RECENZIA Huawei P30 Lite: Predajný trhák aj napriek nedostatkom

Dalo by sa povedať, že stačí spojiť slovo Huawei so slovom Lite a istá skupinka ľudí začne automaticky otvárať peňaženku. Odľahčené verzie vlajkových lodí od čínskeho giganta sa totiž už od svojich začiatkov tešia nemalej popularite. Veď zakaždým ide o jedny z najpredávanejších smartfónov, ktoré ponúkajú slovenskí operátori. Huawei P30 Lite, čo je najnovší prírastok do Lite rodiny Huawei telefónov, by z tohto nastoleného trendu nemal vybočiť. Nie vždy sa však predpoklady skutočne naplnia a práve preto sme si pre vás pripravili recenziu tohto nádejného ašpiranta na najväčšiu masovku tohto roka.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Slušný základ

Väčšina Huawei smartfónov prichádza v nenápadných bielych škatuliach, na ktorých je zlatým písmom uvedený názov konkrétneho modelu. Ani pri odľahčenej verzii najnovšej vlajkovej lode tomu nie je inak. Samotnou prezentáciou teda toto balenie nijak nenadchne, no ani neurazí. Jeho vnútro už ale nadchne rozhodne viac, a to najmä kvôli tomu, že sa v ňom nachádza smartfón.

Ten je umiestnený hneď navrchu, pričom leží na menšej škatuľke s návodmi a spinkou slúžiacou na otvorenie SIM slotu. Pod ňou je v priehradkách umiestnený nabíjací adaptér spolu s napájacím káblom a taktiež základnými slúchadlami. Tie však hrajú len priemerne a opäť platí, že tí, ktorí to s počúvaním hudby myslia vážne, ich po odskúšaní veľmi rýchlo odložia naspäť do krabice.

Konštrukcia a dizajn: Má štýl

Ešte pár rokov dozadu boli smartfóny vo veľkej miere kritizované za svoju dizajnovú neoriginalitu. Jedna čierna placka striedala druhú a my sme nedočkavo čakali na to, kým nejaký výrobca zavedie nejaký nový trend práve v oblasti dizajnu. Teraz je rok 2019 a tých trendov sa podarilo zaviesť hneď niekoľko. Väčšinu z nich pritom nájdeme aj na novinke Huawei P30 Lite. Ponúka sklenenú zadnú stenu, ktorá pri rôznom svetle ukazuje iné farebné odlesky. Ponúka takmer bezrámikový displej s výrezom a natiahnutým pomerom strán. No a ponúka aj nad okolitý povrch vystupujúci zadný fotoaparát, ktorý spôsobuje nešťastné hojdanie celého telefónu v prípade, že je položený napríklad na stole.

Nešťastná je aj už spomínaná zadná strana, ktorá je magnetom na odtlačky prstov. S tým však už dnes používatelia musia vopred počítať a oba zmienené nedostatky možno vyriešiť ochranným krytom. Ten okrem iného dokáže telefón ochrániť pred poškodením, a to, opäť, najmä na zadnej strane. Tá je vďaka materiálu, z ktorého je vyrobená, náchylnejšia na rozbitie a aj na prípadné poškriabanie. Inak je ale rám telefónu vyrobený z kvalitného lesklého plastu, ktorý farebne ladí so zvyškom telefónu. Plast je navyše natoľko kvalitne spracovaný, že si ho menej skúsené oko môže pokojne pomýliť s hliníkom. Vďaka tomuto ukážkovému spracovaniu sa inak nemusíte obávať toho, že by Huawei P30 Lite nepríjemne vŕzgal alebo sa nebodaj prehýbal.

Všetko drží na mieste pevne, presne tak, ako držať má. Keď sme už pri držaní, táto novinka sa pohodlne ovláda a sadne do ruky ako uliata. Na 6,15-palcový displej má nielen príjemné rozmery, ale aj príjemnú váhu 159 gramov. Čo sa rozloženia ovládacích prvkov a konektorov týka, nemáme k nemu najmenšie výhrady. Ba naopak, teší nás fakt, že sa dostalo na audio jack konektor, ktorý už na mnohých v súčasnosti predávaných smartfónoch dostupný nie je. Tento konektor je situovaný na spodnej hrane, pričom susedí s napájacím USB-C konektorom a otvormi pre mikrofón a hlavný reproduktor.

Náprotivná strana nesie šuplíček, do ktorého možno vložiť buď dvojicu nanoSIM kariet alebo kombináciu jednej nanoSIM karty a jednej microSD karty. Pravá strana je obsadená dvojicou hardvérových tlačidiel, a to jedným napájacím a druhým dvojtlačidlom slúžiacim na reguláciu hlasitosti. Ľavá strana je potom úplne prázdna. Zadná stena toho nesie nepochybne najviac, pričom má na sebe logo výrobcu, tri fotoaparáty spolu s LED bleskom a skener odtlačkov prstov. Tento skener je takmer bezchybný a okrem toho aj poriadne rýchly. Ani raz pri našom používaní nezaváhal.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: “Len” IPS-ko

Tak ako boli kedysi v kurze IPS obrazovky, sú dnes v kurze zase AMOLED obrazovky. Tie sa pýšia živými farbami a čiernou, ktorá je vďaka vypnutým pixelom skutočne čierna. Nanešťastie, model Huawei P30 Lite AMOLED obrazovku neobsahuje a spolieha sa práve na IPS LCD panel. Ten sa rozprestiera na uhlopriečke 6,15″, pričom disponuje pomerom strán 19,5:9. Napriek tomu, že ide “len” o IPS-ko, je tento displej viac ako kvalitný. Podanie farieb je realistické a výhrady by voči nemu mohli mať azda len tí užívatelia, ktorí boli doposiaľ rozmaznávaní vlastnosťami AMOLED obrazoviek.

Inak potešia aj veľmi dobré pozorovacie uhly a dostatočné rozlíšenie 2312 x 1920 pixelov. Jedinú výhradu smerujeme k maximálnej hodnote jasu, ktorá nie je dostatočná a pri používaní smartfónu v slnečných dňoch si teda budete musieť tieniť na displej rukou. Ako už bolo spomenuté pri konštrukcii, P30 Lite má vôkol svojho zobrazovača len minimálne bočné rámiky, pričom ten spodný je o čosi málo výraznejší. Zvrchu zase obrazovku jemne narúša výrez fotoaparátu v tvare písmena U.

Do toho je vložená selfie kamera a nad ňou je zase tenká mriežka hovorového reproduktora, ktorá v sebe skrýva aj veľmi nenápadnú LEDku upozornení. Tú sme pri testovaní často prehliadli a zmeškali vďaka tomu niekoľko upozornení. Inak je výrez vcelku nenápadný a rozhodne vám nebude pri práci so zariadením prekážať. Z užívateľského hľadiska ešte stojí za zmienku možnosť zmeny farebného režimu, ako aj teploty farieb. Okrem toho môžete tiež znížiť rozlíšenie, čím môžete ušetriť nejaké to percento batérie.

Výkon a pamäť: Rýchlosť až na druhom mieste

Od odľahčených verzií vlajkových lodí sa toho po výkonnostnej stránke väčšinou veľa neočakáva. No a je tomu tak právom, čo potvrdzuje aj najnovšie Lite-ko od spoločnosti Huawei, ktoré narozdiel od svojich vybavenejších súrodencov rekordy v benchmarkoch netrhá. Dosahuje v nich priemerné hodnoty a priemerný je aj pocit z rýchlosti reakcií samotného telefónu. Pri ľahšom zaťažení spolupracuje naozaj svižne a nijako výrazne vás nesklame. Ak už ale telefónu Huawei P30 Lite dáte zabrať trošku viac, nad rýchlosťou ako aj plynulosťou jeho reakcií sa to podpíše.

Pravdepodobne za to môže kombinácia menej výkonného 8-jadrového procesora Kirin 710 s nie práve dokonalou optimalizáciou náročnej nadstavby EMUI. Výkon však zrejme nie je najdôležitejší pre tých, ktorí si tento smartfón budú kupovať. S ohľadom na to teda treba povedať, že menej náročný užívateľ, pre ktorého je telefón najmä vstupnou bránou k sociálnym sieťam, internetu a YouTube videám, z tejto stránky vyslovene sklamaný nebude. Len sa proste musí pripraviť na to, že niektoré operácie zaberú trošku viac času.

Skvelé ale je, že aj napriek neveľmi oslnivému výkonu, si na tomto zariadení zahráte aj tie najnáročnejšie herné tituly. Stará sa o to grafický čip Mali-G51 MP4 v spolupráci s technológiou GPU Turbo 2.0. Čo sa pamätí týka, k dispozícii sú 4 GB operačnej pamäte a ďalších 128 GB tej internej. Najmä veľkosť interného úložiska rozhodne poteší, keďže takáto vysoká hodnota nie je samozrejmosťou ani pri vlajkových lodiach a nie to ešte pri telefónoch strednej triedy. Navyše, ak sa niekomu bude dostupných 110 GB máliť, pokojne môže využiť microSD kartu až do kapacity 1 TB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Pre jedného kameň úrazu, pre druhého zlato

Huawei P30 Lite beží na systéme Android 9.0 Pie, ktorý je prekrytý známou užívateľskou nadstavbou EMUI. Tá je z pohľadu Android fanúšikov vcelku kontroverzná, keďže ju polovica z nich zbožňuje a ďalšia polovica zase nenávidí. Nech už vy patríte do ktorejkoľvek z týchto dvoch skupín, tak vedzte, že tento systém má svoje svetlé a aj svoje tienisté stránky. Nadstavba je k dispozícii konkrétne vo verzii 9.0.1, čo znamená, že oproti svojim vybavenejším súrodencom P30 Lite postráda zopár zaujímavých vychytávok.

Jednou z nich je napríklad možnosť prepnúť rozhranie do tmavého režimu. Vzhľadom na použitú technológiu displeja ale treba povedať, že ak sa aj tmavý režim do odľahčenej verzie súčasnej vlajkovej lode dostane, tak nikdy nevyužije svoj pravý potenciál. Ten však, našťastie, využijú ostatné podarené vychytávky. Patrí medzi ne napríklad možnosť ovládania smartfónu pomocou gest. Po jeho zapnutí zmizne zo spodnej časti obrazovky navigačná lišta a vy tak budete mať viac voľného priestoru na displeji.

Toto ovládanie gestami pritom funguje veľmi dobre a dá sa naň skutočne rýchlo zvyknúť. Ďalej stále stojí za zmienku možnosť zmenšenia rozhrania k pravému alebo ľavému rohu displeja. Táto funkcia vám môže padnúť vhod v prípade, že budete pri ovládaní zariadenia limitovaný len na používanie jednej ruky. Zmienku si zaslúži aj ovládanie pohybom, ktoré vám umožní stlmiť vyzváňanie otočením telefónu displejom nadol, ale aj vytvoriť snímku obrazovky jednoduchým potiahnutím troma prstami po displeji.

Dostalo sa aj na pre niekoho nevyhnutný zámok aplikácií. Ten zamkne vami vybrané appky heslom alebo odtlačkom prsta tak, aby sa k nim nedostali tí, ktorí k nim nemajú mať prístup. Z bezpečnostného hľadiska je vítaný aj trezor súborov, ktorý zase zamkne heslom vami vybrané súbory. Okrem tohto všetkého je v systéme obsiahnutá aj možnosť paralelného prihlásenia do komunikačných aplikácií akými sú Facebook, Messenger či WhatsApp. V neposlednom rade sa dostalo na možnosť zmeny štýlu domovskej obrazovky ako aj na jednoduchý režim určený pre menej skúsených užívateľov.

Dalo by sa teda povedať, že z funkčnej stránky nechýba tomuto systému takmer nič. Z užívateľskej stránky to už ale tak úplne pravda nie je. Na zamknutej obrazovke prakticky nemáte žiadnu voľnosť. Nemôžete tu stiahnuť panel rýchlych nastavení a ani v žiadnom smere pracovať s notifikáciami. Na druhú stranu tu ale máte aspoň možnosť otvoriť limitovaný počet skratiek napríklad pre zapnutie LED svetla. To je však len malá náplasť na zmienené dva nedostatky. Keď už sme pri nedostatkoch, tými trpí aj samotný launcher.

Ten v základe nielenže vyzerá, že má svoje najlepšie časy už dávno za sebou, ešte aj funguje vcelku nelogicky. Potiahnutie prstom zhora nadol po domovskej obrazovke totiž stále spúšťa otravné vyhľadávanie a nie panel rýchlych nastavení. Vzhľadom na veľkosť dnešných displejov nejde o nijak efektívne riešenie, keďže takto je zobrazenie notifikácií a rýchlych prepínačov podstatne pracnejšie. Na druhú stranu ale vstavaný launcher chválime za možnosť prispôsobenia pomocou motívov, ako aj za prepojenie s Google Feedom. Tak či onak vám však odporúčame zvoliť si nejaký alternatívny launcher v Obchode Play.

Predinštalovaných aplikácií je hneď niekoľko, no všetky pochádzajú od spoločnosti Huawei. Našťastie sa teda nedostalo na žiaden otravný bloatware od tretích strán. Čo sa celkovej stability systému týka, počas testovania nám nepadla žiadna aplikácia a všetko fungovalo bez nejakých väčších problémov. Z nevysvetliteľných dôvodov nám však Huawei P30 Lite raz za čas samovoľne zavibroval bez toho, aby nám prišlo nejaké upozornenie. Stalo sa nám to zhruba štyrikrát za deň, a to bez ohľadu na to, či bol telefón vo vrecku, alebo len tak položený na stole.

Ťažko povedať, či sa jednalo o závadu nášho konkrétneho kusu, alebo ide o rozsiahlejšiu vadu, ktorá postihuje viacero zariadení. V tom druhom prípade sa pravdepodobne dočkáme nápravy v podobe opravnej aktualizácie. Tá by mohla, okrem iného, systém aj trolinku viac odladiť, keďže občas nie je práve najrýchlejší. Vzhľadom na situáciu, s ktorou momentálne Huawei musí bojovať, je však otázne či sa takejto aktualizácie Huawei P30 Lite vôbec niekedy dočká.

Multimédiá: Rose z Titanicu by si prišla na svoje

Bohužiaľ dnes žijeme v dobe, kde musí funkčnosť často ustupovať dizajnu. Aj kvôli tomu mnohé dnešné smartfóny neobsahujú ešte pár rokov dozadu doslova nevyhnutný 3,5mm audio jack konektor. Ten tak podobne ako hlavná postava filmu Titanic, postupne padá do hlbín zabudnutia. Ešte stále sa však nájde niekoľko modelov, ktoré na svojej konštrukcii našli miesto aj pre tento konektor. Jedným z nich je aj Huawei P30 Lite, pričom jeho výstup cez audio jack možno považovať za kvalitný. Kladie dôraz na basy a v kombinácii s lepšími slúchadlami vás určite nesklame.

Na druhú stranu, hlavný reproduktor je len priemerný. Huawei P30 Lite hrá síce dostatočne hlasno, no vďaka jeho mono reproduktoru ho nemožno ani náhodou prirovnávať k najlepšie hrajúcim telefónom. Poloha reproduktora sa tiež podpisuje pod to, že ho pri držaní smartfónu v ruke ľahko zakryjete dlaňou. Kvalita zvukového podania sa navyše vo vyšších polohách stráca, čo je ale v strednej triede pomerne bežné. Okrem toho je v nej bežné aj použitie neveľmi kvalitného vibračného motorčeka. Taký má aj najnovšie Lite-ko a dopredu sa teda pripravte na to, že vibrácie budete viac počuť ako cítiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Žiadne prekvapenia

Po stránke konektivity Huawei P30 Lite nevybočuje z radu väčšiny ostatných smartfónov. Dôležité je, že ponúka NFC technológiu, čo znamená, že pomocou tohto telefónu môžete vykonávať bezkontaktné platby. Nemenej dôležitá je aj integrovaná Bluetooth technológia vo verzii 4.2, ktorá vám zase telefón bezdrôtovo prepojí s ľubovoľným príslušenstvom. No a samozrejmosťou sú aj štandardy Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, umožňujúce pripojenie k internetu.

Ďalej je tiež nutné povedať, že oba SIM sloty podporujú LTE pripojenie. To fungovalo počas nášho testovania bezchybne, čo sa dá povedať aj o všetkých ostatných možnostiach pripojenia. Hovory boli taktiež kvalitné, pričom si na ich kvalitu v žiadnom smere nesťažovala ani druhá strana. Vďaka GPS spolu s A-GPS, GLONASS a BDS sa s týmto telefónom nestratíte, keďže naviguje spoľahlivo.

Fotoaparát: Zvládne vytvoriť aj fotku na billboard

Posledné dva roky sa Huawei cíti v mobilnej fotografii ako ryba vo vode. Jeho najvybavenejšie zariadenia patria k najlepším fotomobilom planéty a je tomu tak skutočne právom. Huawei P30 Lite sa však snaží dokázať, že ani stredná trieda zariadení od tejto spoločnosti nechce v kvalite fotografii nijako zaostávať. Pomôcť mu v tom má hneď trojica snímačov umiestnená na zadnej strane. Menovite ide o hlavný 48 MPx fotoaparát s clonou f/1.8 a PDAF zaostrovaním, 8 MPx širokouhlý fotoaparát a pomocný 2 MPx snímač, slúžiaci na zachytenie hĺbky ostrosti.

Na senzor, ktorý by sa pýšil dvojnásobným optickým zoomom sa teda nedostalo, no Lite-ko dokáže aj napriek tomu vytvárať vcelku kvalitné priblížené fotografie. Môžu za to vlastnosti hlavného senzora, ktorý má Megapixelov doslova na rozdávanie. Vďaka jeho úctyhodnému rozlíšeniu by ste vytvorené snímky mohli pokojne použiť aj pri tvorení billboardov. Megapixely však nie sú všetko. Našťastie sú si toho inžinieri spoločnosti Huawei veľmi dobre vedomí, a tak vybavili hlavný snímač aj slušným dynamickým rozsahom a verným podaním farieb. Ostrosť snímok je taktiež na skvelej úrovni.

Za dobrých svetelných podmienok teda vytvoríte pomocou Huawei P30 Lite vskutku podarené zábery, no s ubúdajúcim svetlom to už bude horšie. Smartfónu totiž chýba optická stabilizácia a nočné snímky sú aj kvôli tomu veľakrát neostré alebo zašumené viac než by sa patrilo. Širokouhlý snímač má za nás palec hore, a to aj napriek tomu, že svojou kvalitou nijak výrazne neoslní. Jeho dynamický rozsah je v porovnaní s hlavným snímačom slabší, pričom podanie farieb je mierne odlišné. Fotky tých istých objektov vďaka tomu vyzerajú trochu inak. Na druhú stranu aspoň širokouhlý fotoaparát ponúka na svet pohľad z inej perspektívy a je teda skutočne chvályhodné, že ho P30 Lite vôbec má.

Hoci nás samotný fotoaparát potešil, jeho dobré vlastnosti akoby neexistovali pri nahrávaní videa. To síce samé o sebe nevyzerá až tak zle, no trpí na problémy s preostrovaním a stabilizáciou obrazu. Dokonca aj pomalá chôdza spôsobuje na záberoch silné otrasy. Zvuk, ktorý doprevádza video, taktiež nie je veľmi kvalitný a najmä v hlučnejšom prostredí je divne rozladený. Samotné video pritom možno nahrávať najviac vo FullHD rozlíšení pri 60 snímkoch za sekundu. Na 4K video teda s týmto telefónom môžete zabudnúť.

Selfie snímač má rozlíšenie 32 MPx, clonu f/2.0 a pýši sa najmä tým, že dokáže automaticky detegovať až 8 scén v reálnom čase. Aj napriek tomu však selfiečka nie sú vo väčšine prípadov ničím výnimočné. Kvalitu však majú a ich jediným väčším nedostatkom je slabší dynamický rozsah, vďaka ktorému môžu byť snímky v niektorých častiach prepálené.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Jednodenná klasika

3340 mAh akumulátor skrytý v útrobách smartfónu Huawei P30 Lite svojou kapacitou nevyčnieva z davu. Rovnako tak nevyčnieva ani výdrž tohto telefónu na jedno nabitie, ktorá je typicky jednodenná. Pri slabšom zaťažení a s trochou šťastia platí, že by vám najnovšie Lite-ko vydržalo na jedno nabitie aj dva dni, no pri tom ťažšom sa zase nemusíte dostať ani na jeden celý deň. Nám sa počas testovania podarilo takmer zakaždým dosiahnuť hranicu piatich hodín aktívneho displeja, po ktorých sa už telefón sám pýtal na nabíjačku.

Skvelé je, že tá podporuje rýchle nabíjanie s výstupom až 18 W. Vďaka tomu sa už za necelých 40 minút nabíjania dostane Huawei P30 Lite z nuly až na 50 % svojej celkovej energie. Bezdrôtové nabíjanie tento model nepodporuje, no v tejto cenovej kategórii sa to ani neočakáva.

Huawei P30 Lite: Záverečné hodnotenie

Nie je jednoduché vytvoriť telefón, ktorý by mal všetko, no zároveň by nestál veľa peňazí. Huawei P30 Lite síce všetko má, dokonca ani nestojí nijako veľa, no je to za cenu väčšieho množstva kompromisov. Veď napríklad displej tohto smartfónu ponúka dnes už menej populárnu výrobnú technológiu a trpí aj na nedostatočnú hodnotu najvyššieho jasu. Alebo použitý procesor nedokáže zabezpečiť až taký užívateľský komfort, aký by sa na podobne drahé zariadenie patrilo. Na druhú stranu to ale neznamená, že by bola odľahčená verzia P30-tky zlá.

Má aj svoje svetlé stránky, medzi ktoré patrí vskutku podarené konštrukčné spracovanie spolu s okulahodiacim dizajnom. Taktiež poteší hlavným fotoaparátom, rýchlym nabíjaním a veľkým interným úložiskom. V konečnom dôsledku teda klady určite prevyšujú zápory, vďaka čomu sa po vzore svojich predchodcov bude Huawei P30 Lite opäť predávať ako teplé rožky. My sa však aj napriek tomu nedokážeme úplne zbaviť pocitu, že sa to dalo lepšie alebo aspoň o trošku lacnejšie.


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...