátovo objemnejších hier. Konkrétne Asphalt 8 nebolo možné do Nokie X nainštalovať a to z dôvodu nedostatočnej veľkosti vnútornej pamäte. Inštalácia na pamäťovú kartu nefungovala.

Multimédiá – hlasný reproduktor

Nokia X nie je telefónom, ktorý by ste primárne chceli používať na prehrávanie videa, no ak to bude potrebné, dokáže to. Výkon však obmedzuje aj podporované formáty a rozlíšenie videí, ktoré na Nokii X spustíte. Klasické DivX alebo XviD videá, ktoré sa bežne nachádzajú na internete, tiež nie sú úplne plynulé a predtým ako si teda na telefóne nejaké to video aj spustíte, budete musieť previesť konverziu do podporovaného formátu, či menšieho rozlíšenia. Po hudobnej stránke je na tom Nokia X celkom dobre. Ponúka výkonný a kvalitný audio výstup, či skutočne hlasný hlavný reproduktor. Skladby prehráte v natívnej aplikácii Nokie, ktorá ponúka dobré funkčné vybavenie, vrátane vlastného ekvalizéru so zosilnením basov a 3D efektom.

Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-25-49 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-25-39 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-26-00

Operačný systém – Medzi dvoma mlynskými kameňmi

Nokia X samozrejme najviac zaujme operačným systémom. Na rozdiel od iných smartfónov spoločnosti, tento totiž beží na OS Android, ktorý sa tu nachádza vo verzii 4.1.2 Jelly Bean. Nečakajte však skoro žiadnu podobnosť s čístým Androidom od Googlu. Nokia pod vplyvom Microsoftu úplne vyhodila služby Googlu a použila len jadro systému. Používateľská nadstavba Nokia X platform 1.0 UI pripomína skôr Windows ako Android a o tom, že na telefóne beží práve tento OS, sa neskúsený používateľ dozvie až v nastaveniach, v informáciach o telefóne.

DSC_0236

Nokia teda skĺbila dva OS do jedného, čo môže vo väčšine používateľov zanechať dojem, že sa nachádzajú skôr v prostredí Windows Phone ako na Androide. K tomuto faktu prispieva aj to, že Nokia X neobsahuje a nepodporuje služby spoločnosti Google. Nenájdete tu oficiálny obchod Play, ani žiadne iné Google aplikácie. Android je bez nich výrazne ochudobnený, čo som ako dlhoročný používateľ tohto OS pociťoval už od prvého spustenia. Nokia X však chce zaujať najmä úplných a nenáročných začiatočníkov, ktorí do styku s inteligentným telefónom prichádzajú po prvýkrát. Ak mienite používať zariadenie len na základné úkony a sem-tam si nainštalovať nejakú tu aplikáciu či hru, tak potom absencia služieb Googlu nebude pre vás žiadnym problémom.

Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-10-04 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-10-16 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-11-19

Povedzme si však viac o OS Android na Nokii X. Ako som už spomínal, doplnený je o používateľskú nadstavbu Nokie, ktorá klasický launcher z Androidu vymenila za vlastný s rozložením widgetov a aplikácií do dlaždíc. Existujú tu len dve plochy, z ktorých jedna je vyhradená pre funkciu Fastlane, ktorá si pamätá všetky vaše nedávne aktivity v telefóne. Môžu sa tu zobrazovať upozornenia z aplikácií alebo ich história. Domovská obrazovka je popretkávaná dlaždicami a widgetmi. Dlaždice tvoria najmä pozadie ikonám aplikácií, pri ktorých je možné zvoliť ich veľkosť z dvoch dostupných veľkostí a taktiež farbu. Vytvoriť môžete aj adresáre.

DSC_0237

Notifikačná lišta je podobná väčšine mobilných zariadení. Obsahuje informácie o čase, kapacite batérie, či konektivite. Po jej roztvorení ponúka aj rýchle ovládanie WiFi, Bluetooth, mobilných dát a profilov zvuku. Menu s nastaveniami je takmer identické s tým, ktoré sa nachádza aj na Androide. Zo softvérovej výbavy poteší prítomnosť máp Here s offline navigáciou úplne zadarmo. Nechýbajú ani ďalšie natívne aplikácie Dialer, Kontakty, SMS a MMS, Internetový prehliadač, FM rádio, kalkulačka, či e-mail.

Nokia použila vo svojich nových Android telefónoch len jedno kapacitné tlačidlo, ktoré zastupuje funkcie pre návrat späť a domovskú obrazovku. Kontextové menu aktivujete v aplikácii z panelu, no v niektorých appkách ho hľadajte skôr v spodnej časti, kde sa zobrazí ako vysúvací panel.

Bez Obchodu Play, podporuje APK

To, čo robí inteligentné mobilné zariadenia skutočne inteligentnými, sú aplikácie. Úspešnosť OS ako takého udáva práve kvalita a množstvo aplikácií, ktoré sú pre danú platformu dostupné. Android spolu s iOS v tomto patrí na úplný vrchol. Nie úplne to však platí pre Nokiu X, ktorá má vlastný obchod s vybranými aplikáciami. Tento telefón tak ani zďaleka neponúka taký bohatý výber ako Google v obchode Play. Mne osobne chýbali appky ako Feedly, Chrome, Sygic a samozrejme Google Hangouts, Gmail a Youtube. Alternatívou k obchodu od Nokie je však Aptoide Appstore, ktorý Nokia ponúka na stiahnutie. Tu nájdete podstatne viac aplikácií a hier, čo pri používaní tohto telefónu určite oceníte. Navyše, väčšinu aplikácií nainštalujete práve pomocou súborov APK. Väčšina, až 75% aplikácií dostupných na Play Store, by mala fungovať bez dodatočných úprav vývojármi.

Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-21-20 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-20-37 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-20-29

Fotoaparát

K dispozícii je 3,15 Mpix fotoaparát bez autofocusu, ktorý svojou kvalitou určite nikoho neohúri. Pri dobrých podmienkach však Nokia X na svoju cenovú kategóriu podáva obstojné výsledky. Video natočíte v maximálnom rozlíšení 480p@30fps. Kvalitu posúďte sami na testovacích snímkoch.

Galéria neponúka žiadne špeciálne funkcie. Svojim vzhľadom sa podobá na tú, ktorú nájdeme aj v natívnom Androide. Disponuje náhľadmi jednotlivých adresárov a k dispozícii sú aj nástroje a efekty na úpravu fotografií.

Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-25-24 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-25-06

Konektivita – len základ

Presne tak, od Nokia X nečakajte podporu žiadnych novších štandardov, či rýchlych štandardov 3G sietí. Ponúka len pomalšie dátové prenosy HSPA s rýchlosťou do 7.2 Mbps a WiFi v štandardoch 802.11 b/g/n. Aj na Nokii X sa dá vytvoriť WiFi Hotspot a zdieľať tak mobilné pripojenie so svojim okolím. Samozrejmosťou je aj Bluetooth vo verzii 3.0, ktorý použijete napríklad pri spárovaní s príslušenstvom alebo na prenos dát. Pri používaní som nepociťoval s konektivitou nepociťoval žiadne problémy, na druhej strane by som ale uvítal, keby bol telefónny reproduktor hlasnejší.

Nami testovaná Nokia X prináša navyše aj jeden bonusv podobe dvojice slotov pre micro SIM karty. To znamená, že s telefónom sa v pohode dovoláte aj v sieti dvoch operátorov, pričom priamo v nastaveniach sa dá zapnúť, ktorá SIM bude použitá na hovory, SMS alebo MMS.

Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-31-46 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-31-30 Recenzia-Nokia X-Screenshot_2014-04-23-14-31-09

Dialer Nokie X

Internetový prehliadač Nokia je funkčné obmedzený a ponúka len skutočný základ. Nahradiť ho však môžete napríklad Operou, ktorá je už v systéme predinštalovaná.

Batéria

Nokia X má v sebe zabudovanú batériu s kapacitou 1500 mAh, ktorá vzhľadom na menší výkon zariadenia ponúka dobrú výdrž. Pri používaní telefónu na štandardné činnosti, ako telefonovanie, písanie SMS, či občasné hranie a počúvanie hudby, ho dokáže s prehľadom udržať v chode 24 hodín a nenáročný používateľ sa so zostávajúcou kapacitou pravdepodobne dostanete aj cez druhý deň. Výdrž sa však bude rapidne znižovať pri aktívnom používaní, ako napríklad pri sledovaní filmov alebo hraní hier s displejom s jasom zapnutým na maximum.

Záverečné hodnotenie

Nokia X v žiadnom prípade nie je určená pre už existujúcich používateľov Androidu. Väčšina z nich si totiž až priveľmi zvykla na komfort a aplikácie, ktoré ponúkajú spoločnosť Google v rámci svojho operačného systému. Sám na sebe som mohol vidieť, ako mi  chýba napríklad aplikácia Gmail, Youtube, či Hangouts. Mne osobne nesadlo ani prostredie Nokie, ktoré sa však vďaka podpore APK aplikácií dá ale jednoducho nahradiť napríklad za NOVA Launcher. Jeho preinštalovaním sa používateľské prostredie hneď stáva známejšie a konečne začne pripomínať aj OS Android. Nokiu X by som osobne odporúčal úplným začiatočníkom, ktorí sa ešte len chcú oboznámiť so svetom smartfónov a nechcú za to utratiť veľa peňazí. Cena Nokie X totižto začína už na 118€, čo je cena, za ktorú získate konštrukčne veľmi dobre spracovaný smartfón, ktorý vďaka rôznym farebným prevedeniam bude odrážať aj osobný štýl používateľa.

Náš tip
Recenzia | Nokia Lumia 1020: Najlepší fotomobil na trhu

Nokia X Dual

4.1.2 Jelly Bean4"
Qualcomm Snapdragon S4 Play, dvojjadrový 1 GHz480 x 800
512 MB3.15 MPix
4 GB480p@30fps

PlusyMínusy

  • Dizajn a kvalita spracovania Nokie

  • Cena

  • Dual SIM


  • Absencia služieb a aplikácií Google

  • Nemá prednú kameru

25.4.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+